Αρχαιολογική σκαπάνη: Μία τρίκλιτη βασιλική στο Κάλε Αμυνταίου

Ένα ορεινό οχυρωμένο οικισμό-κάστρο με τείχος και ενδιάμεσο διατείχισμα, που φτάνει έως τις όχθες της λίμνης των Πετρών, αποκαλύπτει σταδιακά η αρχαιολογική ανασκαφή.

Εντοπίστηκε τρίκλιτη βασιλική στην αρχαιολογική σκαπάνη
Στην κορυφή του κάστρου υψώνεται μία τρίκλιτη βασιλική, με χαρακτηριστικά γνωρίσματα των μεσοβυζαντινών βασιλικών της δυτικής Μακεδονίας και η ανασκαφική έρευνα επικεντρώνεται στην πλήρη αποκάλυψή της, του τείχους και σπιτιών του οικισμού.

Διαφήμιση

«Η αφθονία τάφων στον ναό υποδεικνύει και τον κοιμητηριακό της χαρακτήρα», επισημαίνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η επικεφαλής της έρευνας, αν. καθηγήτρια Αρχαιολογίας ΑΠΘ Μελίνα Παϊσίδου.

Τι αποκαλύπτει η ανασκαφή
Η είσοδος στο κάστρο προστατεύεται στο βορειοανατολικό άκρο του από πύργο, ενώ στον χώρο του οικισμού υπάρχουν διάσπαρτα ερείπια από μικρά κτίσματα, που εκτιμάται ότι λειτουργούσαν ως σπίτια με αποθηκευτικούς χώρους.

Τα κεραμικά ευρήματα υποδεικνύουν μία αγροτική εγκατάσταση με χρήση από τον 9ο αιώνα μ. Χ. έως και τον 15ο αιώνα.

Ανασκαφή στο δάπεδο της οικίας 2. Θραυσμένοι πίθοι

«Η θέση του οικισμού στα βόρεια του περάσματος της Εγνατίας οδού, η στρατηγική θέση του και οι πληροφορίες από τις πηγές οδηγούν σε πιθανή ταύτιση με τον βυζαντινό Πετερισκό, το μετέπειτα Πέτερσκο, που τον 20ο αιώνα πήρε το όνομα Πέτρες», εξηγεί η κ. Παϊσίδου, η οποία μαζί με τους Α. Τσώκα, Σ. Ζαχαριάδη, Μ. Περδικοπούλου και Δ. Χειλά θα παρουσιάσουν τα τελευταία ευρήματα της πανεπιστημιακή ανασκαφής στο Κάλε Αμυνταίου, αύριο το απόγευμα, στο συνέδριο για τις αρχαιολογικές εργασίες του έτους 2021 στη Μακεδονία και τη Θράκη, που πραγματοποιείται διαδικτυακά από τις 10 έως τις 11 Μαρτίου 2022.

Κεραμική μαγειρικού σκεύους μεσοβυζαντινών χρόνων

Η ανασκαφική έρευνα στην οχυρή θέση «Κάλε» Αμυνταίου ξεκίνησε το 2015 και διεξάγεται από τον Τομέα Αρχαιολογίας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φλώρινας, υπό τη διεύθυνση της κ. Παϊσίδου και με τη συμμετοχή διδακτόρων, μεταπτυχιακών και προπτυχιακών φοιτητών του Τμήματος.