Κορωνοϊός: Η πανδημία δεν τέλειωσε, προειδοποιεί ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού δεν έχει τελειώσει, ενώ η κατανομή των εμβολίων κατά της COVID-19 στον κόσμο, συνεχίζει να είναι «σκανδαλωδώς άνιση».

Συγκεκριμένα, αυτό τόνισε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σε ανακοίνωσή του για τη δεύτερη επέτειο από την εκδήλωση αυτής της παγκόσμιας μάστιγας.

Διαφήμιση

Πάνω από 6 εκ. θάνατοι εξαιτίας του κορωνοϊού
«Ο απολογισμός της πανδημίας είναι τραγικός για την υγεία και τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, με πάνω από 446 εκατομμύρια κρούσματα (του SARS-CoV-2) παγκοσμίως, πάνω από έξι εκατομμύρια επιβεβαιωμένους θανάτους (εξαιτίας της COVID-19) και αναρίθμητους άλλους ανθρώπους να αντιμετωπίζουν επιδείνωση της ψυχικής τους υγείας», συνόψισε ο κ. Γκουτέρες.

«Χάρη στα άνευ προηγουμένου μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και στην ανάπτυξη και τη διανομή εμβολίων με εξαιρετική ταχύτητα, πολλές περιοχές του κόσμου κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία. Αλλά θα αποτελούσε πολύ σοβαρό σφάλμα να νομίσουμε ότι τέλειωσε», προειδοποίησε.

Η κατανομή των εμβολίων κατά του κορωνοϊού παραμένει άνιση τονίζει ο Γκουτέρες
«Η κατανομή των εμβολίων παραμένει σκανδαλωδώς άνιση» και «ο κόσμος μας δεν επιτρέπεται να χωριστεί σε δύο ταχύτητες ανάκαμψης» από την πανδημία, έκρινε.

Οι φαρμακευτικές βιομηχανίες «παράγουν 1,5 δισεκ. δόσεις των μήνα, αλλά σχεδόν τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι περιμένουν ακόμη την πρώτη τους δόση», συνέχισε σε αγανακτισμένο τόνο ο επικεφαλής του ΟΗΕ, μιλώντας για «αποτυχία» οφειλόμενη σε «πολιτικές και δημοσιονομικές αποφάσεις που δίνουν την προτεραιότητα στην υγεία των κατοίκων των πλουσίων χωρών σε σχέση με την υγεία των κατοίκων των φτωχών χωρών».

Πρόκειται, προειδοποίησε, για «συνταγή ώστε να υπάρξουν κι άλλες παραλλαγές, περισσότερα lockdowns, κι άλλη οδύνη και θυσία σε κάθε χώρα». Κάλεσε να μπει τέλος «μια για πάντα» σε αυτό το «θλιβερό κεφάλαιο της ιστορίας της ανθρωπότητας».