Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου: Συνδυάζοντας τις επιχειρήσεις με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού

Από τις πιο ισχυρές γυναίκες σε επιχειρήσεις και πολιτισμό, μέσα από το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, η Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, δεν χρειάζεται συστάσεις.

Πρόεδρος Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ), Α΄Αντιπρόεδρος ΔΣ ΕΒΕΑ και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, η Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου έχει το χάρισμα να μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στην οικογένεια, τη δουλειά και τις υποχρεώσεις.

Διαφήμιση

Με αφορμή την Ημέρα της γυναίκας που γιορτάζουμε σήμερα, η Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, μιλά για τις γυναίκες και τη θέση τους στην Ελλάδα. Παράλληλα η Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου αποκαλύπτει και το πρόγραμμα που υλοποιεί τo Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, το XR Cosmos, που εισάγει ένα Νέο Παραγωγικό Μοντέλο Καινοτομίας και Ανάπτυξης με τη χρήση της εκτεταμένης πραγματικότητας

Η Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, μιλώντας στο iefimerida, συμβουλεύει τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους ή την επιχειρηματική τους ιδέα. Μιλά για το έμφυλο μισθολογικό χάσμα, τα νέα προγράμματα του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και το όραμά της.

Η Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου στο iefimerida
Ως γυναίκα ποιες δυσκολίες ή ίσως ευκολίες αντιμετωπίσατε στην επαγγελματική σας πορεία;

Σε καμία περίπτωση δεν είχα κάποιο στρωμένο χαλί στην επαγγελματική μου πορεία, ούτε ήταν όλα ρόδινα και εύκολα. Αν πρέπει να τα βάλω σε μία ζυγαριά, αναμφίβολα αυτή γέρνει προς τις δυσκολίες παρά προς τις ευκολίες. Υπήρξαν πολλές στιγμές που αντιμετώπισα εμπόδια γενικής φύσεως. Οφείλω, ωστόσο, να πω ότι από την αρχή της σταδιοδρομίας μου δεν έχω βιώσει μεγάλες ανισότητες, σε βαθμό που να με σταματήσουν. Και αυτό γιατί χάραζα πάντα τη δική μου επιχειρηματική πορεία. Στην ουσία εγώ δεν επέτρεψα να τις βιώσω, όχι ότι δεν υπάρχουν και μάλιστα παντού.
Κάτι ανάλογο συμβουλεύω σήμερα και τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους ή την επιχειρηματική τους ιδέα. Να ακολουθούν τη δική τους πορεία και να μην εξαρτώνται από κανέναν. Οι γυναίκες είναι πολύ πιο δυνατές, ικανές και ταλαντούχες απ’ ό,τι θέλουμε να πιστεύουμε ή απ’ ό,τι μας αφήνουν τα στερεότυπα να πιστεύουμε.

Οι γυναίκες το 2022 έχουν τη θέση που τους αξίζει;

Προφανώς και όχι. Οι κατακτήσεις των τελευταίων ετών είναι αξιοσημείωτες και η πρόοδος που έχει σημειωθεί σημαντική, όμως απέχουμε πάρα πολύ από ένα ικανοποιητικό επίπεδο, πόσω μάλλον από ένα σημείο που να μπορούμε να πούμε ότι οι γυναίκες έχουν τη θέση που τους αξίζει. Για την ακρίβεια, η κατάσταση σήμερα είναι χειρότερη εν συγκρίσει μ’ αυτήν πριν από την πανδημία καθώς σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, η πανδημία διεύρυνε το έμφυλο χάσμα στην αγορά εργασίας. Ειδικότερα στον τομέα της οικονομικής συμμετοχής και των ίσων ευκαιριών, εκτιμάται ότι έχει κλείσει μόλις το 58% του χάσματος και χρειάζονται ακόμη 267 χρόνια για να κλείσει εντελώς. Η αργή πρόοδος οφείλεται σε μία σειρά παραγόντων, όπως η μικρή συμμετοχή των γυναικών σε επαγγέλματα που απαιτούν ψηφιακές δεξιότητες, το έμφυλο μισθολογικό χάσμα και η απουσία των γυναικών από ανώτερες διοικητικές θέσεις και γενικότερα από θέσεις ευθύνης.

Βασικός μου στόχος να κάνουμε συνεχώς άλματα προόδου τόσο ως προς την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού όσο και ως προς την εξάλειψη των ανισοτήτων και την προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητα
Πείτε μας για τα νέα προγράμματα του XRCosmos και τη δωρεά;

Είμαι ιδιαίτερα υπερήφανη για τις νέες δράσεις του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Αρχικά υλοποιούμε το Πρόγραμμα XR Cosmos και εισάγουμε ένα Νέο Παραγωγικό Μοντέλο Καινοτομίας και Ανάπτυξης με τη χρήση της εκτεταμένης πραγματικότητας (eXtended Reality). Το Πρόγραμμα XR Cosmos αποτελεί ένα σύνολο πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων, δημιουργώντας το πλαίσιο, στο οποίο ενώνουν τις δυνάμεις τους οι ενδιαφερόμενοι, ατομικά ή συλλογικά, από το θεσμικό, ερευνητικό, επιχειρηματικό και επενδυτικό οικοσύστημα. Υλοποιείται από το Κέντρο Έρευνας, Ανάπτυξης και Αριστείας του Ιδρύματος και πλαισιώνεται από ένα ολοκληρωμένο φάσμα πρωτοβουλιών, όπως συνεργασία με διεθνή fora και Οργανισμούς, διασύνδεση με διεθνείς Ερευνητικούς Φορείς και Ιδρύματα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη και υλοποίηση συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης.

Στο πλαίσιο του προγράμματος XR Cosmos διοργανώνουμε τον 1ο Διαγωνισμό Καινοτομίας στις τεχνολογίες Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας, με σκοπό να αναδείξουμε και να επιβραβεύσουμε πρωτότυπες ιδέες βασισμένες στις νέες τεχνολογίες, προωθώντας, παράλληλα, την καινοτομία και την ελληνική νεοφυή επιχειρηματικότητα τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά.
Ο Διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις και για τους νικητές προβλέπονται, μεταξύ άλλων, στοχευμένες δράσεις στήριξης όπως παροχή εξοπλισμού, δυνατότητα συμμετοχής σε διεθνείς εκθέσεις, ένταξη στη Θερμοκοιτίδα Υποστήριξης Νεοφυών Επιχειρήσεων αλλά και δυνατότητα εύρεσης επιχειρηματικών κεφαλαίων μέσα από την επαφή με υποψήφιους επενδυτές. Ο τελικός εντάσσεται στις παράλληλες δράσεις του 1ου Διεθνούς XR Cosmos Συνεδρίου, το οποίο προγραμματίζεται για τον Σεπτέμβριο 2022, όπου ερευνητές, δημιουργοί, επιχειρηματίες, επενδυτές και θεσμικοί παράγοντες από την παγκόσμια κοινότητα θα διαμορφώσουν το νέο πεδίο ανάπτυξης ιδεών, διασύνδεσης και επιχειρηματικής ανάπτυξης.

Μία ακόμη δράση για την οποία είμαι πολύ χαρούμενη είναι η συνεργασία με ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Γαλλίας, το Πανεπιστήμιο της Cote d’ Azur για την προώθηση ενός πανεπιστημιακού διπλώματος σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού και νέων ελληνικών. Το ΙΜΕ χρηματοδοτεί το Πανεπιστημιακό Δίπλωμα Νέων Ελληνικών, Λογοτεχνίας και Πολιτισμού «DU HELLENIKA». Το πρόγραμμα είναι διετούς φοίτησης και απευθύνεται σε φοιτητές όλων των γνωστικών αντικειμένων, επαγγελματίες μετάφρασης/διερμηνείας, αλλά και σε όλους όσοι επιθυμούν να διευρύνουν το γνωστικό τους αντικείμενο και να αποκτήσουν νέα εφόδια, σε ένα παγκοσμίου φήμης ακαδημαϊκό ίδρυμα, γνωστό για την έρευνα και τη διεπιστημονική του προσέγγιση.

Ποιο είναι το όραμά σας;

Βασικός μου στόχος είναι να κάνουμε συνεχώς άλματα προόδου τόσο ως προς την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού όσο και ως προς την εξάλειψη των ανισοτήτων και την προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού και ειδικότερα το Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» έχουν καθιερωθεί, εδώ και χρόνια, ως ένα ζωντανό κύτταρο έρευνας, καινοτομίας και δημιουργίας. Όραμά μου είναι να συνεχίσουμε αυτήν την πορεία για την προώθηση του πολιτισμού, της ιστορίας μας και της εκπαίδευσης, μέσα από καινοτόμες δράσεις και προγράμματα με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Αναπτυσσόμαστε και μεγαλώνουμε διαρκώς για να προσφέρουμε μοναδικές για τα ελληνικά δεδομένα εμπειρίες ιστορίας, τεχνολογίας και πολιτισμού. Το ίδιο σημαντική θεωρώ ότι είναι και η ανάδειξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας σε έναν από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης της χώρας μας. Το όραμά μου είναι να δούμε τη γυναίκα να καταλαμβάνει πραγματικά τη θέση που της αξίζει.