2.700 οι οδηγοί που εντοπίστηκαν να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ

Αλκοόλ και ταχύτητα «κυριεύουν» την άσφαλτο στην Πελοπόννησο

Αποκαλυπτικά στοιχεία για το πρώτο 7μηνο του 2022 – Τι έδειξαν οι έλεγχοι για μέθη και άλλες παραβάσεις του ΚΟΚ

Προβληματίζουν τα στατιστικά στοιχεία των τροχονομικών ελέγχων που διενεργήθηκαν τους πρώτους μήνες του 2022 στο οδικό δίκτυο των Περιφερειών Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδος, καταδεικνύοντας πως αρκετοί οδηγοί δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως υπερέβησαν τους 2.700 οι οδηγοί που εντοπίστηκαν να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ στους οκτώ νομούς των δύο περιφερειών, κατά τη διάρκεια ελέγχων που διενήργησαν υπηρεσίες της Αστυνομίας μέσα στο πρώτο επτάμηνο του 2022.

Διαφήμιση

Ταυτόχρονα, το ίδιο χρονικό διάστημα βεβαιώθηκαν και στις δυο Περιφέρειες περίπου 115.000 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Τα… «τσούζουν»
και «πιάνουν» τιμόνι
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΑΣ, κατά τους πρώτους επτά μήνες του τρέχοντος έτους, στους νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, έγιναν περισσότερα από 87.500 αλκοτέστ, μέσω των οποίων «ανιχνεύτηκαν» περίπου 1.600 οδηγοί να βρίσκονται υπό την επήρεια οινοπνεύματος και τους επιβλήθηκαν οι ανάλογες κυρώσεις και πρόστιμα. Αξιοσημείωτο είναι πως η πλειοψηφία των παραβάσεων (482) καταγράφηκαν τον Απρίλιο και οι λιγότερες (113) τον Ιανουάριο.

Αντίστοιχα, στους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας έλαβαν χώρα περίπου 29.500 αλκοτέστ κι εντοπίστηκαν 1.140 οδηγοί να έχουν καταναλώσει οινόπνευμα πάνω από τα επιτρεπτά όρια.
 
Οι παραβάσεις του ΚΟΚ
Εξάλλου, στο πλαίσιο των ελέγχων για την ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων και των πολιτών, καθώς και για την πρόληψη και αποτροπή τροχαίων σε όλο το οδικό δίκτυο, βεβαιώθηκαν το πρώτο επτάμηνο του 2022 στους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου συνολικά 53.000 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Εξ’ αυτών οι περισσότερες (12.730) αφορούσαν την υπερβολική ταχύτητα, ενώ βεβαιώθηκαν ακόμη 1.704 για μη χρήση κράνους από οδηγούς δικύκλων και άλλες 1.289 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας από οδηγούς τετράτροχων.

Στους τρεις νομούς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας διαπιστώθηκαν περίπου 62.350 παραβάσεις του ΚΟΚ. Η πλειοψηφία -ήτοι 10.827- είχαν να κάνουν με υπερβολική ταχύτητα, ενώ βεβαιώθηκαν ακόμη 3.414 παραβάσεις για μη χρήση ζώνης ασφαλείας από οδηγούς αυτοκινήτων και άλλες 2.305 για μη χρήση κράνους από οδηγούς δικύκλων.

Επισημαίνεται πως οι περισσότερες παραβάσεις του ΚΟΚ τόσο στη Δυτική Ελλάδα, όσο και στην Πελοπόννησο, εκτυλίχθηκαν τον μήνα Μάιο. Ειδικότερα, στην Πελοπόννησο βεβαιώθηκαν 8.546 παραβάσεις και στη Δυτική Ελλάδα 10.183 περιπτώσεις.

Στον αντίποδα, οι λιγότερες παραβάσεις στην Πελοπόννησο σημειώθηκαν τον Ιανουάριο, όπου βεβαιώθηκαν 6.081, ενώ στη Δυτική Ελλάδα τον Φεβρουάριο, ανερχόμενες σε 7.372.

ΚΤΕΟ και συνομιλία στο κινητό
Επιπλέον, στο πλαίσιο των τροχονομικών ελέγχων, το πρώτο επτάμηνο του 2022 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου διαπιστώθηκε πως 903 οχήματα δεν είχαν περάσει από τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΛ, ενώ στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η εν λόγω «παράλειψη» αφορούσε 1.352 οχήματα.

Τέλος, το ίδιο χρονικό διάστημα, «πιάστηκαν» 403 οδηγοί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου να μιλούν στο κινητό τους τηλέφωνο εν ώρα οδήγησης, ενώ στο ίδιο παράπτωμα υπέπεσαν 206 οδηγοί στη Δυτική Ελλάδα.

πηγή : lakonikos.gr