Ηλεκτρικό ρεύμα: Πόσο καίνε οι συσκευές-Πώς θα κάνετε οικονομία

Πόσο ρεύμα καίνε οι οικιακές συσκευές: Σόμπα, κλιματιστικό, θερμοσίφωνας και ψυγείο είναι μόνο μερικές από τις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές που, παρ’ ότι απαραίτητες για κάθε νοικοκυριό, φαίνεται πως εκτοξεύουν τους λογαριασμούς ρεύματος στα ύψη. Με την ενεργειακή κρίση να βρίσκεται στο προσκήνιο και οι επιπτώσεις της να είναι πιο φανερές από ποτέ, αρκετοί είναι οι πολίτες που δεν μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση, αλλά ούτε και να ερμηνεύσουν τα ποσά που καταβάλλουν σε ρεύμα και φυσικό αέριο.

Πρώτη πιο ενεργόβορα συσκευή φαίνεται να είναι η σόμπα, ενώ ακολουθούν τα παλιά κλιματιστικά, τα πλυντήρια, ο θερμοσίφωνας και τα ψυγεία. Βέβαια, αυτό δεν είναι απόλυτο για κάθε νοικοκυριό, καθώς εξαρτάται από την κατανάλωση, την ενεργειακή απόδοση της συσκευής, τα μέλη της οικογένειας κ.ο.κ.

Με ποιους τρόπους, όμως, θα μπορούσε να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας; Αρχικά πρέπει όσοι έχουν Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο να το αξιοποιούν πλήρως.

Μην ξεχνιόμαστε
Μια κακή συνήθεια που έχει μεγάλη μερίδα πολιτών και επηρεάζει σημαντικά τους λογαριασμούς είναι το γεγονός ότι αφήνει στην πρίζα συσκευές τις οποίες δεν χρησιμοποιεί, όπως για παράδειγμα την καφετιέρα ή το λάπτοπ, αυξάνοντας χωρίς λόγο την κατανάλωση ρεύματος. «Δεν πρέπει να έχουμε στην πρίζα συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε», εξηγεί η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, προσθέτοντας παράλληλα πως θα έχουν σημαντικό όφελος όσοι αντικαταστήσουν τους λαμπτήρες τους με led, που φέρνουν μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας.

Ερωτηθείσα για το πόσο «καίει» ένα πιστολάκι ή ένα σίδερο, σημείωσε πως έχουν αυξημένη κατανάλωση ρεύματος, αλλά επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση, δεν βρίσκονται στις… κόκκινες συσκευές.

Ενεργειακή θωράκιση
Εχοντας ως δεδομένο ότι η ενεργειακή κρίση δεν θα φύγει άμεσα και θα συνεχίσει να επηρεάζει όλη την Ευρώπη, θα πρέπει οι καταναλωτές να θωρακίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους και να επιλέξουν προγράμματα όπως το «Εξοικονομώ» ή το «Φωτοβολταϊκά στη στέγη», τα οποία θα τους αποζημιώσουν σε βάθος χρόνου.

Αντίστοιχα, μια άλλη ενέργεια που αναμένεται να βοηθήσει τα νοικοκυριά είναι οι «έξυπνοι μετρητές», καθώς οι καταναλωτές θα λαμβάνουν γνώση σε πραγματικό χρόνο για το τι καταναλώνει κάθε συσκευή και έτσι θα μπορούν να υπολογίζουν ανάλογα τις κιλοβατώρες που θα κάψουν.

Πάντως, αυτό που προκύπτει από τις καταγγελίες που λαμβάνει η ΕΚΠΟΙΖΩ είναι πως οι καταναλωτές δεν ξέρουν επί της ουσίας να «διαβάζουν» τους λογαριασμούς ρεύματος, δεδομένου ότι δεν τσεκάρουν ούτε τις κιλοβατώρες που κατανάλωσαν ούτε το διάστημα που αφορά η κατανάλωση.

Ποιες συσκευές «καίνε»
Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, το πλυντήριο ρούχων καταναλώνει σχεδόν το 12% του ρεύματος που καταναλώνουμε στο σπίτι, ενώ το 20% της κατανάλωσης ρεύματος οφείλεται στους θερμοσίφωνες.

Το ψυγείο αποτελεί μία οικιακή συσκευή που «καίει» επίσης πολύ ρεύμα. Ειδικότερα, τα παλιά μοντέλα και όσα δεν ανήκουν στην κατηγορία Α+++ «καίνε» σχεδόν το 30% του ρεύματος.

Αντίστοιχα, ο φούρνος αποτελεί μια ηλεκτρική συσκευή που «καίει» επίσης αρκετό ρεύμα. Για παράδειγμα, ένας φούρνος 2.700 W «καίει» περίπου 0,45 ευρώ την ώρα, ενώ ένα κλιματιστικό 2.200 W «καίει» 0,37 ευρώ την ώρα.