Δεν υπάρχουν λέξεις σημείωσε η Δόμνα Μιχαηλίδου αναφερόμενη στην τραγωδία στα Τέμπη.
Η υφυπουργός εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, βρέθηκε καλεσμένη στην εκπομπή της Ελένης Μενεγάκη και αναφέρθηκε στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, ζητώντας ένα συγγνώμη, που όπως λέει είναι πολύ λίγο.
«Δεν υπάρχει κάποιος Έλληνας που δεν νιώθει χάλια αυτές τις μέρες και δεν υπάρχουν λέξεις να το περιγράψεις. Πώς να παρηγορήσει κανείς αυτούς τους γονείς; Εδώ είμαι απαρηγόρητη εγώ που έχασα τον πατέρα μου πριν από έξι μήνες, πώς να είναι αυτοί οι γονείς που έχασαν τα παιδιά τους. Αυτό που υπάρχει από την μεριά μας είναι μία μεγάλη συγγνώμη για το τι δούλεψε ή τι όχι. Το συγγνώμη σημαίνει το τι κάνουμε τώρα και πώς κερδίζουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου και κυρίως των παιδιών», σημείωσε χαρακτηριστικά η Δόμνα Μιχαηλίδου.
Προσωπικός βοηθός για ανθρώπους με αναπηρία
Η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου μίλησε για το πιλοτικό πρόγραμμα που θα λειτουργήσει πολύ σύντομα και αφορά τους προσωπικούς βοηθούς για τα άτομα με αναπηρία.
«Όλοι έχουμε έναν άνθρωπο με κάποιου είδους αναπηρία, και μέχρι πρόσφατα ‘’κλείναμε’’ τα μάτια. Για όλες αυτές τις οικογένειες για πολλά χρόνια δεν είχαμε κάνει τίποτα. Προσπαθούμε να δώσουμε την βοήθεια όταν χρειάζεται, ειδικά με τα παιδιά που έχουν αυτισμό. Οι ειδικοί μας λένε πως καλό είναι να ξεκινήσεις κάποιου είδους επέμβαση στην υγεία μέχρι την ηλικία των έξι, όπως εργοθεραπείες.
«Αναφορικά με τον προσωπικό βοηθό, όταν υπάρχουν οι γονείς κάποιος βγαίνει από την αγορά εργασίας για να βοηθήσει τις καθημερινές ανάγκες του παιδιού. Το κράτος πέρα από την οικονομική βοήθεια που δίνει, θέλει να βοηθήσει να απελευθερωθεί από την δύσκολη καθημερινότητα και η μητέρα και το παιδί», είπε αρχικά.
«Ήδη έχουν εγγραφεί άτομα με αναπηρία στα μητρώα μας. Στην Αττική από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν 300 άτομα με αναπηρία να διαλέξουν τον προσωπικό τους βοηθό. Ζητήσαμε από τους ανθρώπους με αναπηρία να γραφτούν σε ένα μητρώο και ζητήσαμε και από ανθρώπους να δουλέψουν ως προσωπικοί βοηθοί ανθρώπων με αναπηρία και γράφτηκαν και εκείνοι στο μητρώο. Στη συνέχεια, στείλαμε επιτροπές στα σπίτια των ασθενών για να αξιολογήσουν τις ανάγκες του και αφού το έκαναν, εκπαιδεύσαμε τα άτομα που θα γίνουν προσωπικοί βοηθοί. Από τη Δευτέρα θα μπορεί αυτό άτομο με αναπηρία να διαλέξει το άτομο που επιθυμεί εκείνο. Αυτό γίνεται και στο εξωτερικό, όπως στη Γερμανία και στη Σουηδία. Είναι κάτι που άτυπα γίνεται συνήθως με συγγενείς. Οι ηλικίες των αναπήρων μπορούν να είναι ως 65 ετών», συμπλήρωσε.
«Επαγγελματική αναδοχή» παιδιών με αναπηρία
Η κ. Μιχαηλίδου αναφέρθηκε και στην προσπάθεια του κράτους για αποϊδρυματοποίηση και την «επαγγελματική αναδοχή».
«Είδαμε πως το 2019 το κράτος δεν ήξερε πόσα παιδιά είναι σε δομές. Αφού το είδαμε καταφέραμε να βγάλουμε αρκετά παιδιά από τα ιδρύματα. Δυστυχώς, οι ηλικίες που επιλέγουν να υιοθετήσουν είναι μέχρι 4 ετών. Γύρω στα 200 άτομα όμως, είναι στην εφηβεία», είπε.
«Αλλάξαμε την διαδικασία υιοθέτησης. Μία γυναίκα ή ένας άνδρας μόνος του μπορεί να υιοθετήσει παιδί. Το μεγάλο ξεμπλοκάρισμα έγινε όταν δημιουργήθηκε μια κεντρική πλατφόρμα, όπου αφού περάσει την κοινωνική έρευνα μπορεί να βάλει τα χαρακτηριστικά που θέλει, και μέσα σε έξι μήνες μπορεί να το έχει βρει», πρόσθεσε.
Ακόμα και εάν βγάλαμε τα παιδιά από τα ιδρύματα, είδαμε πως υπάρχουν παιδιά με αναπηρία. Στα παιδιά με αναπηρία, πρέπει να κάνουμε κάτι παραπάνω. Πάνε οι κοινωνικοί λειτουργοί, εκπαιδεύουν κατάλληλα τους υποψήφιους γονείς. Και μετά, οι γονείς παίρνουν χρήματα ως μισθό.