Ευλογιά των πιθήκων: Παγκόσμιος συναγερμός – Το ECDC προτείνει εμβολιασμό, η Θεοδωρίδου λέει «όχι»

Παγκόσμιο συναγερμό και ανησυχία προκαλεί η ευλογιά των πιθήκων, με το Βέλγιο να γίνεται η πρώτη χώρα που ανακοίνωσε ότι όσοι νοσούν θα μπαίνουν σε καραντίνα 21 ημερών. Σήμερα (23.05.2022) το ECDC αναμένεται να προτείνει προληπτικό εμβολιασμό.

Η ευλογιά των πιθήκων, μπορεί στον Ρουμάνο τουρίστα στην Ελλάδα να αποδείχθηκε… ανεμοβλογιά, αλλά παγκοσμίως (εκτός Αφρικής) έχουν ταυτοποιηθεί 92 κρούσματα και υπάρχουν άλλα 28 ύποπτα. Μέσα σε έναν μήνα έχει εντοπιστεί σε 12 χώρες. Και εξαιτίας της έντονης παρουσίας του σε ευρωπαϊκό έδαφος, το ECDC αναμένεται μέσα στην ημέρα να προτείνει προληπτικό εμβολιασμό.

Αλλά η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμού στην Ελλάδα, Μαρία Θεοδωρίδου, διαφωνεί με την πιθανότητα οριζόντιας προληπτικής χορήγησης στον πληθυσμό του εμβολίου της -εκριζωμένης από το 1980- νόσου της ευλογιάς. Πρόκειται για το μόνο εμβόλιο που φαίνεται να έχει προστατευτικά αποτελέσματα απέναντι στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων. Την ίδια στιγμή, το ευρωπαϊκό CDC ετοιμάζεται να συστήσει το εμβόλιο αυτό για την προληπτική ανοσοποίηση επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Παρά το γεγονός ότι ο 29χρονος Ρουμάνος τουρίστας από τη Βρετανία βρέθηκε αρνητικός στη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων, οι υγειονομικές αρχές στη χώρα μας βρίσκονται σε αυξημένη εγρήγορση για τη χάραξη προληπτικής στρατηγικής έναντι της νόσου της ευλογιάς των πιθήκων.

Αν και ο νεαρός βρέθηκε τελικά θετικός στην ανεμοβλογιά (ασθένεια η οποία συχνά συγχέεται με την ευλογιά των πιθήκων), ο ΕΟΔΥ παραμένει σε ετοιμότητα για τον έγκαιρο εντοπισμό και απομόνωση πιθανών ύποπτων κρουσμάτων.

Το θέμα της προστασίας του πληθυσμού από την πιθανότητα διασποράς του ιού, απασχολεί παράλληλα και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

ECDC προς κράτη της ΕΕ: «Ετοιμάστε στρατηγική εμβολίων για την Ευλογιά των πιθήκων»

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου, εγκεκριμένο εμβόλιο με αποκλειστική στόχευση την ανοσοποίηση του πληθυσμού από τη νόσο της ευλογιάς των πιθήκων, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει.

«Δεν έχουμε εμβόλιο. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει. Στην Αμερική έχουν ένα εμβόλιο παρασκευάσει με εξασθενημένους ιούς και έχουν κάποια εκατομμύρια δόσεις. Θέμα εμβολίου επί του παρόντος, δεν γνωρίζω καμία χώρα να έχει, όπως δεν έχει και η χώρα μας», αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr.

Εμβόλιο κατά της ευλογιάς συστήνει το ECDC – «Όχι οριζόντια», λέει η Μαρία Θεοδωρίδου

Ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων, ταυτοποιήθηκε συνολικά σε 92 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα και 28 ύποπτα κρούσματα εκτός Αφρικής και μέσα σε ένα μήνα έχει σπείρει τον τρόμο σε 12 χώρες στις οποίες εντοπίστηκε για πρώτη φορά.

Η έντονη και πρωτοφανής μάλιστα, παρουσία του επί ευρωπαϊκού εδάφους, οδήγησε την Κυριακή (22.05.2022) το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) να γνωστοποιήσει ότι σήμερα Δευτέρα αναμένεται να προχωρήσει σε επίσημη σύσταση προς τα κράτη μέλη να οργανώσουν τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της ευλογιάς, μιας νόσου της ίδιας «οικογένειας» που όμως έχει εξαλειφθεί από το 1980.

Είναι το μόνο εμβόλιο το οποίο φαίνεται να έχει προστατευτικά αποτελέσματα στον άνθρωπο κατά του ιού της ευλογιάς των πιθήκων μέσω διασταυρούμενης ανοσίας, ακόμη και αν χορηγηθεί μετά την μόλυνση του ατόμου με τον ιό.

Έτσι, όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί με το εμβόλιο κατά της ευλογιάς (είναι όσοι σήμερα έχουν ηλικία άνω των 40 ετών), έχουν αυξημένη προστασία και έναντι του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

«Αυτό που λέγεται και ισχύει, είναι πως άτομα που έχουν εμβολιαστεί για ευλογιά και αυτά τα άτομα όλα είναι άνω τα 40 ετών, καθώς στην Ελλάδα, νομίζω το ’78, σταμάτησε ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς, ο δαμαλισμός δηλαδή- αυτά τα άτομα έχουν μια διασταυρούμενη ανοσία. Δηλαδή προστατεύονται σημαντικά και έναντι του ιού της ευλογιάς των πιθήκων, επειδή είναι της ίδιας κατηγορίας. Ανήκει, δηλαδή, στους pox viruses», εξηγεί η ίδια.

Ευλογιά: Η εκριζωμένη νόσος με το “βαρύ” εμβόλιο

Η ευλογιά εκριζώθηκε από τον πλανήτη εδώ και 4 δεκαετίες, όμως, διατηρήθηκαν αποθέματα εμβολίων για την πιθανότητα προστασίας από μια πιθανή αναζωπύρωση. Το εμβόλιο διατίθεται στην ΕΕ από τη φαρμακοβιομηχανία Bavarian Nordic’s Imvanex, της Δανίας.

Ωστόσο, η πρόταση του ECDC είναι το εμβόλιο της ευλογιάς να χρησιμοποιηθεί ξανά. Και συγκεκριμένα, να χορηγείται ως «προφύλαξη μετά την έκθεση» σε περιπτώσεις ατόμων που έρχονται σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και έχουν πιθανότητα νόσησης.

Ευλογιά των πιθήκων: Σκέψεις για καραντίνα 21 ημερών και στην Ελλάδα

Σε προληπτική χορήγηση του εμβολίου κατά της ευλογίας προχωρά, μάλιστα, τις τελευταίες ημέρες το Ηνωμένο Βασίλειο και συγκεκριμένα στους εργαζόμενους στην υγειονομική περίθαλψη.

Ο εμβολιασμός κατά της ευλογιάς, ωστόσο, με ζωντανό τροποποιημένο ιό δαμαλίτιδας (γι’ αυτό και ονομάζεται δαμαλισμός) σε κάποιες περιπτώσεις έχει βαριές παρενέργειες.

Γι’ αυτό και η πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής για τη χάραξη της πολιτικής των εμβολίων στην Ελλάδα, ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, εμφανίζεται εντελώς αντίθετη με την οριζόντια χορήγηση του εμβολίου κατά της ευλογιάς στον πληθυσμό.

«Για όνομα του Θεού. Η ευλογιά έχει εκριζωθεί και όταν εκριζώθηκε ο ιός, σταμάτησε και ο εμβολιασμός. Ένας εμβολιασμός, μάλιστα, ο οποίος είχε και σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Εντάξει, υφίστατο ο εμβολιασμός όσο απειλούσε η νόσος, τώρα γιατί να εμβολιαστούμε; Ούτε κατά διάνοια», τονίζει στο iatropedia.gr.

Οι επιστήμονες του ECDC τόνισαν πως δεν ήταν «εύκολη απόφαση» να συστήσουν τον εμβολιασμό κατά της ευλογιάς για την ανοσοποίηση στενών επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος της ευλογιάς των πιθήκων, αλλά θα πρέπει, όπως πρόσθεσαν, να γίνει ανάλυση κινδύνου-οφέλους για κάθε προσβεβλημένο άτομο.

Θεοδωρίδου: «Η ευλογιά των πιθήκων δεν κάνει βαριά και σοβαρή νόσηση»

Παρά το γεγονός ότι ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων προκαλεί τρόμο εξαιτίας των αντιαισθητικών εξανθημάτων στο δέρμα, η καθηγήτρια κα Θεοδωρίδου εξηγεί πως όχι μόνο δεν είναι βαριά, αλλά είναι και αυτοϊάσιμη νόσος.

«Το νόσημα δεν χαρακτηρίζεται από σοβαρή νόσηση. Μπορεί να είναι αντιαισθητικό, απεχθές έτσι όπως το βλέπει κανείς, αλλά δεν είναι σοβαρό. Υπάρχει βέβαια 1% θνητότητα στην Αφρική, αλλά εκεί υπάρχουν κι άλλες συνθήκες. Είναι γενικά ένα νόσημα που αυτοϊάται», αναφέρει.

Αν και η ίδια παραδέχεται πως η νόσος μπορεί να επιφέρει σημαντική επιβάρυνση στον άνθρωπο που θα προσβληθεί, ωστόσο σε καμία περίπτωση, όπως λέει, δεν δημιουργεί συνθήκη που προκαλεί πανικό.

«Αν οι φλύκταινες -αυτό είναι το χαρακτηριστικό- ξυστούν, μπορεί να αφήσουν ουλές. Δεν είναι εντελώς αμελητέες οι επιπτώσεις. Κάνουμε εμβόλιο ακόμη και για την ανεμοβλογιά που ξέρουμε εξαρχής ότι είναι μια καλοήθης νόσος, γιατί κάθε νόσημα για κάθε συγκεκριμένο άτομο μπορεί να είναι σοβαρό. Ακόμη κι αν κάνει και δύο σημαδάκια. Ακόμη κι αν χάσει και 10 μέρες από τη δουλειά του. Αλλά τουλάχιστον ξέρουμε με την ευλογιά των πιθήκων, πως δεν είναι νόσημα να μας βάλει σε πανικό», καταλήγει η καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr