Αδελφοί πλέον οι Δήμοι Ευρώτα και Gau-Algesheim

Υπεγράφησαν στο Πνευματικό Κέντρο Σκάλας τα πρωτόκολλα Αδελφοποίησης με τον γερμανικό Δήμο

 

Με ξεκάθαρη τη βούληση της εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη 6/9 στο Πνευματικό Κέντρο Σκάλας, η Τελετή Αδελφοποίησης του Δήμου Ευρώτα με τον Δήμο Gau-Algesheim της Γερμανίας.

Διαφήμιση

Καλωσορίζοντας τον Δήμαρχο της πόλης Gau-Algesheim και τα μέλη της γερμανικής αντιπροσωπείας, ο Δήμαρχος Ευρώτα, κ. Δήμος Βέρδος επισήμανε τη σπουδαιότητα του εργαλείου της αδελφοποίησης, τονίζοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι πρόκειται για κάτι περισσότερο από μια τυπική διαδικασία.

«Η διαδικασία αδελφοποίησης μεταξύ δήμων που έχουν κοινές αναφορές και συνισταμένες, προάγει την παγκόσμια διαδημοτική συνεργασία, την ανταλλαγή απόψεων με στόχο την εύρεση βέλτιστων πρακτικών και πάνω από όλα την μεταξύ τους φιλία», δήλωσε, μεταξύ άλλων, κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, ο Βουλευτής ΝΔ Λακωνίας, κ. Νεοκλής Κρητικός, τονίζοντας ότι είναι «χρέος μας η ενθάρρυνση, η προώθηση και η στήριξη τέτοιων πρωτοβουλιών».

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Λακωνίας, κ. Σταύρος Αραχωβίτης, χαιρέτησε την πρωτοβουλία της «ένωσης» του «Ευρώτα με τον Ρήνο», των δύο ιστορικών ποταμών που εξακολουθούν να αποτελούν σημείο αναφοράς των δύο πόλων, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αδελφοποίηση των δύο δήμων «θα επιτύχει πολλά περισσότερα από τα συνηθισμένα».

Μεταφέροντας χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, κ. Νίκων Τζινιέρης εξέφρασε τη βεβαιότητα για την ωφέλεια από τη συνεργασία και τις κοινές δράσεις των δύο δήμων. «Τη σημερινή ημέρα θα τη θυμόμαστε ως ημέρα  ειρήνης, φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των αδελφοποιημένων Δήμων», είπε χαρακτηριστικά.

Στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών, ως προϋπόθεση για μια ουσιαστική αδελφοποίηση, αναφέρθηκε η κ. Πέγκυ Καραμπάτου, η οποία αποτέλεσε και τη «γέφυρα» για τη συνεργασία του Δήμου Ευρώτα με τον Δήμο Gau-Algesheim. «Δεν δίνουμε απλά τα χέρια και βάζουμε κάποιες υπογραφές. Θεσπίζουμε την σημασία της με επιτροπές, που όλοι μαζί, δήμος και πολιτεία, φορείς και κρατικοί μηχανισμοί, παράγοντες και θεσμοί θα συνεργαστούν για να ωφεληθούν» τόνισε.

«Χαιρόμαστε για την αμοιβαία ανταλλαγή και φιλοξενία και προσβλέπουμε σε μία μακροχρόνια αμοιβαία συνεργασία», είπε ο Δήμαρχος του Gau-Algesheim, κ. Michael  Konig, μεταφέροντας τις θερμές ευχαριστίες του συνόλου του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης του.

Ακολούθησε σύντομη παρουσίαση του Δήμου Ευρώτα από τον Ειδικό Συνεργάτη, κ. Δημήτρη Κόικα, ενώ αμέσως μετά η Πρέσβειρα Οινοποιίας και Τουρισμού κ. Herrad Krenkel, αναφέρθηκε στα δεδομένα και τις προκλήσεις των πεδίων εποπτείας της.

«Ο Δήμος Ευρώτα, σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, πρωτοπορεί στην ελληνική επικράτεια, στα θέματα Πολιτικής Προστασίας και Εθελοντισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα», δήλωσε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γυθείου και υπεύθυνος για τη διαχείριση των Εθελοντικών Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μυρτιάς και Κροκεών, Αντιπύραρχος Κωνσταντίνος Γραφάκος.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της εθελοντικής και Δημοτικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Gau-Algesheim, κ. Per Mayer, αναφέρθηκε στην οργάνωση και τη σημασία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και της Πολιτικής Προστασίας για το κρατίδιο Ρηνανίας-Παλατινάτου.

Χαιρετίζοντας την αδελφοποίηση του Δήμου Ευρώτα και του Δήμου Gau-Algesheim, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας, κ. Ιωάννης Παναρίτης, αναφέρθηκε στην οικονομική δυναμική που παρουσιάζει η Λακωνία και χαρακτήρισε τον Δήμο Ευρώτα ως «μια χαρισματική περιοχή που φημίζεται για τα προϊόντα του τόσο εντός Νομού, όσο και εκτός, με δυναμική παρουσία στις ξένες αγορές μέσω των εξαγωγών».

Aκολούθησε η τελετή υπογραφής των Πρωτοκόλλων Αδελφοποίησης από τους Δημάρχους Ευρώτα και Gau-Algesheim, καθώς και η ανταλλαγή τιμητικών πλακετών και δώρων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε υπό τους ήχους και χορούς μελών του Χορευτικού Ομίλου Σκάλας, οι οποίοι έδωσαν στη γερμανική αντιπροσωπεία μία γεύση της ελληνικής και λακωνικής παράδοσης.

 

πηγή : apela.gr