Ακρίβεια: Νέο πακέτο στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις έναντι της ενεργειακής κρίσης

Θέμα χρόνου είναι πλέον η ανάληψη συντονισμένης δράσης, τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απέναντι στην ακρίβεια που πληγώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Στο κυβερνητικό επιτελείο γεμίζουν στο οπλοστάσιο με νέα εφόδια (κεφάλαια) προκειμένου να χρηματοδοτήσουν το νέο πακέτο στήριξης ενάντια στην ακρίβεια, που οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από γενναιόδωρο καταβάλλεται προσπάθεια να είναι και αποτελεσματική, ώστε να πάρουν “ανάσα” νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που είναι το βασικό ζητούμενο.

Διαφήμιση

Το νέο κυβερνητικό σχέδιο κατά της ακρίβειας θα παρουσιαστεί το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου και θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούνιο, ανεξάρτητα από τις όποιες αποφάσεις ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από την άλλη πλευρά σε ευρωπαϊκό επίπεδο φαίνεται ότι σε επίπεδο Κομισιόν όλοι έχουν πεισθεί ότι η μοιρολατρική προσέγγιση απέναντι στην ακρίβεια, θα πρέπει να αντικατασταθεί άμεσα από μία πιο τολμηρή πολιτική που θα αποκαταστήσει εν μέρει την τάξη.

Όλα δείχνουν ότι αυτή την φορά η ΕΕ θα αναλάβει δράση απέναντι στην ενεργειακή κρίση και τις συνέπειες που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Στην κίνηση αυτή σύμμαχος θα είναι και η ΕΚΤ, που θέλει να προστατεύσει στην σταθερότητα και την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη.

Σε εθνικό επίπεδο ήδη ετοιμάζεται ένα σχέδιο αναχαίτισης της ακρίβειας, ειδικά στο ρεύμα και είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστεί πριν την όποια λήψη ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών. Και αυτό για δύο λόγους. Ο ένας έχει να κάνει με την ανάγκη να επισπευσθούν οι όποιες δράσεις, βλέποντας ότι η αντοχές της κοινωνίας εξαντλούνται και ο άλλος από το γεγονός ότι δεν έχουν πεισθεί ακόμη για τις προθέσεις των ευρωπαίων, αλλά και το πόσο άμεσες θα είναι οι όποιες δράσεις αναληφθούν.

Στις αγορές…

Στο υπουργείο Οικονομικών μπροστά στις αυξημένες ανάγκες, γεμίζουν την φαρέτρα με χρήματα. Στο πλαίσιο αυτό σήμερα η κυβέρνηση βγαίνει στις αγορές για την άντληση κεφαλαίων τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα σημαντική ενίσχυση προέρχεται και από το χαμηλότερο κατά περίπου 3,5 δισ. ευρώ έλλειμμα του 2021 αλλά και τα αυξημένα κατά 1,3 δισ. ευρώ φορολογικά έσοδα το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το στόχο. Επίσης στις εφεδρείες του κυβερνητικού επιτελείου περιλαμβάνεται ένα ποσό ύψους 1,4 δισ. ευρώ το οποίο δεν έχει διατεθεί από τα 2 δισ. ευρώ του συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Η σημερινή έξοδος στις αγορές με την επανέκδοση του 7ετούς ομολόγου αποσκοπεί και στην άνοδο της στάθμης των ταμειακών διαθεσίμων του δημοσίου που σε συνάρτηση με την πορεία του πληθωρισμού θα χρησιμοποιηθούν για την χρηματοδότηση αντισταθμιστικών στην πληθωριστική έκρηξη μέτρων.

Παράλληλα τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την αναχαίτιση των επιπτώσεων από την κρίση σε όλο το φάσμα της οικονομίας διευκολύνει ο πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος που δημιουργούν η υψηλότερη σε σχέση με το στόχο ανάπτυξη το 2021, το χαμηλότερο κατά 2% του ΑΕΠ πρωτογενές έλλειμμα καθώς και η θετική πορεία του φετινού προϋπολογισμού.