Ακυρώνονται αναδρομικά τα πρόστιμα για τις δωρεές μετρητών

Χαρίζονται αναδρομικά τα πρόστιμα για τις δωρεές μετρητών, αλλά οι παγίδες εξακολουθούν να παραμένουν, καθώς στο εξής ισχύει το αφορολόγητο μόνο για τις μεταφορές ποσών μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Πρόκειται για το ζήτημα που προκάλεσε αναστάτωσε σε χιλιάδες οικογένειες, όταν δωρίστηκαν σε παιδιά και εγγόνια χρηματικά ποσά, αλλά με τη μορφή μετρητών και όχι με μεταφορά από λογαριασμό σε λογαριασμό, με αποτέλεσμα να επιβληθεί φόρος ύψους 10% σε κάθε δωριζόμενο ποσό.

Διαφήμιση

Ειδικότερα, με διάταξη που περιέχεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή το βράδυ της Τρίτης, προβλέπεται ότι για τις δωρεές χρηματικών ποσών, οι οποίες έγιναν με τη μορφή μετρητών μεταξύ συγγενών πρώτου βαθμού σε ευθεία γραμμή, από γονείς σε παιδιά ή από παππούδες σε εγγόνια και το αντίστροφο, θα είναι αφορολόγητες μέχρι του ποσού των 800.000 ευρώ, ακόμη και αν έγιναν με τη μορφή μετρητών.

Η διάταξη ισχύει αναδρομικά από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 9η Σεπτεμβρίου 2022 και αφορά σε δωρεές μετρητών οι οποίες έγιναν με απευθείας κατάθεσης μετρητών στους λογαριασμούς των αποδεκτών της δωρεάς ή της γονικής παροχής.

Τονίζεται ότι, για τις δωρεές που γίνονται από τις 10 Σεπτεμβρίου 2022 και μετά, για να ισχύσει το αφορολόγητο, θα πρέπει οι μεταφορές των δωριζόμενων ποσών να γίνονται μόνο μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Η προϋπόθεση

Όμως, για να ισχύει το αφορολόγητο, για τις δωρεές που έγιναν από 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 9η Σεπτεμβρίου 2022, θα πρέπει ο δωρητές να έχει προβεί σε ανάληψη του ποσού  της δωρεάς, από τον τραπεζικό του λογαριασμό, τρεις μέρες πριν γίνει η κατάθεση στον λογαριασμό του αποδέκτη της δωρεάς.

Δηλαδή το αφορολόγητο δεν ισχύει και παραμένει ο φόρος 10% που έχει βεβαιωθεί στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  1. Το ποσό που δωρίζεται δεν προέρχεται από τραπεζικό λογαριασμό, αλλά προέρχεται από ποσό που είχε στο… στρώμα ή στο ντουλάπι ο δωρητής.
  2. Από την ανάληψη του δωριζόμενου ποσού από τον λογαριασμό του δωρητή, μέχρι και την κατάθεση στον λογαριασμό του αποδέκτη μεσολάβησαν περισσότερες από τρείς μέρες.
  3. Το ποσό της ανάληψης από τον τραπεζικό λογαριασμό και στη συνέχεια η κατάθεσή του στον αποδέκτη της δωρεάς θα πρέπει να είναι το ίδιο. Δηλαδή αν η δωρεά είναι 20.000 ευρώ, θα πρέπει να έχει προηγηθεί εντός τριών ημερών η ανάληψη ποσού ύψους 20.000 ευρώ από τον λογαριασμό του δωρητή. Διαφορετικά, δεν ισχύει το αφορολόγητο.

Ποιοι ευνοούνται

Με τη ρύθμιση αυτή καλύπτονται οι περιπτώσεις φορολογουμένων, οι οποίοι παρερμήνευσαν τον νόμο που ισχύει από την 1η Οκτωβρίου 2021, με τον οποίο αυξήθηκε το αφορολόγητο των δωρεών μετρητών, αλλά με συγκεκριμένη διαδικασία.

Έτσι, αρκετοί δώρισαν μετρητά και στη συνέχεια η ΑΑΔΕ τους κοινοποίησε φόρο 10% επί του ποσού της δωρεάς. Προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών όπου βέβαια, με βάση το γράμμα του νόμου, απέρριψε τις προσφυγές.

Η νέα διάταξη

Η νέα διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου αναφέρει τα ακόλουθα: «…μεταφορά χρημάτων ορίζεται η ανάληψη χρηματικού ποσού από ατομικό ή κοινό τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή/γονέα και κατάθεση του ίδιου ποσού εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών σε ατομικό λογαριασμό του δωρεοδόχου/τέκνου ή σε κοινό λογαριασμό του δωρεοδόχου/τέκνου με τον ίδιο δωρητή/γονέα ή τρίτο πρόσωπο.»
Η παρ. 1 εφαρμόζεται για τη δωρεά ή γονική παροχή χρηματικών ποσών, η οποία πραγματοποιείται από την 1η.10.2021 μέχρι και την 9η.9.2022»

 

πηγή: ΣοφοκλέουςIn