Ανάχωμα στο ΣΜΑ Σκούρας υψώνουν οι κάτοικοι

Για τα απορρίμματα του Δήμου Σπάρτης

 

Διαφήμιση

Σε αναβρασμό βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι κάτοικοι της τοπικής κοινότητας Σκούρας Δήμου Σπάρτης εξαιτίας της επικείμενης εγκατάστασης προσωρινού Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην περιοχή τους.

Οι κάτοικοι εμφανίζονται αιφνιδιασμένοι από την απόφαση του Δήμου Σπάρτης να προχωρήσει στην κατασκευή και λειτουργία του ΣΜΑ αρμοδιότητάς του σε οικόπεδο που απέκτησε στα όρια της Σκούρας προ ολίγων μηνών. Οργανωμένοι σε Επιτροπή Κατοίκων καταγγέλλουν σήμερα τους αρμόδιους φορείς για «ετσιθελική απόφαση» να δημιουργηθεί ΣΜΑ στη Σκούρα, «χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση και να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες».

Τις αντιδράσεις πυροδότησε η πρόσφατη έναρξη εργασιών επί οικοπέδου που περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δήμου Σπάρτης μέσω δωρεάς ιδιωτών και το οποίο αποφασίστηκε να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία ΣΜΑ, μέσω ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη».

Αρχικά, το Τοπικό Συμβούλιο Κοινότητας Σκούρας αντέδρασε με κινητοποίηση το πρωί της Δευτέρας 25 Ιουλίου, τονίζοντας πως «η απουσία διαβούλευσης και η έναρξη εργασιών χωρίς ενημέρωση, χωρίς τεχνική και περιβαλλοντική μελέτη και άδεια λειτουργίας, για να μην υπάρξουν αντιδράσεις, καθιστούν την κινητοποίηση των κατοίκων και περιβαλλοντικών οργανώσεων επιβεβλημένη».

Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί είναι η αναφορά στην ανακοίνωση του Συμβουλίου: «Ο Δήμος Σπάρτης, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου ετοιμάζουν, χωρίς να μας ρωτήσουν, την κατασκευή ενός νέου τύπου ΧΑΔΑ, που για επικοινωνιακούς και δικονομικούς λόγους ονομάζουν “σταθμό μεταφόρτωσης”. Με ετσιθελικές και -σχεδόν- φασιστικές πρακτικές, εγκαθιδρύουν τον εν λόγω σταθμό, παραπλήσια του ποταμού Ευρώτα και κτημάτων και περιουσιών συγχωριανών μας.»

Παράλληλα, για το σκοπό της διαμαρτυρίας, η Επιτροπή Κατοίκων ΤΚ Σκούρας εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο εκφράζει το κοινό αίσθημα αδικίας και αγανάκτησης και ζητά από όλους τους αρμόδιους φορείς άμεση ενημέρωση για τις εξελίξεις και όλες τις λεπτομέρειες του έργου. Συγκεκριμένα, ζητούν να ενημερωθούν:

1. Για τη Μελέτη Δημιουργίας του Σταθμού (κατάλληλη χωροθέτηση ΣΜΑ, τεχνολογία  σταθερό ή κινητό ΣΜΑ, δυναμικότητα-τόνοι απορριμμάτων κτλ) και τη διάρκεια ισχύος της. Επίσης για τις περιμετρικές προκαλύψεις του χώρου, αντιπυρική ζώνη 8 μέτρων, τάφρος ομβρίων, εσωτερική αποχέτευση ακαθάρτων κ.ά., σύμφωνα με τη ΚΥΑ 114218/1997.

2. Για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και τη σχετική γνωμοδότηση, αφού ο χώρος είναι σε απόσταση περίπου 400 μέτρων από την κοίτη του Ποταμού Ευρώτα, λιγότερων μέτρων από το παραπόταμο Κάκκαρη και περίπου 750 μέτρων από τις κατοικίες της Σκούρας.

3. Την ανάρτηση τους στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ καθώς και σε κάθε έντυπο ή ηλεκτρονικό μέσο όπως το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο.

4. Το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων που περιλαμβάνει την καταλληλότητα του ακινήτου.

Συστρατευμένοι οι κάτοικοι λένε «ΟΧΙ στην περαιτέρω υποβάθμιση της Σκούρας», απαιτούν δικαιοσύνη και ισότητα για τους δημότες, με όλα τα νόμιμα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος  και της κοινωνικής ζωής του τόπου και ζητούν ένα ακόμα από τους αρχικούς ιδιοκτήτες του ακινήτου «που κατάγονται από τη Σκούρα αλλά δεν κατοικούν στη Σκούρα»: «την ανάκληση της πράξης δωρεάς που έχουν κάνει στον Δήμο Σπάρτης με την υπ’αριθ. Απόφαση Οικονομικής Επιτροπής 250/27-7-2021».

«Ο τόπος μας, η Σκούρα, έχει υποφέρει πολύ από τη δυσοσμία και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις βοθρολυμμάτων, και όχι μόνο», καταλήγει το ψήφισμα της Επιτροπής Κατοίκων ΤΚ Σκούρας.

πηγή : flynews.gr