Αποστολάκης για τουρκική προκλητικότητα: Ανησυχώ γιατί δεν ξέρουμε που θα το πάει ο Ερντογάν

Για την ένταση που κορυφώνεται μέρα με τη μέρα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μίλησε στο MEGA Σαββατοκύριακο ο Ευάγγελος Αποστολάκης, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Όπως δήλωσε ο κ. Αποστολάκης, δεν είναι δυνατόν να αγνοηθούν οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων και τα προκλητικά δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ.

Διαφήμιση

«Ο Ερντογάν ετοιμάζεται για εκλογές, ενδεχομένως θέλει να χτίσει μία αξιοπιστία ή να διορθώσει τη φθορά που έχει πλέον στο εσωτερικό του. Ξέρουμε ότι οι πατριωτικές κορώνες και οι θέσεις ότι διεκδικεί βρίσκει ανταπόκριση στο εσωτερικό του.

Από την άλλη, η διεθνής συγκυρία είναι τέτοια και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία δίνει την αίσθηση στον Ερντογάν ότι έχει κερδίσει πόντους στην υπόθεση».

Με το κλίμα να θυμίζει το θερμό επεισόδιο του καλοκαιριού του 2022, η εκτίμηση του κ. Αποστολάκη ήταν η εξής: «Ανησυχώ γιατί δεν ξέρουμε που θα το πάει ο Ερντογάν. Η λογική λέει ότι δεν τον συμφέρει αν δημιουργήσει ένα θερμό επεισόδιο, άλλα εμείς δεν μπορούμε να κινούμαστε με τέτοιες υποθέσεις».

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στον τρόπο που η Ελλάδα διαχειρίζεται τις συμμαχίες της, κρίνοντας πως δεν είναι και τόσο αποτελεσματικός: «Δίνουμε αρκετά, σαν Ελλάδα είμαστε πλέον αξιόπιστοι στις σχέσεις μας και τις υποχρεώσεις μας, κι όταν χρειαστεί η ανάλογη υποστήριξη δεν την έχουμε».

Όπως τόνισε ο Ευάγγελος Αποστολάκης, «η Τουρκία ξέρει πολύ καλά ότι η Ελλάδα δεν είναι εύκολος αντίπαλος».

Ο ίδιος είναι αντίθετος με την απόφαση της Ελλάδας να στείλει όπλα στην Ουκρανία: «Είναι λάθος κίνηση, όχι απλά μας στοχοποιεί σαν χώρα. Μας κάνει μέρος των εμπόλεμων, αλλά χάνουμε και οποιαδήποτε δυνατότητα θα είχαμε να δείξουμε στον κόσμο και να κάνουμε μία σοβαρή προσπάθεια στην κατεύθυνση να σταματήσει αυτός ο πόλεμος», δήλωσε.

«Η στόχευση η δικιά μας θα έπρεπε να είναι να σταματήσει ο πόλεμος. Όταν είμαστε μέρος του προβλήματος και επιλέγουμε τη μία πλευρά εμφανώς, υπάρχει θέμα. Δεν λέει κανείς να μη στηρίξει την Ουκρανία. Και καταδικάζουμε απερίφραστα τις ενέργειες της Ρωσίας και υποστηρίζουμε την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό στα θέματα της ανθρωπιστικής βοήθειας, αλλά μέχρι εκεί», κατέληξε.