Το αίτημα στον υπουργό Υγείας για επαναφορά του προσωπικού – Ένα χρόνο μετά τη θέσπιση του μέτρου που οδήγησε σε υποστελέχωση
Την απόσυρση του μέτρου της αναστολής εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ώστε να επανέλθουν άμεσα στα καθήκοντά τους, αξιώνει ο Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη. Παράλληλα, ο σύλλογος διεκδικεί να παραμείνουν στις θέσεις τους και τα μέλη του προσωπικού τα οποία -παρότι δεν εμβολιάστηκαν- απασχολούνται με πιστοποιητικά νόσησης εξάμηνης διάρκειας.
Σημειώνεται πως το μέτρο της αργίας εφαρμόζεται ήδη για διάστημα άνω του ενός έτους (σσ από τη 1 Σεπτεμβρίου 2021), παρά τις έντονες αντιδράσεις από την πλευρά ιατρών-νοσηλευτών και διοικητικού προσωπικού που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού και τέθηκαν εκτός Εθνικού Συστήματος Υγείας. Με κύρια επιχειρήματα πως «το εμβόλιο δεν προστατεύει από τη μόλυνση και τη διασπορά του ιού», ενώ την ίδια στιγμή «έχουν αρθεί όλα τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας», ο επίσημος φορέας της ιατρικής κοινότητας στη Λακωνίας τάσσεται στο πλευρό των υγειονομικών, που εδώ κι έναν χρόνο δίνουν τη δική τους μάχη για το εργασιακό τους μέλλον, με «φόντο» τα κενά που έχουν ανακύψει στις δομές Δημόσιας Υγείας. Ο Ιατρικός Σύλλογος προτρέπει τον υπουργό Υγείας να εξετάσει την κατάργηση του μέτρου, καθώς όπως υποστηρίζει οι υγειονομικές μονάδες, που κρίνονται ήδη υποστελεχωμένες, «δεν μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό».
Στο έγγραφο της σχετικής απόφασή του, το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας αναφέρει ότι «από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 και κατ’ εφαρμογή του άρθρου 206 του νόμου 4820/21 που επέβαλε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, οι υγειονομικοί ιδιωτικών, δημόσιων και δημοτικών μονάδων υγείας που δεν εμβολιάστηκαν, τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας, στερούμενοι του συνόλου των αποδοχών τους και της αναγνώρισης χρόνου προϋπηρεσίας.
Μετά την πρώτη επαναξιολόγηση του μέτρου στις 31/10/2021, η ισχύς του νόμου παρατάθηκε μέχρι τις 31/3/2022. Στους μήνες που μεσολάβησαν, μετά την απομάκρυνση των υγειονομικών που δεν εμβολιάστηκαν, σημειώθηκε μεγάλη διασπορά της νόσου στους χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, τόσο σε εμβολιασμένους υγειονομικούς όσο και σε νοσηλευόμενους ασθενείς».
Ακολούθως, όπως επισημαίνει ο σύλλογος, «με την εμφάνιση και την σταδιακή καθολική επικράτηση της μετάλλαξης Όμικρον (και των υποπαραλλαγών της) του κορωνοΐου, διαπιστώθηκε αλλαγή της πορείας της πανδημίας στη χώρα μας όσο και παγκοσμίως, προς μια περισσότερο μεταδοτική και λιγότερο νοσογόνο ιογενή λοίμωξη. Έτσι, ενώ αυξήθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων μειώθηκε η επίπτωση της σοβαρής νόσησης. Παρά την διαγραφόμενη πορεία ύφεσης των σκληρών, τουλάχιστον, επιδημιολογικών δεικτών και την πανθολογούμενη υποχώρηση των επιτακτικών υγειονομικών συνθηκών, που δικαιολόγησαν την επιβολή του μέτρου της αναστολής εργασίας των υγειονομικών που δεν εμβολιάστηκαν, ο υπουργός υγείας με το νόμο 4917/22 τέλη Μαρτίου, παρέτεινε την ισχύ της διάταξης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στους υγειονομικούς και των αναστολών εργασίας μέχρι 31/12/2022. Το βασικό επιχείρημα πλέον, από την πολιτική ηγεσία του τόπου, δεν είναι η προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά ο ισχυρισμός πως ο μη εμβολιασμός υποδηλώνει αρνητική στάση απέναντι στην επιστήμη και μη πίστη στους κανόνες της ιατρικής. Ο παραπάνω ισχυρισμός, θεωρείται κατά την πολιτεία, επαρκής λόγος για την συνέχιση αυτής της αυστηρότατης ποινής, η οποία σχετίζεται άμεσα με την επιβίωση χιλιάδων υγειονομικών αλλά και την επισφαλή λειτουργία των υγειονομικών δομών με μειωμένο προσωπικό».
Οι ισχυρισμοί
Για να στηρίξει το αίτημά του για επάνοδο των υγειονομικών στην εργασία τους, ο Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας προβάλει τα εξής επιχειρήματα:
«- Είναι πλέον γνωστό πως το εμβόλιο δεν προστατεύει από τη μόλυνση και τη διασπορά του ιού
– Έχουν αρθεί όλα τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας,
– Η επιβληθείσα ποινή της αναστολής εργασίας είναι δυσανάλογη σε σχέση με τις υπάρχουσες υγειονομικές συνθήκες και συνεχίζει να υφίσταται έχοντας αποσυνδεθεί τελείως τόσο από τα επιστημονικά δεδομένα όσο και από την επιδημιολογική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας
– Η συνέχιση της αναστολής εργασίας των υγειονομικών δεν μπορεί πλέον να ερμηνευθεί παρά ως μία επιχειρούμενη μείωση των δαπανών για την υγεία και ιδιαίτερα το Δημόσιο Σύστημα Υγείας,
– Οι υγειονομικές μονάδες, ήδη υποστελεχωμένες δεν μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν με μειωμένο προσωπικό».
Βάσει των παραπάνω ο Ιατρικός Σύλλογος Λακωνίας καλεί τον «υπουργό Υγείας κύριο Αθανάσιο Πλεύρη να αποσύρει το μέτρο της αναστολής εργασίας προκειμένου να επιστρέψουν στις θέσεις του οι υγειονομικοί που απομακρύνθηκαν αλλά και να παραμείνουν στις θέσεις τους οι συνάδελφοι που, παρόλο που δεν εμβολιάστηκαν, δουλεύουν με πιστοποιητικά νόσησης εξάμηνης διάρκειας».
φωτο: υγειονομικοί της Λακωνίας σε καθεστώς αργίας έξω από το Νοσοκομείο Σπάρτης σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας
πηγή : lakonikos.gr