Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: Κυβερνητική παρέμβαση για τη θανάτωση του χιμπατζή – Στο μικροσκόπιο οι συνθήκες λειτουργίας

Την παρέμβαση της κυβέρνησης προκάλεσε η θανάτωση του χιμπατζή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ζητά να ελεγχθούν οι συνθήκες διαβίωσης των ζώων. Ο Γιώργος Αμυράς με επιστολή του προς την Περιφέρεια Αττικής ζητά να διαλευκανθεί πλήρως το περιστατικό.

Ο Γιώργος Αμυράς απέστειλε επιστολή και προς το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και τον Ιδρυτή του, Ζαν Ζακ Λεσουέρ, ζητώντας πλήρη και άμεση ενημέρωση για την θανάτωση του χιμπατζή. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έδωσε επίσης εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ για την άμεση αποστολή κλιμακίου εμπειρογνωμόνων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, για να διαπιστωθούν οι συνθήκες διαβίωσης της φιλοξενούμενης άγριας πανίδας.

Διαφήμιση

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, ζητά από Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ενημέρωση για τα εξής:

  • για την προέλευση των συγκεκριμένων ζώων.
  • για την αλληλεπίδραση μεταξύ τους, τη λειτουργία τους ως ομάδα και την επάρκεια χώρων.
  • για τον τρόπο που διασφαλίζεται η διαφυγή  των ζώων στον χώρο των επισκεπτών
  • για τη διασφάλιση της ασφάλειας των επισκεπτών στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής.
  • για την αναγκαιότητα εφαρμογής του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική  θανάτωση του ζώου.

Ο υφυπουργός απέστειλε επίσης επιστολή προς την Περιφέρεια Αττικής και στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της, που με βάση τη νομοθεσία έχουν την αρμοδιότητα για την χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Ζωολογικών Κήπων και την ανανέωση ή ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους, ζητώντας την άμεση διενέργεια των προβλεπόμενων ελέγχων:

  • για τις συνθήκες που προκάλεσαν το περιστατικό διαφυγής και θανάτωσης του ζώου.
  • για τον τρόπο που διασφαλίζεται η ασφάλεια των επισκεπτών στο χώρο λειτουργίας του πάρκου στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής.
  • για την αναγκαιότητα εφαρμογής στην περίπτωση αυτή του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική θανάτωση του ζώου.

Υπενθυμίζεται ότι η θανάτωση του χιμπατζή σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου (25.06.2022) αφού το έσκασε από τον περιορισμένο χώρο του στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Από το δυσάρεστο αυτό περιστατικό υπήρξε και βίντεο που δείχνει τη στιγμή που ο χιμπατζής το σκάει από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Το ζώο είχε κατευθυνθεί προς το πάρκινγκ και εκεί είναι και που τον βρήκαν οι υπεύθυνοι και τον θανάτωσαν.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Το περιστατικό έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις και το απόγευμα της Κυριακής (26.06.2022) οικολογικές οργανώσεις προχώρησαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την είσοδο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου. Περίπου εβδομήντα άτομα διαμαρτυρήθηκαν για την θανάτωση του χιμπατζή, ενώ δήλωσαν διατεθειμένοι να βρίσκονται εκεί κάθε μέρα.

Οι περισσότεροι από αυτούς είναι μέλη και εθελοντές σε φιλοζωικές οργανώσεις, ενώ σημειώνουν ότι δεν πρόκειται για εξόντωση αλλά για δολοφονία. Κάλεσμα στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο είχε απευθύνει από χθες (25.05.2022) – ανάμεσα σε πολλές οργανώσεις – και η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία, με κεντρικό σύνθημα: «Όχι άλλο αίμα για τα κέρδη τους».

Οι παρευρισκόμενοι κρατούσαν πανό που έγραφαν: «Όχι σφαγές των ζώων», «Ήθελε να ζήσει ελεύθερος», «Ενάντια στη φρίκη του αποκλεισμού στους ζωολογικούς κήπους». Κάποιοι μάλιστα κάποιοι φορούσαν και μπλουζάκια που γράφουν: «Prison» (φυλακή), «Κολαστήριο ζώων, θανΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ», «Δεν ήταν εξόντωση, ήταν δολοφονία – θανΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ».

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την θανάτωση του χιμπατζή στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο βρέθηκαν επίσης η Ευρυδική Παπαδοπούλου, αλλά και η δημοσιογράφος Έλενα Ακρίτα.

Σφοδρές αντιδράσεις στα social media

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις εξηγήσεις του Πάρκου περί ασφάλειας του κοινού, η οργή στα social media περισσεύει. Πολλοί στις αναρτήσεις τους λένε ότι ο χιμπατζής δολοφονήθηκε γιατί θέλησε να είναι ελεύθερος. «Το φυλάκισαν για χρόνια και αφού δεν άντεξε άλλο τον εγκλεισμό θέλησε να ελευθερωθεί κ τον σκότωσαν» γράφει ένας χρήστης του Twitter. «Κλείστε το Αττικό. Τα ζώα δεν είναι έκθεμα, ντροπή» σχολιάζει άλλος χρήστης σε ανάρτησή του. «Τα μόνα επικίνδυνα ζώα είναι οι ιδιοκτήτες των ζωολογικών κήπων και τσίρκων» σημειώνει ένας άλλος.

Τι απαντά το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

Για το περιστατικό μίλησε και ο ιδρυτής του πάρκου Ζαν Ζακ Λεσουέρ, σημειώνοντας ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή από τη θανάτωση. Μιλώντας στον Alpha, είπε πως ένα ζώο όταν έχει ανεβασμένη αδρεναλίνη, δεν το «πιάνουν» τα ηρεμιστικά. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως η αρχική ανάρτηση του πάρκου έλεγε πως το πιάνουν, αλλά θα χρειαστούν ίσως και 20 λεπτά.

«Καταλαβαίνω αυτή την ανησυχία ορισμένων ανθρώπων. Αυτό που έχουμε υπογραμμίσει και στη δήλωση που διαβάζετε, είναι ότι ένα ζώο που είναι σε μια κατάσταση έξαρσης και ανησυχίας, με υψηλή αδρεναλίνη, δεν μπορείς να το ναρκώσεις» ανέφερε ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ. «Το απομονώσαμε το ζώο και το παρακολουθήσαμε για ένα τέταρτο, προσπαθήσαμε να το βάλουμε στο πάρκο ξανά, δεν έμπαινε, ήταν πολύ ανήσυχο. Δεν υπήρχε δυνατότητα να το οδηγήσουμε σε κάποιο ασφαλές χώρο. Δεν είχαμε τη δυνατότητα να το περιορίσουμε, ήταν έξω από την περίμετρο του πάρκου» πρόσθεσε.