Αυτό είναι το αστρονομικό ποσό του CEO της Amazon

Ο Άντι Τζάσι έγινε Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon πέρυσι το καλοκαίρι, όταν αντικατέστησε στη θέση τον ιδρυτή της εταιρείας, Τζεφ Μπέζος

Το αστρονομικό ποσό των 212,7 εκατομμυρίων δολαρίων έλαβε ως πακέτο αμοιβής ο Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon, Άντι Τζάσι, για τις υπηρεσίες που προσέφερε στον τεχνολογικό κολοσσό, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε η εταιρεία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς την περασμένη Παρασκευή.

Σχεδόν το σύνολο των αποδοχών του Τζάσι δόθηκε με τη μορφή μετοχών ή άσκησης δικαιωμάτων σε μετοχές με επιλογές που φτάνουν έως τη δεκαετία.

Διαφήμιση

Ωστόσο, οι αποδοχές του Τζάσι για το 2021 είναι εξαπλάσιες σε σχέση με τα χρήματα που έλαβε για το 2020 όταν ήταν επικεφαλής του επικερδούς κομματιού cloud, του AWS της Amazon.

Ο Άντι Τζάσι έγινε Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon πέρυσι το καλοκαίρι, όταν αντικατέστησε στη θέση τον ιδρυτή της εταιρείας, Τζεφ Μπέζος, ο οποίος συνεχίζει να είναι εκτελεστικός Πρόεδρος στο διοικητικό συμβούλιο της Amazon, αλλά αποχώρησε από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου για να επικεντρωθεί στο διαστημικό πρόγραμμα της εταιρείας, Blue Origin, και άλλες δραστηριότητες.

Ο μισθός του Μπέζος παρέμεινε αμετάβλητος στα περίπου 1,7 εκατομμύρια δολάρια, παρά το γεγονός ότι οι μετοχές του στην Blue Origin τον καθιστούν το δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο στον πλανήτη, σύμφωνα με το δείκτη των δισεκατομμυριούχων που καταρτίζει το Bloomberg.

Η αποκάλυψη για τις αποδοχές του Τζάσι έγινε την ίδια μέρα που οι εργαζόμενοι της εταιρείας στην αποθήκη του Στάτεν Άιλαντ στη Νέα Υόρκη έγραφαν ιστορία ψηφίζοντας για τη δημιουργία του πρώτου συνδικάτου στην 27χρονη ιστορία του τεχνολογικού κολοσσού στις ΗΠΑ.

Επίσης, έγινε και εν μέσω μίας ξεχωριστής εκλογικής διαδικασίας στην αποθήκη της Amazon στην Αλαμπάμα, με το αποτέλεσμα να είναι οριακό για το αν τελικά θα σχηματιστεί συνδικάτο και εκεί.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι η πληρωμή σε μετοχές δεν είναι ασυνήθιστη για τους νέους Διευθύνοντες Συμβούλους, καθώς στην πραγματικότητα έχουν ως στόχο να τους κινητοποιήσουν ώστε να τους απασχολεί όσο γίνεται περισσότερο η απόδοση της επιχείρησης.

Για παράδειγμα, όταν ο Σάνταρ Πισάι ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος της Alphabet, μητρική της Google, το 2019 έλαβε μετοχές, οι οποίες με τον καιρό έφτασαν να αξίζουν σχεδόν 240 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχε καταθέσει η εταιρεία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Μάλιστα, την επόμενη χρονιά, δεν έλαβε καμία μετοχή στο πακέτο των αποδοχών του.