Μπορεί μόλις πριν από δυο 24ωρα να είχε επεισόδιο με Έλληνες βουλευτές, μπορεί με κάθε ευκαιρία να επιτίθεται στην Ελλάδα και να επαναλαμβάνει τις απειλές της Τουρκίας, αλλά τώρα ο Χουλουσί Ακάρ δηλώνει… έτοιμος για διάλογο και θέλει να συναντήσει τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο.
«Είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε όλα μας τα προβλήματα, με συνομιλίες και συναντήσεις», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, τους οποίους… «ανέβασε» η Άγκυρα, με τον ίδιο τον Χουλουσί Ακάρ να κάνει κατά καιρούς εμπρηστικές δηλώσεις, με αποκορύφωμα το επεισόδιο με Έλληνες βουλευτές, την Τρίτη.
Τώρα, λοιπόν, ο Χουλουσί Ακάρ βάζει στην… άκρη τις προκλητικές δηλώσεις και δήλωσε στον ανταποκριτή του ΣΚΑΙ και της Καθημερινής στην Τουρκία, Μανώλη Κωστίδη, ότι θέλει να συναντήσει τον Νίκο Παναγιωτόπουλο.
«Είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε όλα μας τα προβλήματα με συνομιλίες και συναντήσεις. Ήδη υπάρχουν προσπάθειες που έχουν γίνει. Όπως οι διερευνητικές επαφές, και θέλουμε να ολοκληρωθούν. Υπάρχουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι συναντήσεις στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.
Εμείς είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε άμεσα αυτές τις συναντήσεις, όπως είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε με τους Έλληνες ομολόγους μας. Όπως αν υπάρξει ευκαιρία, όταν πάμε στις Βρυξέλλες, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Νίκο (Παναγιωτόπουλο)», είπε ο Χουλουσί Ακάρ.
Στην υπενθύμιση πως η Τουρκία, μέσω του Ερντογάν, υπουργών και αξιωματούχων, αμφισβητήσει την κυριαρχία των ελληνικών νησιών, ο Χουλουσί Ακάρ είπε: «Εμείς σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα, την πολιτική ακεραιότητα, όπως και τα δικαιώματα των γειτόνων μας και κυρίως της Ελλάδας. Όμως περιμένουμε και από τους γείτονές μας να σεβαστούν τα δικαιώματα και τα δίκαιά μας. Αυτά τα θέματα με συνομιλίες μπορούν να γίνουν πιο φανερά».
Στην επισήμανσή πως η Άγκυρα θέτει και ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας κράτησε αποστάσεις, δεν θέλησε να αναφερθεί στο περιεχόμενο των συζητήσεων που επιθυμεί η Τουρκία και δήλωσε ότι «αν αναφερθούμε μοναδικά για ένα θέμα θα δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις, λανθασμένες αποφάσεις. Αυτά είναι βαθιά θέματα, θέματα που χρειάζονται εξειδίκευση. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, όπως νομικοί, πολιτικοί, ιστορικοί και γεωγραφικοί. Υπάρχουν οι δύο συναντήσεις, οι συνομιλίες που κάναμε στην Αθήνα και μία στην Άγκυρα για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Από τον κύριο υπουργό, τον ομόλογό μου, ζητώ να απαντήσει όσο πιο άμεσα γίνεται. Να συναντηθούν και να συνομιλήσουν οι ειδικοί, και αργότερα η πολιτική βούληση να κάνει αυτό που πρέπει».