Δήμος Αμαρουσίου: Το πρώτο πλήρες ενεργειακά αυτόνομο πάρκο, στην περιοχή του Ψαλιδίου

Το πρώτο πλήρες ενεργειακά αυτόνομο πάρκο που αποτελείται αποκλειστικά από «έξυπνο» εξοπλισμό για χρήση από τους πολίτες, απέκτησε ο Δήμος Αμαρουσίου.

Το πάρκο βρίσκεται στην πλατεία Ψαλιδίου (πλατεία Δέγλερη)-χορηγία της BAT Hellas- εγκαινιάστηκε την περασμένη Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου.

Διαφήμιση

Ο «έξυπνος» εξοπλισμός που έχει εγκατασταθεί στο e-Πάρκο λειτουργεί με τη χρήση ηλιακής ενέργειας και συστημάτων τεχνολογίας, τα οποία δίνουν αυτονομία στο e-Πάρκο χωρίς τη χρήση ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως υπογραμμίζει ο Δήμος Αμαρουσίου, στόχος είναι μέσω της εφαρμογής των «έξυπνων» ηλιακών στοιχείων στο πάρκο – σε ένα χώρο που το πράσινο αποτελούσε αίτημα των κατοίκων για πολλά χρόνια – η δημιουργία ενός βιώσιμου και ψηφιακού, δημόσιου χώρου στο Μαρούσι, ο οποίος προσφέρει μια σειρά από τεχνολογικά οφέλη στους κατοίκους της περιοχής και στους επισκέπτες.

 Όσοι επισκέπτονται το e-Πάρκο έχουν, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα δωρεάν ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο, σύνδεσης φορητής συσκευής μέσω bluetooth για την αναπαραγωγή μουσικής/πληροφοριών, φόρτισης κινητών συσκευών με ασύρματο/ενσύρματο τρόπο, ενώ παράλληλα, παρέχεται 100% αυτονομία ενέργειας με τη χρήση ηλιακών πάνελ.

 «Το πρώτο e-Πάρκο που παραδόθηκε για χρήση αποκλειστικά από τους πολίτες, δείχνει το δρόμο και τον τρόπο που πρέπει πλέον να κατασκευάζουμε τους κοινόχρηστους χώρους, συνδυάζοντας τις ανάγκες των πολιτών για βελτίωση της ποιότητας ζωής με την τεχνολογία και τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Είναι χαρά μας η συνεργασία με την BAT Hellas σε αυτό το καινοτόμο project διεθνών προδιαγραφών, που έφερε εις πέρας στον Δήμο μας με τη σύσσωμη παρουσία των εργαζομένων της. Να συγχαρώ επίσης και τα στελέχη των Γραφείων Εθελοντισμού & Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Δήμου μας για την πρωτοβουλία και οργάνωση του εγχειρήματος», δήλωσε ο δήμαρχος Αμαρουσίου Θ. Αμπατζόγλου.

 «Τεχνολογία και βιώσιμη ανάπτυξη αποτελούν τις δύο κατευθύνσεις του μέλλοντος. Είμαστε υπερήφανοι που συμβάλλαμε στην υλοποίηση του πρώτου e-Πάρκου στην Ελλάδα, στον άξονα του οράματος της εταιρείας για τη δημιουργία ενός Καλύτερου Αύριο. Η συνεισφορά της ΒΑΤ στην ελληνική κοινωνία είναι μακροχρόνια και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που στην πρωτοβουλία πρωταγωνιστές ήταν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοί μας», ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της της BAT Hellas,  Vitalii Kochenko.

«Είναι ένα σημαντικό έργο όχι μόνο για το Ψαλίδι αλλά και για το Μαρούσι. Εκμεταλλευόμαστε το πρόγραμμα χορηγικών πόρων του Δήμου μας για να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των δημοτών μας. Ανάλογες ενέργειες θα συνεχιστούν και σε άλλες γειτονιές του Αμαρουσίου», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Εθελοντισμού & Νέας Γενιάς  Γ. Ιωαννίδης. 

Η BAT Hellas, μέλος ενός από τους μεγαλύτερους Ομίλους διεθνώς, δημιούργησε στο Μαρούσι, σε συνεργασία με τον Δήμο Αμαρουσίου, το πρώτο e-Πάρκο στην Ελλάδα, μια πρωτοβουλία με άξονα την τεχνολογία και την καινοτομία. Το συγκεκριμένο πάρκο συνδυάζει πράσινο και τεχνολογία, καθώς απαρτίζεται πλήρως από «έξυπνο» εξοπλισμό, όπως, μεταξύ άλλων, ηλιακούς στύλους φωτισμού, «έξυπνα» ηλιακά παγκάκια και τραπέζια, ειδικά διαμορφωμένο χώρο με δυνατότητα φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς και smart σύστημα ποτισμού, στοιχεία που το καθιστούν πλήρως ενεργειακά αυτόνομο.