Δήμος Κιλκίς: Ο αυτισμός στο επίκεντρο ενημερωτικής διαδικτυακής εκδήλωσης

Ο αυτισμός είναι ένας άλλος τρόπος σκέψης και ύπαρξης, η δε υποστήριξη των ατόμων που βρίσκονται αντιμέτωπα με τις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος είναι σημάδι προόδου για μια καλύτερη και περισσότερο συνεκτική κοινωνία.

Αυτός ήταν ο επίλογος της διαδικτυακής εκδήλωσης που προκάλεσε ο Δήμος Κιλκίς, με έμπειρες στην ειδική αγωγή επιστήμονες, οι οποίες αποπειράθηκαν να ξετυλίξουν το νήμα του αυτισμού δίνοντας γενικές πληροφορίες για τα γνωρίσματα της αναπτυξιακής διαταραχής των αυτιστικών ανθρώπων που διαρκεί για όλη τους τη ζωή (ασθενή κεντρική συνοχή, δυσκολία γενίκευσης, επιμονή σε ρουτίνες και τελετουργίες που δεν έχουν λειτουργικότητα,αισθητηριακές και εκτελεστικές λειτουργίες, στερεοτυπικό τρόπο αντίδρασης) αλλά και για δεξιότητες και συμπεριφορές που τους κάνουν να ξεχωρίζουν όπως η εξαιρετική μνήμη, η μνημονική αποστήθιση, η αριθμητική ικανότητα, η ευθύτητα, η τιμιότητα, το αναπτυγμένο αίσθημα δικαιοσύνης. 

Διαφήμιση

Για τις διαταραχές του αυτιστικού φάσματος μίλησε η δρ. Ζωή Καραμπατζάκη καθηγήτρια στις επιστήμες της ειδικής αγωγής και σχολική σύμβουλος της 21ης Περιφέρειας Προσχολικής Αγωγής Αθηνών  ενώ η δεύτερη ομιλήτρια Ευδοκία Τσιρώνα Προϊσταμένη του Κέντρου Διεπιστημονικής Αξιολόγησης Συμβουλευτικής Υποστήριξης Κιλκίς με συγκινητικό τρόπο παρουσίασε μια βιωματική ιστορία με παιδική της φίλη που έχει αυτισμό. 

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στην ειδική αγωγή σημειώνοντας ότι για την εκπαιδευτική κοινότητα στο χώρο αυτό ο λαβύρινθος της σιωπής των αυτιστικών ατόμων θεωρείται μια συνεχή πρόκληση για να παλέψουν με το μινώταυρο του αυτισμού, να σπάσουν το κέλυφος και την άμυνα που τα καλύπτει και να συναντηθούν όλοι μαζί σε μια κοινωνία αγάπης και αποδοχής.  Οφείλουμε είπε να δώσουμε χέρι βοηθείας και αγάπης στους συνανθρώπους μας με αυτισμό και να υποστηρίξουμε τις δράσεις τους για μια καλύτερη κοινωνία, περισσότερη συνεκτική, περισσότερο αλληλέγγυη και απαλλαγμένη από τους παραμορφωτικούς φακούς του διαφορετικού. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ατόμων με Αναπηρία Χαρίλαος Ξενιτίδης  

Την εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας ενημέρωσης για τον αυτισμό, συντόνισε ο Αντιδήμαρχος Κώστας Πουντζουκίδης και την παρακολούθησαν ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς Θεόδωρος Χριστοφορίδης, μαθητές και εκπαιδευτικοί από το 3ο Γυμνάσιο Κιλκίς, τα Γυμνάσια  Καμπάνη, Νέου Γυναικοκάστρου,  Νέου Αγιονερίου, Σ.Σ. Μουριών, από το 1ο ΓΕΛ Κιλκίς, το 2ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Κιλκίς και το Γενικό Λύκειο Σ.Σ. Μουριών, μαθητές με τους εκπαιδευτικούς τους από το 4ο, 6ο και 7ο Δημοτικό Σχολείο Κιλκίς  και εκπρόσωποι αθλητικών συλλόγων από τον Κιλκισιακό, το ΓΑΣΚ, τον ‘’Αετό’’, την ‘’Κούπα’’, ‘’Άθλο’’, τον Όμιλο Αντισφαίρισης Κιλκίς, τον Ιππικό Όμιλο Κιλκίς, την Αναγέννηση Πλαγιάς και τη Δόξα Χέρσου.