Διπλωματικές πηγές: Αβάσιμες και αναληθείς οι τουρκικές κατηγορίες περί υπόθαλψης τρομοκρατών

Δεν έχουν μείνει αναπάντητες οι αδιανόητες τουρκικές κατηγορίες περί υπόθαλψης τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα καθώς διπλωματικές πηγές ανέφερε πως «τις απορρίπτουμε εν τω συνόλω τους καθώς είναι αβάσιμες και αναληθείς».

«Η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι διπλωματικές πηγές. Νωρίτερα στο θέμα είχε αναφερθεί και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου που δήλωσε σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ πως «η Τουρκία βρίσκεται σε βαθύ αδιέξοδο και πως οι κατηγορίες της Άγκυρας είναι ανυπόστατες».

Διαφήμιση

Η κλήση του Έλληνα πρέσβη από το τουρκικό ΥΠΕΞ και οι αδιανόητες κατηγορίες

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κάλεσε αργά το βράδυ της Παρασκευής τον Έλληνα πρέσβη, Χριστόδουλο Λάζαρη, λόγω “των ευκαιριών που παρέχει η χώρα του σε τρομοκρατικές οργανώσεις, αλλά και της διαδήλωσης του PKK γύρω από την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα”.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το πρακτορείο “Anadolu”, επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, στον Χριστόδουλο Λάζαρη αναφέρθηκε ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις πραγματοποιούν εύκολα δραστηριότητες προπαγάνδας, χρηματοδότησης και στρατολόγησης στην Ελλάδα και ότι η χώρα μας θεωρείται ασφαλές καταφύγιο από κύκλους που συνδέονται με την τρομοκρατία.

Επιπλέον, έγιναν αναφορές στο κέντρο υποδοχής προσφύγων Λαυρίου, στο οποίο αναφέρθηκε την Πέμπτη (02.06.2022) ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, κάνοντας λόγο για “εκπαίδευση μελών του ΡΚΚ στο Λαύριο” και “προστασία γκιουλενιστών”. Σύμφωνα, με το Anadolu, επισημάνθηκε στον Έλληνα πρέσβη ότι στο “στρατόπεδο του Λαυρίου τρομοκράτες απειλούσαν την ασφάλεια της Τουρκίας και επωφελήθηκαν από κάθε είδους δυνατότητες εκπαίδευσης”.

Κατά τη συνάντηση εκφράστηκαν επίσης ανησυχίες για την ασφάλεια των Τούρκων εκπροσώπων και πολιτών στην Ελλάδα, αλλά και η προσδοκία για αποτελεσματική συνεργασία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Τονίστηκε επίσης ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις σχέσεις γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.