Διυλιστήρια: Λένε όχι στην πρόταση για εισφορά 33% επί των υπερεσόδων

Την έντονη αντίδραση του κλάδου διύλισης στην πρόταση της Κομισιόν για φορολόγηση των αυξημένων, σε σχέση με την προηγούμενη τριετία, κερδών του 2022 διατύπωσαν ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ Αν. Σιάμισιης και ο γενικός διευθυντής του ευρωπαϊκού Συνδέσμου Εταιρειών Διύλισης Τζ. Κούπερ, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας των ΕΛΠΕ και τη μετονομασία τους σε HELLENIQ ENERGY.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Καθημερινής, ο κ. Σιάμισιης τόνισε ότι η σύγκριση με την προηγούμενη τριετία δεν είναι δίκαιη – λόγω πανδημίας τα κέρδη ήταν χαμηλά–, αντιπροτείνοντας ως βάση σύγκρισης την πενταετία. «Κανείς δεν μας ρώτησε την εποχή της πανδημίας, όταν οι τιμές του πετρελαίου κατέρρευσαν, αν έχουμε να αποπληρώσουμε τα δάνειά μας», τόνισε, ενώ συμμερίστηκε την ανάγκη στήριξης των καταναλωτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, που όμως «δεν οφείλονται στο πετρέλαιο». Ο κ. Κούπερ αναρωτήθηκε εάν ο κλάδος θα παραμείνει στην Ευρώπη με τόσο υψηλή φορολογία.

Σύσσωμη είναι η αντίδραση του ευρωπαϊκού κλάδου διύλισης στην πρόταση της Κομισιόν για φορολόγηση των αυξημένων σε σχέση με την προηγούμενη τριετία κερδών του 2022. Την κάθετη αντίδραση του κλάδου αλλά και τις προσπάθειες να μπλοκαριστεί το μέτρο μέσω ενός κύκλου επαφών που έχει ξεκινήσει τόσο σε επίπεδο Κομισιόν όσο και εθνικών κυβερνήσεων, εξέφρασαν χθες με δηλώσεις τους ο γενικός διευθυντής του ευρωπαϊκού συνδέσμου εταιρειών διύλισης (Fuelseurope) Τζον Κούπερ και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης, στο περιθώριο της ειδικής εκδήλωσης για την παρουσίαση της νέας εταιρικής ταυτότητας και του λογότυπου της HELLENIQ ENERGY. Ο εκπρόσωπος μάλιστα του Fuelseurope μετέφερε και τον προβληματισμό των εταιρειών του κλάδου σχετικά με την παραμονή τους στην Ευρώπη στην περίπτωση που, όπως είπε, διαπιστώσουν ότι κάθε φορά που βγάζουν κέρδη θα πρέπει κάποιος να τους τα παίρνει. Εμφαση έδωσε στη διαφωνία του κλάδου με την πρόταση της Κομισιόν σύγκρισης των προς φορολόγηση κερδών του 2022 με την προηγούμενη τριετία, όπου λόγω πανδημίας η κερδοφορία κινήθηκε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, αντιπροτείνοντας ως βάση σύγκρισης την πενταετία.

«Κατασκεύασμα που δεν έχει κάποιο ηθικό ή νομικό έρεισμα» χαρακτήρισε το μέτρο ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης, τονίζοντας με έμφαση μάλιστα ότι ο κλάδος θα το πολεμήσει πανευρωπαϊκά. Τα δύο ελληνικά διυλιστήρια, σύμφωνα με τον ίδιο, των HELLENIQ ENERGY –μετά και την έγκριση της νέας εταιρικής ταυτότητας χθες από την έκτακτη γενική συνέλευση των ΕΛΠΕ– και Motor Oil έχουν εκφράσει τους προβληματισμούς τους στην ελληνική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να πείσουν ότι οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να στηριχθούν και σε μια λογική αγοράς. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα ήταν από τις χώρες που τάχθηκαν υπέρ της πρότασης της Επιτροπής για φορολόγηση μίνιμουμ 33% των κερδών των διυλιστηρίων.

Ο κ. Σιάμισιης συμμερίστηκε την ανάγκη στήριξης της κοινωνίας και των καταναλωτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα, τα οποία όμως, όπως είπε σκωπτικά, «δεν οφείλονται στο πετρέλαιο». «Ενα μέρος των αυξημένων κερδών που προέρχονται από την Ελλάδα θα το δίναμε και εμείς», είπε και ανέφερε για παράδειγμα ότι θα μπορούσε να επιβληθεί μια έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια που να καλύπτει την επιδότηση του πετρελαίου στην αντλία που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός.

«Δεν μπορείς, όμως, από τη μια να με υποχρεώνεις να διατηρώ αποθέματα ασφαλείας και από την άλλη να έρθεις να μου φορολογήσεις συγκυριακά κέρδη 300 εκατ. ευρώ που είναι η καταγεγραμμένη λογιστική αποτίμηση», είπε. Αντιστοίχως για τις εξαγωγές αναφέρθηκε στην προστιθέμενη αξία που αφήνουν στη χώρα τα δισεκατομμύρια επενδύσεων των δύο διυλιστηρίων σε αγορές του εξωτερικού. Η συνολική φορολογία για τα διυλιστήρια αν προστεθεί και η εθνική θα φτάσει στο 55%, τόνισε ο κ. Σιάμισιης, ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του και με το ύψος της έκτακτης εισφοράς (90%) στις εταιρείες παραγωγής ενέργειας. «Κανείς δεν μας ρώτησε την εποχή της πανδημίας όταν οι τιμές του πετρελαίου κατέρρευσαν και γράφαμε ζημιές αν έχουμε να αποπληρώσουμε τα δάνειά μας», τόνισε σε άλλο σημείο, ενώ έθεσε και ερωτήματα του τύπου «κέρδη έκαναν και τα ξενοδοχεία», σημειώνοντας πάντως ότι δεν προτείνει τη φορολόγηση των ξενοδοχείων.

Μιλώντας για επενδύσεις και τη στροφή του ομίλου στην πράσινη μετάβαση και τις ΑΠΕ, ο επικεφαλής των ΕΛΠΕ προανήγγειλε δύο νέες συμφωνίες για έργα ΑΠΕ σε αγορές του εξωτερικού που θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

 

πηγή: money review