Εκλογές στη Γαλλία: Οριακό προβάδισμα Μελανσόν- Θρίλερ για την πλειοψηφία

Η παράταξη του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και η παράταξη του Ζαν Λικ Μελανσόν εμφανίζονται με ποσοστό 25,2% να αγωνίζονται ποια θα βγει πρώτη με διαφορά στήθους στις σημερινές βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός France2.

Στην τρίτη θέση έρχεται το ακροδεξιό κόμμα της Μαρίν Λεπέν με 18,9%, ενώ την τέταρτη θέση φέρεται να καταλαμβάνουν οι Ρεπουμπλικανοί με 13,7%. Σύμφωνα με τον ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο, σε έδρες η παράταξη Μακρόν εμφανίζεται πρώτη, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο πως θα έχει την πλειοψηφία.

Διαφήμιση

Επίσης σύμφωνα με το Reuters, ο συνασπισμός του Μελανσόν συγκεντρώνει 25,7% με 25,8%, η παράταξη Μακρόν περίπου 25%, ο Εθνικός Συναγερμός 18,5% με 19,3% και οι Ρεπουμπλικάνοι 11,6% με 14%.

Την πρωτιά ο Μελανσόν, τις έδρες ο Μακρόν

Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση της Ipsos Sopra Steria η παράταξη Μακρόν λαμβάνει 25,2% έναντι 25,6%, της παράταξης Μελανσόν. Η Εθνική Συσπείρωση έρχεται τρίτη, με ποσοστό 19,1% των ψήφων.

Το κόμμα του Γάλλου προέδρου, αλλά και οι σύμμαχοί του αναμένεται να εξασφαλίσουν από 265 έως 304 έδρες. Ωστόσο για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία απαιτούνται 289 έδρες.

Η παράταξη του Ζακ Λικ Μελανσόν ενδέχεται να καταλάβει από 163 έως 207 έδρες, ενώ ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρί Λεπέν αναμένεται να εξασφαλίσει από 17 έως 36 έδρες.

 Ο Μελανσόν λέει τη «συγκίνησή» του μπροστά στα καλά αποτελέσματα των Νούπες

Ο Ζαν Λυκ Μελανσόν  λέει «όλη τη συγκίνηση» που είναι δική του απόψε «ενόψει του αποτελέσματος όπως ανακοινώνεται». «Στο τέλος αυτού του πρώτου γύρου, η νέα λαϊκή ένωση βγαίνει στην κορυφή», είπε. Θα είναι παρούσα σε περισσότερες από 500 εκλογικές περιφέρειες στον δεύτερο γύρο. »

Αντιμέτωπος με ένα «χτυπημένο και ηττημένο» προεδρικό κόμμα, καλεί τους ψηφοφόρους, «για την προσωπική μας ζωή και τη μοίρα του κοινού κόμματος», «να ξεσπάσουν την επόμενη Κυριακή για να απορρίψουν τα καταστροφικά σχέδια της πλειοψηφίας του κ. Μακρόν. »

 Η Γαλλίδα Πρωθυπουργός Borne ζητά ψήφο κατά των ακραίων

«Απευθύνω τις ευχαριστίες μου στους Ρεπουμπλικάνους σε όλους τους υποψηφίους και σε όλους τους ακτιβιστές που δεσμεύτηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της εκστρατείας», ξεκινά η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν.

«Το πρώτο συλλογικό μας καθήκον είναι να μειώσουμε την αποχή, εκσυγχρονίζοντας τον διάλογο με όλη την κοινωνία», θέλει να πιστεύει. «Απόψε, είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να κερδίσει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση. Έχουμε μία εβδομάδα να πείσουμε, να αποκτήσουμε ισχυρή και σαφή πλειοψηφία, να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος. (…) Μπροστά στα άκρα, μόνο εμείς έχουμε ένα έργο συνοχής, σαφήνειας και υπευθυνότητας». «Δεν θα υποχωρήσουμε ούτε από τη μία πλευρά ούτε από την άλλη», συνεχίζει η επικεφαλής της κυβέρνησης.

Εκτός ο Ερίκ Ζεμούρ

Έκπληξη και μεγάλη απογοήτευση για όσους φαντάζονταν τον εαυτό τους πρόεδρο πριν από μερικές εβδομάδες. Ο Έρικ Ζεμούρ αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών , στην 4η περιφέρεια του Βαρ σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Υπουργείου Εσωτερικών αυτήν την Κυριακή.

Ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος είχε πέσει με αλεξίπτωτο στην 4η περιφέρεια του Βαρ με την ελπίδα να κερδίσει μια θέση στο Palais-Bourbon για το κόμμα Reconquest. Στο τέλος του πρώτου γύρου, που διεξήχθη αυτήν την Κυριακή, ο Έρικ Ζέμουρ κατετάγη τρίτος. Κέρδισε το 23,19% των ψήφων, πίσω από τη Sereine Mauborgne (Ανσάμπλ) που κέρδισε 28,51% και τον Philippe Lottiaux (RN) 24,74.

Θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος για να εκλεγεί η Μαρίν Λεπέν

Παραπλανητικό σκορ. Με 53,96% των ψήφων στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην 11η εκλογική περιφέρεια του Πα-ντε-Καλαί, η Μαρίν Λεπέν θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι θα εκλεγεί άμεσα βουλευτής. Δεν είναι έτσι. Η επικεφαλής της Εθνικής Συσπείρωσης θα χρειαστεί «άλλη μια προσπάθεια» από την πλευρά των ψηφοφόρων της.

«Οι ψηφοφόροι της 11ης εκλογικής περιφέρειας του Pas-de-Calais με έβαλαν στο 55% των ψήφων», καλωσόρισε η απερχόμενη βουλευτής κατά τη διάρκεια ομιλίας στο Hénin-Beaumont αυτήν την Κυριακή. Χωρίς να πανηγυρίζει αδικαιολόγητα το σημαντικό προβάδισμά της.

Εάν η Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε την πλειοψηφία, δεν συγκέντρωσε όμως αρκετές ψήφους για να κερδίσει τις εκλογές σε έναν μόνο γύρο. Στην εκλογική περιφέρεια όπου έκανε προεκλογική εκστρατεία η δεύτερη υποψήφια στις προεδρικές εκλογές, η αποχή είναι υψηλή.

«Αυτό το αποτέλεσμα επιτεύχθηκε παρά τη σημαντική αποχή», αναγνώρισε η Μαρίν Λεπέν μετά τον πρώτο γύρο που απέφυγε το 52,1 έναντι του 53,2% των ψηφοφόρων σε εθνικό επίπεδο. Με μόλις 40.114 ψηφοφόρους, το 57,40% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων απείχε το 2022. Έτσι, σε σύγκριση με τον αριθμό των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, η βαθμολογία της κόρης του Ζαν-Μαρί Λεπέν είναι μικρότερη από 25%, που είναι το όριο που πρέπει να περάσει για να προκριθεί στην πρώτη γύρος.

Απομένει λοιπόν μια εβδομάδα ακόμα για την ανταγωνιστή της, Marine Tondelier, υποψήφια για την Ευρώπη Οικολογία-οι Πράσινοι της Νέας Λαϊκής και Κοινωνικής Ένωσης να προσπαθήσει να ξεπεράσει το φαβορί. Αυτό υπόσχεται να είναι δύσκολο: η τελευταία έλαβε μόνο το 23,43% των ψήφων.

Η Marine Le Pen, η οποία εξακολουθεί να τα πηγαίνει καλύτερα από τον αντίπαλό της Éric Zemmour που αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο, κάλεσε “όλους τους ψηφοφόρους (της) να επιβεβαιώσουν και να ενισχύσουν την ψήφο τους” όπου οι υποψήφιοι του RN θα προκριθούν στον δεύτερο γύρο, έτσι “να στείλει ένα πολύ σημαντική ομάδα πατριωτών βουλευτών στη νέα Εθνοσυνέλευση».

Content retrieved from: https://www.otavoice.gr/eidhseis/2022/06/ekloges-sti-gallia-oriako-provadisma-melanson-thriler-gia-tin-pleiopsifia/.