Ελεύθερη η χρήση της ονομασίας «Kalamata Olives»

 

Συνώνυμο της «Καλαμών» τελικά η «Καλαμάτα»

Αναδίπλωση της τελευταίας στιγμής από το ΥπΑΑΤ κι επιστροφή στο πρότερο καθεστώς – Ελεύθερη η χρήση της ονομασίας «Kalamata Olives» – Χαιρετίζει την απόφαση το Επιμελητήριο Λακωνίας

 

Την καταχώρηση της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON» αποφάσισε η Τεχνική Επιτροπή Πολλαπλασιαστικού Υλικού. Πρόκειται για την «Τροποποίηση της υπ’ αρ. 3401/144590/22.12.2016 απόφασης του Υπουργού και του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων “Αντικατάσταση της αρ. 3247/137259/06.12.2016 απόφασης του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Μητρώο ποικιλιών, σύμφωνα με το άρθρο 4 της υπ’ αρ. 2955/120333/26.10.2016 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Β΄ 3603) (Β΄ 4044)’’ (Β΄4460)».

Συγκεκριμένα, μετά την έκδοση της με αριθμό 1149/2022 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας (σχετικά με τις ελιές Καλαμών), που ακύρωσε την απόφαση του ΥπΑΑΤ (7/2/2018) ως μη νομίμως αιτιολογημένη λόγω έλλειψης της ουσιαστικής τεχνικής κρίσης των αρμοδίων οργάνων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, προέβη σε εκ νέου έκδοσή της μετά από θετική εισήγηση της αρμόδιας (ΤΕΠΥ), λόγω συνδρομής των προϋποθέσεων της παρ.1 του άρθρου 42 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1151/2012.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, έπειτα από αίτημα του διατηρητή της φυτικής ποικιλίας ελαίας με την ονομασία «KALAMON», δηλαδή του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, η Τεχνική Επιτροπή Πολλαπλασιαστικού Υλικού στις 9/8/2022 γνωμοδότησε -κατά πλειοψηφία- για την εκ νέου καταχώρηση της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON».

Έτσι από το περασμένο Σάββατο 3/9 μπορούν όλοι νόμιμα να πωλούν προϊόν με την ονομασία «Ελιά Καλαμάτας» (Kalamata Olives), ενώ το ΠΟΠ περιορίζεται στα γεωγραφικά όρια της Μεσσηνίας.

Διασφάλιση εξαγωγών
200 εκατομμυρίων ευρώ
Όπως επισημαίνει το Επιμελητήριο Λακωνίας, «παγκοσμίως η Ελιά Καλαμών είναι γνωστή και εμπορεύεται ως “Kalamata olives”». Σύμφωνα με τον λακωνικό φορέα, «στην Ελλάδα η καταχώρηση της ονομασίας “ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA” στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς “ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON” δίνει το δικαίωμα στους εξαγωγείς της Ελιάς Καλαμών να χρησιμοποιούν νόμιμα την ονομασία που εδώ και δεκαετίες έχει κάνει γνωστό το προϊόν παγκοσμίως, διασφαλίζοντας έτσι τις εξαγωγές 200 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως καθώς και την οικονομική επιβίωση χιλιάδων παραγωγών και εργαζόμενων».

Δικαίωση για το Επιμελητήριο:
«Εξομαλύνει το πρόβλημα»
Μετά την παραπάνω εξέλιξη, το Επιμελητήριο Λακωνίας με επιστολή του, «ευχαριστεί θερμά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεωργαντά για τις ενέργειές του και την έκδοση αυτής της απόφασης που εξομαλύνει το πρόβλημα της εξαγωγής της ελιάς Καλαμών απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας, πρόβλημα που είχε οδηγήσει σε ασφυξία τους Έλληνες εξαγωγείς και αποτελούσε απειλή εις βάρος του εθνικού εισοδήματος».

Ταυτόχρονα, όπως υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά, δικαιώνεται το Επιμελητήριο Λακωνίας, που «αναγνωρίζοντας τη σπουδαία θέση του προϊόντος στο εθνικό εισόδημα και στην ταύτιση της ποιότητας με την υψηλή διατροφική αξία και την πολιτιστική μας κληρονομιά, από το 2020 ενεργοποιήθηκε και σε συνεργασία με άλλα Επιμελητήρια και φορείς εκπροσώπησης παραγωγών, μεταποιητών και εξαγωγέων της ελιάς ποικιλίας καλαμών, διεκδίκησε την ανεύρεση λύσης, όπως αναφέρεται και στο σκεπτικό της απόφασης».

Επισημαίνεται ακόμα ότι το Επιμελητήριο Λακωνίας «πάντα στήριζε και στηρίζει τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ για το συγκριτικό τους πλεονέκτημα μιας και διακινούνται στο διεθνές εμπόριο όχι σαν απλά εμπορεύματα, αλλά ενσωματώνουν τη βιοποικιλότητα, τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής, την τεχνογνωσία και τον πολιτισμό των τοπικών κοινωνιών όπου παράγονται».

Η αντίδραση Νίκα:
«Σταθεροί σε προγενέστερες αποφάσεις μας
που εναντιώνονται στην ελεύθερη χρήση της ΠΟΠ»
Μετά την απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως προς την ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας», ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας προέβη στην παρακάτω ανακοίνωση: «Μετά την απόφαση του ΥΠΑΑΤ, κ. Γεωργαντά, που ουσιαστικά ταυτίζεται με την απόφαση του κ. Αποστόλου (πρώην ΥΠΑΑΤ), σχετικά με το μείζον ζήτημα της προστασίας της ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας” γίνονται απολύτως σαφή τα εξής:

Καμία κυβέρνηση (τώρα και πριν και στο μέλλον) δεν έχει τη διάθεση να συγκρουσθεί για το λογικό και το δίκαιο, γιατί αυτό συνεπάγεται δυσβάστακτο πολιτικό και κομματικό κόστος.

Εμείς πρέπει να μείνουμε σταθεροί σε προγενέστερες αποφάσεις μας, που εναντιώνονται στην ελεύθερη χρήση της ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας” από τον οποιονδήποτε στον πλανήτη.

Αποτελεί ευθύνη της Ένωσης Μεσσηνίας (ιδιοκτήτη της ΠΟΠ) να προσαρμόσει τη στρατηγική διεκδίκησης, σε επίπεδο πλέον Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί και η νέα απόφαση παραβιάζει κατάφωρα διατάξεις περί ΠΟΠ του Ευρωπαϊκού κανονισμού και εκεί πρέπει να δοθεί η δίκαιη μάχη για το αυτονόητο».

Ακόμα, τονίζεται πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου «στηρίζει απολύτως την Ένωση σ’ αυτό τον δίκαιο αγώνα και θα της παράσχει την αναγκαία νομική, οικονομική ή άλλη υποστήριξη, ώστε να υπάρξει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Ο αγώνας για την προστασία της ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας” θα δικαιωθεί με τη συνεργασία, τη σύνεση, την τεκμηρίωση στο ευρωπαϊκό επίπεδο (παραβιάζονται με ακραίο τρόπο οι κανονισμοί) και όχι με πολιτικαντισμούς, ψηφοθηρία και ιδιοτέλειες κάθε μορφής» καταλήγει ο Π. Νίκας.

Παράταξη Τατούλη:
«Ουαί υμίν, Γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί»
Σε παρέμβασή τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι Απόστολος Γκούνης, Αντωνία Μπούζα και Ντίνα Νικολάκου, από την παράταξη του Πέτρου Τατούλη, αναφέρουν: «Το σήριαλ του εμπαιγμού απέναντι στους Μεσσήνιους παραγωγούς ελιάς Καλαμάτας συνεχίστηκε με τη Σαββατιάτικη απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντά σύμφωνα με την οποία κατακυρώθηκε εκ νέου η ονομασία “ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA” στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς “ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON”. Ουσιαστικά η απόφαση του κυρίου Υπουργού βάζει ταφόπλακα στην υπόθεση ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας”.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2022 με τον κ. Γεωργαντά (πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί παράγοντες), μας ενημέρωσαν θριαμβολογώντας ότι ο Υπουργός τους υποσχέθηκε πως θα δοθεί λύση για το ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας”, λαμβάνοντας υπ’όψιν του την απόφαση του ΣτΕ, η οποία θα είναι προς όφελος των Μεσσήνιων παραγωγών και πως θα αρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος για την επέκταση του.

Ο επικεφαλής και τα μέλη της “Νέας Πελοποννήσου” κρατώντας σοβαρή και υπεύθυνη στάση από την πρώτη στιγμή στάθηκαν απέναντι στους έξαλλους πανηγυρισμούς των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας κ. Περικλή Μαντά και κ. Ιωάννη Λαμπρόπουλου καθώς και στα μεγάλα ψέματα και στα πολιτικά παιχνίδια του Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και στους «χουλιγκανισμούς» του κ. Στάθη Αναστασόπουλου.

Μετά την τελευταία αρνητική εξέλιξη ο κ. Νίκας με σημερινή ανακοίνωση του προσπαθεί να παρουσιαστεί ως “Τσε Γκεβάρα” που θα αγωνιστεί για την προστασία του ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας”. Ο κ. Νίκας θεωρεί ότι οι πολίτες, οι φορείς και οι παραγωγοί της Μεσσηνίας έχουν μνήμη χρυσόψαρου και ξέχασαν ότι ο ίδιος ήταν βασικός αρνητής της συζήτησης του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε κατόπιν συλλογής υπογραφών από τα μέλη της Αντιπολίτευσης».

Επιπλέον, οι περιφερειακοί σύμβουλοι υπογραμμίζουν: «Η Περιφερειακή Αρχή Νίκα έχοντας εγκαταλείψει εντελώς τον πρωτογενή τομέα οδηγήθηκε ακόμα μία φορά σε μία μεγάλη ήττα. Η προσπάθεια που καταβάλλει ο κ. Νίκας και οι συνεργάτες του υπεύθυνοι για τον πρωτογενή τομέα,  αποποιούμενοι τις δικές τους ευθύνες ότι για όλα φταίνε οι Υπουργοί, αποδεικνύει το ανίσχυρο πολίτικο προφίλ τους, αφού από τη μία κατηγορούν τους Υπουργούς και από την άλλη δηλώνουν “φίλοι” της Κυβέρνησης.

Η ανικανότητα, η αδιαφορία, η έλλειψη διεκδίκησης και η ένδεια προτάσεων και λύσεων του κ. Νίκα πληρώνεται ακριβά από τους Μεσσήνιους και Πελοποννήσιους παραγωγούς.

Στο πλευρό του “αγωνιστή” Νίκα εμφανίζονται και οι “επαναστάτες” Περικλής Μαντάς και Ιωάννης Λαμπρόπουλος, όπου βρισκόμενοι σε δεινή πολιτική θέση αυτογελοιοποιούνται και αυτοαναιρούνται συνεχώς.

Η λύση του προβλήματος που αφορά το ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας” δεν θα προέλθει από δικαστικές αποφάσεις, ούτε των Ελληνικών ούτε των Ευρωπαϊκών δικαστηρίων. Η λύση του προβλήματος αφορά καθαρά την πολιτική βούληση της εκάστοτε Κυβέρνησης.

Καλούμε τον αγροτικό συνεταιρισμό “Ένωση Μεσσηνίας”, το Σύλλογο υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων ΠΟΠ “ΣΥΜΕΠΟΠ” και τους φορείς που προσπαθούν να προστατεύσουν και να διαφυλάξουν την ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας”  να καταγγείλουν την ψεύτικη και ύπουλη πολιτική στάση κάποιων που θέλουν να παρουσιάζονται ως “φίλοι” και “συμπαραστάτες” τους ενώ στην πραγματικότητα το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η προσωπική πολιτική τους επιβίωση».

 

πηγή : lakonikos.gr