Ενεργειακή κρίση-ΕΕ: Στο τραπέζι πρόταση για κοινή έκδοση χρέους – Αντιδρά η Γερμανία

Στη διαβούλευση που πραγματοποιείται εδώ και καιρό στην ευρωπαϊκή κοινότητα για την αναχαίτιση της ενεργειακής κρίσης, «έπεσε» και η πρόταση για την κοινή έκδοση χρέους από την ΕΕ, στα πρότυπα των ενεργειών που έγιναν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν είναι μόνο το περιεχόμενο της πρότασης που είναι ενδιαφέρον και αναμφίβολα θα πυροδοτήσει συζητήσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και το γεγονός ότι έγινε από δύο σημαίνοντα πρόσωπα των Βρυξελλών.

Πρόκειται για τον Επίτροπο για την εσωτερική αγορά Τιερί Μπρετόν και τον Επίτροπο των Οικονομικών Πάολο Τζεντιλόνι σε άρθρο γνώμης που υπογράφουν και δημοσιεύτηκε σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, υποστηρίζουν ότι η ΕΕ πρέπει να στραφεί σε αμοιβαία εργαλεία, να επιλέξει μια κοινή ευρωπαϊκή δημοσιονομική απάντηση, για στηρίξει τις χώρες που «γονάτισαν» από την ενεργειακή κρίση.

«Για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που προκαλούνται από τα διαφορετικά περιθώρια ελιγμών των εθνικών προϋπολογισμών, πρέπει να σκεφτούμε αμοιβαία εργαλεία σε ευρωπαϊκό επίπεδο…Μόνο μια ευρωπαϊκή δημοσιονομική απάντηση θα μας επιτρέψει, στηρίζοντας τη δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά σε αυτήν την κρίση και να ηρεμήσουμε τις ευμετάβλητες χρηματοπιστωτικές αγορές», επισημαίνουν χαρακτηριστικά στο άρθρο οι δύο κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ο Πάολο Τζεντιλόνι επανέλαβε σήμερα την πρόταση για υιοθέτηση κοινών εργαλείων και ενίσχυση της αλληλεγγύης εκ μέρους της ΕΕ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο. «Δεν κατηγορούμε χώρες, δεν συζητούμε το γεγονός ότι μεμονωμένες χώρες και κράτη μέλη αναπόφευκτα στηρίζουν τις οικονομίες τους. Όμως αν θέλουμε να αποφύγουμε τον κατακερματισμό, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση, πιστεύω ότι χρειαζόμαστε ένα υψηλότερο επίπεδο αλληλεγγύης και χρειαζόμαστε να δημιουργήσουμε κοινά εργαλεία», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η Γερμανία, κατά την διακυβέρνηση Μέρκελ, είχε συναινέσει, έστω και με δυσκολία, στη σύσταση του Ταμείου Ανάκαμψης και στην έκδοση κοινού χρέους της ΕΕ, για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των συνεπειών που επέφερε στις ευρωπαϊκές οικονομίες. Ο νυν υπουργός Οικονομικών Λίντνερ απορρίπτει κάθε σκέψη για νέα έκδοση κοινού χρέους, υποστηρίζοντας ότι «το κοινό χρέος δεν μας βοηθούν να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητά μας μακροπρόθεσμα ή να διασφαλίσουμε τη βιώσιμη χρηματοδότηση των κρατών». Ο Λίντνερ παραμένει πιστός στο δόγμα που προτάσσει το γερμανικό διευθυντήριο και ακολουθεί ο ίδιος, για μη αμοιβαιοποίηση του χρέους και των δαπανών.

Το Βερολίνο ακολουθεί τον δικό του δρόμο

Είναι πρόδηλο ότι το Βερολίνο ακολουθεί τον δικό του δρόμο αναφορικά με την ενεργειακή κρίση. Πριν λίγες ημέρες η Γερμανία ανακοίνωσε μονομερώς ένα πακέτο στήριξης 200 δισεκ. ευρώ για τις εταιρείες και τα νοικοκυριά της που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την τεράστια άνοδο των τιμών της ενέργειας. Πρόκειται για μια ενέργεια που επικρίθηκε σφοδρά από χώρες και θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

 

 

πηγή: ΣοφοκλέουςIn