Επιχείρηση «αναγέννηση» για το κάστρο Επιδαύρου Λιμηράς

Οι επεμβάσεις που προωθεί ο Δ. Μονεμβασίας στον αρχαιολογικό χώρο

Εγχείρημα για τη συντήρηση κι ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του κάστρου Επιδαύρου Λιμηράς αναλαμβάνει ο Δήμος Μονεμβασίας, που σκοπεύει να χρηματοδοτήσει την Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα για την εκπόνηση της σχετικής μελέτης.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Μονεμβασίας Σταύρο Χριστάκο, είχε προηγηθεί η διάθεση πιστώσεων ύψους 15.000 ευρώ για τον καθαρισμό του χώρου, κατά την περίοδο 2016-2017, που είχε ως αποτέλεσμα να αποκαλυφθούν τα κτίρια και τα τείχη από τη φυτική βλάστηση (δέντρα, θάμνοι κλπ). Ακολούθησαν επιτόπιες αυτοψίες και συνεννόηση με το Εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων και Μουσείων Λακωνίας, την προϊσταμένη Έλενα Τζούλη και την αρχαιολόγο Αφροδίτη Μαλτέζου.

Προ ημερών έλαβε χώρα επιθεώρηση στον αρχαιολογικό χώρο του κάστρου Επιδαύρου Λιμηράς, στην οποία συμμετείχαν: ο αντιδήμαρχος Μονεμβασίας Σταύρος Χριστάκος, ο πολιτικός μηχανικός Παντελής Γεώργας, ο υπάλληλος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Παναγιώτης Σκάγκος, ο πρόεδρος της Κοινότητας του Αγίου Ιωάννη Αποστόλης Καπελέρης, τα μελή του Συμβουλίου Κατερίνα Πετράκου και Θέμης Ψυχογιός, ο υπάλληλος του Δ. Μονεμβασίας Κώστας Ρέγας και ο οδοντίατρος Κώστας Χαραμής, ο οποίος έχει ασχοληθεί πολλά χρόνια με την ιστορία του αρχαιολογικού χώρου.

Οι σχεδιαζόμενες εργασίες
Οι επεμβάσεις που προβλέπονται στον αρχαιολογικό χώρο περιλαμβάνουν άμεσα μέτρα στερεώσεων, άρση ετοιμορροπιών, τακτοποίηση λιθοσωρών κι ευτρεπισμό του χώρου.

Επιπλέον, θα χαραχθούν διαδρομές για τους επισκέπτες με προτεινόμενη πορεία περιήγησης, είσοδο-έξοδο στον αρχαιολογικό χώρο ενώ και θα τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες σε σημεία στάσης του κοινού.

Καστράκι ή Malvasia Vecchia  
Η Επίδαυρος Λιμηρά, στον Άγιο Ιωάννη Μονεμβασίας, γνωστή και ως Καστράκι στους ντόπιους ή Malvasia Vecchia κατά την Ενετοκρατία, περιλαμβάνει μια περιτειχισμένη επιφάνεια περίπου 40 στρεμμάτων που σήμερα είναι αρχαιολογικός χώρος, με μυκηναϊκά και νεότερα τείχη, πύργους, στέρνες, τάφους και άλλα κτίσματα.

Στην ίδια περιοχή είναι γνωστό ότι υπήρχαν ιερά αφιερωμένα στην Αφροδίτη, τον Ασκληπιό, την Αθηνά (στην Ακρόπολη), τον Δία (στο λιμάνι), ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το λεγόμενο νερό της Ινούς, που είναι πλατύ σαν λίμνη αλλά έχει μεγάλο βάθος. Κατά τον Παυσανία οι κάτοικοι ήταν Επιδαύριοι από την Αργολίδα κι όχι Λακεδαιμόνιοι.

Η περιοχή πάνω στο λόφο είναι σήμερα εγκαταλελειμμένη και κατά τόπους καλλιεργείται. Η πρόσβαση γίνεται από τον κεντρικό ασφαλτόδρομο προς την πλευρά της θάλασσας, χωρίς κάποια σαφή χάραξη δρόμων ή διαδρομών.

πηγή : lakonikos.gr