Επικοινωνία Ζελένσκι – Μακρόν για τον πόλεμο στην Ουκρανία: Ένταξη στην ΕΕ και βαριά όπλα ζητά το Κίεβο

Με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, επικοινώνησε την Πέμπτη (09.06.2022) ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ελιζέ, συζήτησαν για τη στρατιωτική βοήθεια της Γαλλίας, καθώς και για την υποψηφιότητα του Κιέβου για την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε μέσω ανάρτησής του στο Twitter ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σημειώνοντας ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο της Γαλλίας για την «κατάσταση στο μέτωπο» με τις δυνάμεις της Ρωσίας. «Συζητήσαμε σχετικά με την περαιτέρω αμυντική υποστήριξη της Ουκρανίας», ανέφερε και πρόσθεσε «ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στον δρόμο για την εισδοχή της Ουκρανίας στην ΕΕ».

Διαφήμιση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ελιζέ, ο Εμανουέλ Μακρόν ενημερώθηκε από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι «για τις τελευταίες εξελίξεις επί του πεδίου, καθώς και για τις ανάγκες σε ό,τι αφορά τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς, την πολιτική υποστήριξη, την οικονομική υποστήριξη και την ανθρωπιστική βοήθεια».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας διαβεβαίωσε τον ουκρανό ομόλογό του πως το Παρίσι «θα συνεχίσει να κινητοποιείται για να καλυφθούν οι ανάγκες της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης αυτής για βαριά όπλα».

Οι δύο αρχηγοί κρατών «συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή, ιδίως ενόψει της γνωμοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποψηφιότητα της Ουκρανίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και της συζήτησης που θα ακολουθήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 23ης και 24ης Ιουνίου».

Η συνδιάλεξη ακολούθησε το κύμα επικρίσεων του Κιέβου προς το Παρίσι μετά την έκκληση του Εμανουέλ Μακρόν να μην «ταπεινωθεί η Ρωσία».

Ο Εμανουέλ Μακρόν, η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ ως την 1η Ιουλίου, δέχεται τελευταία πιέσεις από το Κίεβο, που αναμένει εξάλλου επίσκεψή του μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης την 24η Φεβρουαρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ