Εξοικονόμηση ενέργειας: Μοντέλο δημοσίου με bonus και πέναλτι σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Την δύσκολη άσκηση της κλιμακωτής και με βάση κριτήρια επιδότησης του ηλεκτρικού ρεύματος επιχειρεί να λύσει η κυβέρνηση, από το 2023 και μετά. Και αυτό διότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι δεν αντέχει ο προϋπολογισμός την οριζόντια επιδότηση του ρεύματος για όλους και χωρίς κριτήρια.

Ωστόσο είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί ένα μοτίβο που αφενός θα είναι δίκαιο και αφετέρου θα μπορεί να ανταπεξέλθει δημοσιονομικά η χώρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου μιλώντας χθες (07.09.2022) στη τηλεόραση του Alpha περιέγραψε ένα μοτίβο της νέας πραγματικότητας, με βάση το οποίο θα επιβραβεύονται όσοι κάνουν οικονομία στο ρεύμα, ενώ αντίθετα θα πληρώνουν «πέναλτι» όλοι εκείνοι που αυξάνουν την κατανάλωσή τους. Κάτι δηλαδή σαν το μοντέλο που θα εφαρμοστεί στο δημόσιο.

Το σχέδιο δεν έχει ολοκληρωθεί και κανείς δεν είναι σε θέση να πει εάν τελικά θα εφαρμοστεί, αφού υπάρχουν πολλές δυσκολίες στην υλοποίησή του. Για παράδειγμα ένα νοικοκυριό που θα έχει περισσότερες ανάγκες για ενέργεια διότι, είτε επειδή αυξήθηκαν τα μέλη της οικογένειας, είτε γιατί ένα μέλος αναγκάζεται να παραμένει στο σπίτι για περισσότερες ώρες σε σχέση με πέρυσι για τους τάδε ή τους δείνα λόγους, πως αυτό θα αποδειχθεί ή αν σε μία περιοχή μεταβληθούν οι κλιματολογικές συνθήκες.

Είναι αναμφίβολα δύσκολο, αλλά στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι μπορεί να βρουν την χρυσή τομή και αυτό διότι δηλώνουν πως είναι αδύνατο να συνεχιστεί εσαεί η επιδότηση με μηδενικά κριτήρια και οριζόντια.

Η θέρμανση και το γρίφος του φυσικού αερίου

Από την άλλη πλευρά ένα επίσης μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι τι θα συμβεί με τα περίπου 700.000 νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις που έχουν επιλέξει να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ως καύσιμη ύλη.

Από το κυβερνητικό επιτελείο εμφανίζονται κάθετοι και δηλώνουν ότι είναι αδύνατο να αφεθούν στην μοίρα τους οι άνθρωποι αυτοί. Ειδικά για τα νοικοκυριά θα υπάρξει ειδική μέριμνα και τις λεπτομέρειες του πακέτου που θα ισχύσει θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στην ΔΕΘ το προσεχές Σάββατο.

Κομβικός επίσης θα είναι και ο ρόλος της ΕΕ. Ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας διάφορα σενάρια για πλαφόν στην τιμή του ρεύματος στα 200 ευρώ, καθώς και μία σειρά άλλων παρεμβάσεων.

Κατά συνέπεια η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα κινηθούν ανάλογα και τις πρωτοβουλίες που θα λάβει η Ευρώπη, έτσι ώστε με τον μικρότερο δυνατό κόστος να επιτευχθεί το μεγαλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους πολίτες που πλήττονται από την ακρίβεια και τις υψηλές τιμές στο κομμάτι της ενέργειας.

Όλοι γνωρίζουν πως πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη άσκηση, η οποία όμως θα καθορίσει και την μοίρα πολλών καταναλωτών σε έναν χειμώνα που ίσως είναι αποδειχθεί ο πλέον δύσκολος μετά από αυτόν στο διάστημα του 2ου παγκοσμίου πολέμου στην περίοδο 1940 – 1945.