Ευλογιά των πιθήκων – Μαγιορκίνης: Δεν προβλέπεται εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού

Η ευλογιά των πιθήκων έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό με τα κρούσματα συνεχώς να αυξάνονται. Στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την νόσο, αλλά και στην πιθανότητα μετάδοσής της, αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας το πρωί της Τρίτης (24.05.2022) στο ΜEGA.

Ο επίκουρος καθηγητής εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την μετάδοση της ευλογιάς των πιθήκων, ενώ αναφέρθηκε και στο πώς ξεκίνησε η νόσος. «Η πρώτη πανδημία το 1958 καταγράφηκε σε μια αποικία πιθήκων, ωστόσο η πηγή τους θεωρείται ότι είναι μικρά θηλαστικά δηλαδή τρωκτικά ποντίκια, αρουραίοι της Αφρικής. Το πρώτο εμβόλιο για την ευλογιά προερχόταν από τις αγελάδες, και γι’ αυτό ονομάστηκε και δαμαλισμός, ο εμβολιασμός που γινόταν από τις αγελάδες. Η πηγή θεωρούνται τα τρωκτικά, ακόμα και στην περίπτωση των αγελάδων η μετάδοση έχει γίνει από τρωκτικά. Οι ονομασίες προέρχονται από τις πρώτες παρατηρήσεις», ανέφερε αρχικά ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Διαφήμιση

«Στην Αφρική ο συγκεκριμένος ιός ενδημεί. Έχει κάνει επιδημίες και τα τελευταία δύο χρόνια, με αρκετά κρούσματα και έναν μικρό αριθμό θανάτων, οπότε το περίεργο είναι ΄τι αυτός ο ιός δημιουργεί την πρώτη επιδημία και εκτός Αφρικής, αυτό είναι που μας προβληματίζει και προσπαθούμε να το περιορίσουμε», συμπλήρωσε. «Χθες ανακοινώθηκαν άλλα 33 κρούσματα στην Βρετανία, δεν είναι φόβος για να δημιουργήσει μία κατάσταση πανδημίας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

«Μεταδίδεται στην πολύ στενή επαφή»

Για τις πιθανότητες μετάδοσης, ο Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε πως, «Είναι εξαιρετικά απίθανο να μεταδοθεί εάν για παράδειγμα κάθεσαι δίπλα με κάποιον, μεταδίδεται στην πολύ στενή επαφή, αναφέρονται ως μολυσματικά τα μεγάλα σταγονίδια από το στόμα, αλλά και πάλι όχι όπως τα βλέπαμε στον covid. Ο ασθενής θα πρέπει να έχει εξανθήματα, και υπάρχει πιθανότητα να γίνει μετάδοση και κατά τη διάρκεια μίας σεξουαλικής επαφής γιατί μιλάμε για στενές επαφές. Δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει αυτός ο ιός».

Επιπλέον, επεσήμανε πως, «οι μελέτες από την Αφρική κάνουν λόγο για ασυπτωματική μετάδοση, η μετάδοση ωστόσο είναι εξαιρετικά απίθανη. Από την στιγμή που δεν έχουν εξανθήματα, δεν το μεταδίδουν. Η γνώση μας είναι εξαιρετικά περιορισμένη και δεν σχετίζεται με το ασυμπτωματικό του covid».

«Δεν προβλέπεται εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού»

Τέλος, ο επίκουρος καθηγητής μίλησε για την καταγραφή κρουσμάτων στην Ελλάδα. «Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κρούσματα του ιού, είμαστε απλά σε εγρήγορση. Εμβόλια υπάρχουν σαν στρατηγικά αποθέματα μέσω της ΕΕ, δεν προβλέπεται εμβολιασμός του γενικού πληθυσμού. Αυτό που ενδεχομένως να προβλεφθεί είναι να προσφερθεί  ένα εμβόλιο στις στενές επαφές, και των γύρω επαφών, είναι το λεγόμενο ring vaccination, και αυτό εφαρμόζεται και στο Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Με πληροφορίες από MEGA