Ενώ πληθαίνουν και ισχυροποιούνται τα σενάρια περί διολίσθησης της ευρωπαϊκής οικονομίας στην ύφεση, η κατάσταση των επιχειρήσεων επιδεινώνεται μήνα με τον μήνα, εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστος και του πληθωρισμού που έχουν εδραιωθεί στην Ευρωζώνη. Η επιχειρηματική δραστηριότητα συνεχίζει την πορεία συρρίκνωσης και τον Σεπτέμβριο (τρίτο κατά σειρά μήνα πτώσης), ενώ όλοι οι σχετιζόμενοι δείκτες με το ευρωπαϊκό επιχειρείν βρίσκονται σε… καθίζηση.
Ο συνολικός δείκτης PMI που καταγράφει την οικονομική δραστηριότητα, βρίσκεται σταθερά κάτω από τις 50 μονάδες, δηλαδή σε πορεία συρρίκνωσης και μάλιστα τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της S&P Global, υποχώρησε στις 48,2 μονάδες, από τις 48,9 που ήταν τον Αύγουστο.
Πτωτική πορεία σημείωσαν τόσο οι βιομηχανίες όσο και ο τομέας των υπηρεσιών, εξαιτίας κυρίως της ενεργειακής κρίσης και του ολοένα αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, που επηρεάζει την παραγωγή και ωθεί τις επιχειρήσεις να αυξήσεις με τη σειρά τους τις τιμές. Πρόκειται, εκτός όλων των άλλων, για μια συνθήκη (αύξηση των τιμών παραγωγής) που αποτελεί προπομπό νέας ανόδου των πληθωριστικών τάσεων το προσεχές διάστημα. Να θυμίσουμε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη «σπάει» το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο και τον Αύγουστο έφτασε στο 9,1%.
Καίριο πλήγμα έχει υποστεί ο τομέας της μεταποίησης, με το ρυθμό συρρίκνωσης της παραγωγής να έχει κατρακυλήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020. Ισχυρό χτύπημα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του S&P Global δέχθηκε και η παραγωγή του τομέα των υπηρεσιών, τον Σεπτέμβριο. Ο PMI υπηρεσιών υποχώρησε στο 48,9 από 49,8 – δεύτερος μήνα που βρίσκεται κάτω από τις 50 μονάδες και η χαμηλότερη ένδειξη από τον Φεβρουάριο του 2021.
Σημαντικά προβλήματα σε Γερμανία και Γαλλία
Ακρως ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που αφορούν δύο κραταιές ευρωπαϊκές οικονομίες τη γερμανική και τη γαλλική. Στη Γερμανία, ο σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε στις 45,9 μονάδες, σε χαμηλό από τον Μάιο του 2020 ενώ, εξαιρουμένης της πανδημίας, στο μικρότερο σημείο από τον Ιούνιο του 2009.
Στη Γαλλία, παρά το γεγονός ότι ο σύνθετο PMI διαμορφώθηκε στο 51,2, τα εργοστάσια κατέγραψαν μείωση παραγωγής, η οποία με εξαίρεση τα χρόνια της πανδημίας, ήταν η μεγαλύτερη από τον Μάρτιο του 2013.
Επίσης, σε άλλες χώρες της ευρωζώνης η παραγωγή διολίσθησε για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο του 2021, ως τρίτη διαδοχική μηνιαία πτώση ενώ η μεταποιητική παραγωγή συνοδεύτηκε από την πρώτη απώλεια στον τομέα των υπηρεσιών από τον περασμένο Ιανουάριο.
πηγή: ΣοφοκλέουςIn