Φλώρινα: 1η Γιορτή εθελοντισμού στις 4 Δεκεμβρίου

Οι επόμενες δράσεις του Γραφείου Εθελοντισμού Δήμου Φλώρινας, με αποκορύφωμα την 1η Γιορτή Εθελοντισμού στις 4 Δεκεμβρίου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντισμού αλλά και τα δύο χρόνια λειτουργίας του Γραφείου, παρουσιάστηκαν αναλυτικά σε συνέντευξη Τύπου.
Ο Δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης μεταξύ άλλων σημείωσε στην τοποθέτησή του: “Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην σημερινή συνέντευξη, ως ιμάντες μεταφοράς της πληροφορίας, για την αναλυτική παρουσίαση των μελλοντικών δράσεων του Γραφείου εθελοντισμού του δήμου όπως σας είχαμε υποσχεθεί.
Σε μια περίοδο που κυριαρχεί ο ατομικισμός, ο εθελοντισμός αποτελεί δράση ανιδιοτέλειας και ευαισθησίας για τα κοινά που εκφράζει την υπόσταση των ανθρώπων. Αναδεικνύει το βάθος της ψυχής τους και το εύρος των συναισθημάτων των ατόμων που τον υπηρετούν.
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι έχουμε δημιουργήσει ένα ισχυρό εθελοντικό κίνημα, όλων των ηλικιών, που συνεχώς δυναμώνει περισσότερο και αξίζουν συγχαρητήρια στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μιχάλη Χάτζιου που είναι και η ψυχή του Γραφείου, στον Νίκο Κωνσταντινίδη, στους συλλόγους, αλλά και στους συμπολίτες μας τις εθελόντριες και τους εθελοντές μας για την πολύτιμη συμβολή τους να προσφέρουν σ’ αυτό που αποκαλούμε ποιότητα ζωής του πολίτη.
Ο εθελοντισμός πάει παντού και εμείς οφείλουμε να είμαστε κοντά στον συνδημότη μας κάτι που θα το αναδείξουμε μέσα από τις δύο εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 2 και 4 Δεκεμβρίου. Μιχάλη έχεις τον λόγο”.

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος του Γραφείο Εθελοντισμού και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Φλώρινας, Μιχάλης Χάτζιος, ανέφερε: “Την τελευταία φορά που είχαμε συναντηθεί στον ίδιο χώρο, σας είχαμε παρουσιάσει ένα περίγραμμα των εθελοντικών δράσεων που θα πραγματοποιήσει το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου μας σε συνέργεια και με την σύμπραξη των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Φλώρινας το μήνα Νοέμβριο με αποκορύφωμα την 4η Δεκεμβρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού που τιμάται στις 5 Δεκέμβρη.

Διαφήμιση

Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κα Όλγα Μούσιου Μυλωνά και τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση Ζαχαρία Τόνα, για τη συνέργεια τους στις δράσεις του Γραφείου μας, συνέργεια που συμβάλλει ουσιαστικά και διευκολύνει σε μέγιστο βαθμό την πραγματοποίηση των εθελοντικών δράσεων.

Είναι εύκολα αντιληπτό πως η συνέργεια αυτή, αποτελεί υπόβαθρο για τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και μαθητών. Επιτρέψτε μου πριν υπεισέλθω στο κύριο περιεχόμενο της σημερινής μας συνέντευξης, να πω κάτι ως προσωπική, ταπεινή μου γνώμη.

Πιστεύω πως έχουμε καταφέρει ως δημοτική αρχή, με την αμέριστη συμπαράσταση και έμπρακτη υποστήριξη του κου Δημάρχου, το συνεχώς αναπτυσσόμενο εθελοντικό κίνημα να αποτελεί ένα βασικό πυλώνα προσφοράς του Δήμου μας προς τους πολίτες και μπορούμε σήμερα με περηφάνια να πούμε ότι αποτελεί ένα επιπλέον ισχυρό όπλο για την κοινωνική πολιτική που θέλει να εφαρμόσει ο κος Δήμαρχος στον Δήμο μας.

Έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι σταθερή μας στρατηγική επιλογή είναι η το εθελοντικό κίνημα που ήδη έχει δημιουργηθεί, να ριζώσει βαθιά στη συνείδηση των συμπολιτών μας. Σε αυτή μας την επιλογή, βασική μας επιδίωξη είναι η υπάρχουσα σύμπραξη δυνάμεων με θεσμικούς φορείς, συλλογικότητες και συμπολίτες μας, να επεκταθεί και να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο.

Επιθυμούμε και επιδιώκουμε τη συνέργεια, τη συνεργασία και τη σύμπραξη όλων.

Όπως είχαμε ανακοινώσει στην πρόσφατη συνέντευξη και τηρώντας απαρέγκλιτα το πρόγραμμα δράσεων, την προηγούμενη Τετάρτη 16 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη μας εθελοντική δράση.

Με την συμμετοχή και φιλότιμη προσπάθεια μαθητών του 2ου ΓΕΛ, του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου, εθελοντριών του Φοιτητικού Συλλόγου Νηπιαγωγών και του Γραφείου Εθελοντισμού, ο περιβάλλων χώρος του Κοντράλτο άλλαξε ριζικά όψη.

Με τέσσερις ώρες κοπιαστικής εργασίας, περισσότεροι από τρεις (3) τόνοι πέτρας βγήκαν, πλύθηκαν και επανατοποθετήθηκαν στο χώρο όπου βρίσκεται το γλυπτό στην είσοδο της πόλης μας.

Ένα μεγάλο και ειλικρινές «ευχαριστώ» στους συνοδούς εκπαιδευτικούς και σε αυτά τα υπέροχα παιδιά είναι το μόνο που μπορώ να πω δημόσια με όλη την ένταση της φωνής μου. Να τα χαίρονται και να τα καμαρώνουν οι άξιοι γονείς τους.

Χθες, μετά από σχετική πρόσκληση της Διευθύντριας του ΕΠΑΛ κυρίας Αγγελικής Μακατσώρη και της Διευθύντριας του 1ου Εργαστηριακού Κέντρου κας Φανής Οψειρέτη, μέλη του Γραφείου μας σε μία πολύ όμορφη και ενδιαφέρουσα συνάντηση, ενημέρωσαν και συζήτησαν στην κατάμεστη από μαθητές και μαθήτριες αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου μας για την έννοια, τις αξίες και τα οφέλη του Εθελοντισμού.

Λέω με κάθε ειλικρίνεια που μπορεί να διακρίνει το λόγο μου ότι σε αυτή την συνάντηση διαπιστώσαμε για μία ακόμη φορά ότι το ενδιαφέρον και η προθυμία για εθελοντική συμμετοχή των παιδιών, δημιουργεί αυτόματα μια δεξαμενή γεμάτη φιλότιμο, που τροφοδοτεί με απίστευτη ενέργεια και δυναμώνει το όραμα μας να αλλάξουμε τον κόσμο γύρω μας με τις δυνάμεις που διαθέτουμε.

Επιτρέψτε τώρα να προχωρήσουμε στο κύριο περιεχόμενο της σημερινής μας συνέντευξης που έχει να κάνει με τις εθελοντικές δράσεις που θα ακολουθήσουν καθώς και με την υπό σχεδιασμό κεντρική εκδήλωση του Γραφείου Εθελοντισμού στις 4 Δεκεμβρίου.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, πάντα με τη βοήθεια του καιρού, θα ακολουθήσουν τα εξής:

Από την προηγούμενη εβδομάδα έχουν διανεμηθεί στα σχολεία που είχαν δηλώσει την συμμετοχή τους τα μεταχειρισμένα δοχεία πάνω στα οποία οι μαθητές θα ζωγραφίσουν φυσικά τοπία.

Σε επικοινωνία με τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς, διαπιστώθηκε ότι οι ζωγραφικές αυτές δημιουργίες των μαθητών έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.

Μία από τις επόμενες ημέρες, πάντα με την βοήθεια του καιρού, όλοι οι συμμετέχοντες αυτής της δράσης θα κληθούν να φέρουν τα ζωγραφισμένα δοχεία σε πλατεία της Φλώρινας, όπου τα παιδιά με τη βοήθεια εκπαιδευτικών και εθελοντών θα φυτέψουν δενδρύλλια σε μία μικρή γιορτή δενδροφύτευσης και καλλωπισμού του χώρου.

Η πλατεία που επιλέξαμε είναι αυτή που βρίσκεται πριν τα φανάρια της Μοναστηρίου η οποία άμεσα θα περιποιηθεί και θα στολιστεί με τα δοχεία. Θα είναι η πρώτη «Πλατεία Δημιουργίας» από παιδικά χέρια.

Σχετικά με την δράση «Ζωγραφίζω τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ».

 

 

ertnews