Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ θα αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα για την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποσχέθηκε σήμερα στο Κίεβο μια απάντηση “την προσεχή εβδομάδα” στις φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ώρα που η ρωσική επίθεση κλιμακώνεται στην ανατολική Ουκρανία.

“Οι σημερινές συζητήσεις θα μας επιτρέψουν να ολοκληρώσουμε την αξιολόγησή μας” για την ενδεχόμενη χορήγηση στην Ουκρανία του καθεστώτος του υποψήφιου μέλους στην ΕΕ “έως το τέλος της προσεχούς εβδομάδας”, δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο Ζελένσκι.

Διαφήμιση

Η Ουκρανία ζητεί συγκεκριμένη “νομική δέσμευση” που να της επιτρέπει να λάβει το συντομότερο δυνατόν επίσημο καθεστώς υποψηφίου μέλους στην ΕΕ, αλλά οι 27 είναι πολύ διχασμένοι στο θέμα αυτό.

Και ακόμη κι αν πάρει η Ουκρανία το “καθεστώς υποψήφιου μέλους”, αυτό θα εκκινήσει μια διαδικασία διαπραγματεύσεων και ενδεχόμενων μεταρρυθμίσεων που θα διαρκέσει χρόνια, ίσως και δεκαετίες, προτού να είναι έτοιμη να ενταχθεί στην ΕΕ.

“Θέλουμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία στην ευρωπαϊκή της πορεία”, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν. “Θέλουμε να κοιτάζουμε στο μέλλον. Έχει κάνει πολλά, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, για την καταπολέμηση της διαφθοράς για παράδειγμα”, δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρόεδρο Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι δήλωσε στην ίδια συνέντευξη: “Όλη η Ευρώπη είναι στόχος για τη Ρωσία, και η Ουκρανία είναι μόλις το πρώτο στάδιο αυτής της επιθετικότητας. Για τον λόγο αυτό μια θετική απάντηση στην ουκρανική υποψηφιότητα στην ΕΕ μπορεί να είναι μια θετική απάντηση στην ερώτηση κατά πόσο το ευρωπαϊκό σχέδιο έχει μέλλον”.

Ο ουκρανικός λαός “έχει ήδη πολύ μεγάλη συνεισφορά στην υπεράσπιση της κοινής ελευθερίας”, δήλωσε ο Ζελένσκι.

Η επίσκεψη της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποιείται με φόντο την κλιμάκωση των μαχών στην ανατολική Ουκρανία.