Φοροδιαφυγή: Με laptops και QR Code Scanners η ΑΑΔΕ στη μάχη για την πάταξή της

Εκσυγχρονίζεται τεχνολογικά ο φοροελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ και ετοιμάζεται για γενική εφόρμηση προκειμένου να περιορίσει στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, την φοροδιαφυγή που αποτελεί μία μεγάλη πληγή για την ελληνική οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό στήνεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με βάση το οποίο ενισχύεται σημαντικά το οπλοστάσιο της ΑΑΔΕ. Προστίθενται laptop, scanner με τα οποία θα γίνονται αποτελεσματικοί επιτόπιο έλεγχοι για τη φοροδιαφυγή, αφού θα μπορεί να διασταυρωθεί εάν κάποια απόδειξη είναι πλαστή ή γνήσια.

Διαφήμιση

Η χρηματοδότηση για το εν λόγω έργο θα γίνει μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα αφορά την προμήθεια 1.500 φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών (laptops) και 1.700 QR Code Scanners.

Το συνολικό ύψος του έργου είναι 1,6 εκατ. ευρώ και θα ξεκινήσει τον Ιούνιο και αναμένεται να  ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους θα διευκολύνει τους επιτόπιους φοροελέγχους.

Με αυτόματες διαδικασίες οι ελεγκτές θα ελέγχουν επί τόπου την αυθεντικότητα των αποδείξεων που εκδίδουν οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις, θα συνδέονται απευθείας με τα αρχεία της ΑΑΔΕ, θα βλέπουν το οικονομικό προφίλ των ελεγχόμενων και  θα διενεργούν online διασταυρώσεις και ελέγχους.

Με τον εξοπλισμό του φοροελεγκτικού μηχανισμού με φορητούς υπολογιστές και QR Code Scanners:

  • Θα διενεργείται επιτόπιος και σε χρόνο εξπρές έλεγχος των αποδείξεων από τις ταμειακές μηχανές για να διαπιστωθεί η αυθεντικότητα τους.
  • Στους επιτόπιους ελέγχους θα υπάρχει άμεση πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα δεδομένα των φορολογούμενων, αυτοματοποίηση των διασταυρώσεων και της σύνταξης των φύλλων και των αναφορών ελέγχου και υποστήριξη των ηλεκτρονικών κοινοποιήσεων.

Έλεγχοι με τεχνητή νοημοσύνη

Με τη βοήθεια του Ταμείο Ανάκαμψης το υπουργείο Οικονομικών σε επόμενη φάση θα εκσυγχρονιστεί με νέα ηλεκτρονικά εργαλεία όπως η προηγμένη επιχειρησιακή Νοημοσύνη και ανάλυση Δεδομένων (Data Analytics), η ηλεκτρονική υποστήριξη των έμμεσων τεχνικών ελέγχων και το νέο σύστημα διαχείρισης υποθέσεων ελέγχου (νέο Elenxis). Στο πλαίσιο αυτό θα προωθηθεί η εφαρμογή μεθόδων μηχανικής μάθησης για τη βελτίωση της στόχευσης των ελέγχων, κατευθύνοντας τους επιτόπιους και τους ουσιαστικούς ελέγχους για την αποτελεσματική διερεύνηση περιστατικών απάτης και την αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος.

Διασύνδεση ταμειακών με POS

Με  πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης προχωρά και η διασύνδεση 500.000 ταμειακών μηχανών με τα POS, η αναβάθμιση και αντικατάσταση των φορολογικών μηχανισμών και η επέκταση 50.000 POS σε όλους τους κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας. Με αυτό το τρόπο ο φορολογικός και ελεγκτικός μηχανισμός της ΑΑΔΕ θα γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο τις αποδείξεις που θα εκδίδει κάθε καταστηματάρχης και επαγγελματίας καθώς και τον τρόπο πληρωμής από τον πελάτη.