Φυσικό αέριο: Ο Πούτιν δοκιμάζει την συνοχή της ΕΕ – Ποιες οι επιδιώξεις του

Ένα ισχυρό μπρα ντε φερ ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία έχει ξεκινήσει με φόντο την απαίτηση της Μόσχα να πληρωθεί σε ρούβλια για την προμήθεια φυσικού αερίου, απειλώντας ότι αν αυτό δεν συμβεί θα κοπεί η ροή, όπως έγινε για Πολωνία και Βουλγαρία.

Το ζητούμενο βέβαια είναι το θα πράξει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ποιες αποφάσεις θα λάβει μετά τον εκβιασμό της Ρωσίας, διότι είναι μάλλον δύσκολο αν όχι αδύνατο για μία τόσο σοβαρή απόφαση για το φυσικό αέριο, να μεταφερθεί το βάρος στις κυβερνήσεις των κρατών – μελών.

Κομβικό σημείο θα είναι η στάση που θα τηρήσει η Γερμανία, που αποτελεί και τον μεγαλύτερο πελάτη της Ρωσίας με σημαντική εξάρτηση από το ρώσικο φυσικό αέριο. Τι τελεσίγραφο που έχει στείλει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προς το Βερολίνο εκπνέει σε λίγες ώρες. Κανείς δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα και αν βέβαια υλοποιηθεί η απειλή προς έναν τόσο μεγάλο πελάτη.

Βασικός στόχος της Μόσχας είναι ένας και μοναδικός. Να σπάσει την συνοχή της ΕΕ και μέσα αυτό να κερδίσει ότι χάνει στο πεδίο της μάχης. Η ΕΕ μέχρι στιγμής δείχνει να αντέχει, αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτό θα συνεχιστεί.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν προειδοποίησε τις εταιρείες να μην υποκύψουν στις απαιτήσεις της Ρωσίας να πληρώσουν για το φυσικό αέριο σε ρούβλια, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα παραβίαζε τις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αυτή μάλλον έχει την πολυτέλεια να περιμένει τι θα πράξουν οι άλλες χώρες και ανάλογα να κινηθεί, αφού οι πληρωμές της θα πρέπει να γίνουν σε κάτι λιγότερο από έναν μήνα.

Σύμφωνα με τον Bloomberg η ικανότητα της Ευρώπης να διατηρήσει ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια στον Βλαντιμίρ Πούτιν πρόκειται να δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες, καθώς οι χώρες πρέπει να αποφασίσουν εάν θα αποδεχτούν τις απαιτήσεις του ή θα διακινδυνεύσουν μια διακοπή της ροής φυσικού αερίου, όπως έγινε σε Βουλγαρία και Πολωνία.

Πληρωμές σε ρούβλια

Χθες (27.04.2022) μάλιστα ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni SpA ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλι στην Gazprombank JSC, συμμορφούμενος με τις ρωσικές απαιτήσεις για πληρωμή του φυσικού αερίου της στο εθνικό νόμισμα, μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η κίνηση χαρακτηρίζεται προληπτική, με την Eni να αναζητά σαφέστερη καθοδήγηση από την ιταλική κυβέρνηση και τις ευρωπαϊκές αρχές για το εάν — και υπό ποιες προϋποθέσεις — μπορεί να χρησιμοποιήσει τους λογαριασμούς αυτούς για να αγοράσει ρωσικό φυσικό αέριο. Πάντως, εκπρόσωπος της Eni αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του αμερικανικού δικτύου, αυτή η ευρωπαϊκή ενότητα μπορεί ήδη να ξεφτίζει. Σύμφωνα με πρόσωπο κοντά στον ρωσικό γίγαντα φυσικού αερίου Gazprom PJSC, τέσσερις Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου έχουν πληρώσει σε ρούβλια και 10 έχουν ανοίξει τους λογαριασμούς που απαιτούνται στη Gazprombank, για την κάλυψη των νέων απαιτήσεων πληρωμής.

Η Eni δεν έχει χρησιμοποιήσει τον νέο μηχανισμό και μέχρι στιγμής έχει πληρώσει μόνο σε ευρώ, μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο τις πηγές του. Ο επόμενος γύρος πληρωμών είναι προγραμματισμένος για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Η Κομισιόν έχει ξεκαθαρίσει ότι η πληρωμή σε ρούβλια θα παραβίαζε τις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Ένα ερωτηματολόγιο που εξέδωσε η Ε.Ε. την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν σε ευρώ, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ρωσική απαίτηση δεν απέκλειε εξαιρέσεις και πρότεινε οι εταιρείες να επιβεβαιώσουν από τη Μόσχα ότι η πληρωμή σε ευρώ είναι ακόμα δυνατή. Η Eni ζητάει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές της Κομισιόν, ώστε να συμμορφώνεται με τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Η γερμανική Uniper SE, μεγάλος πελάτης του ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσε επίσης ότι πιστεύει πως μπορεί να συνεχίσει να πραγματοποιεί αγορές χωρίς να παραβιάζει τις κυρώσεις.

Τι αλλάζει αν πληρωθεί η Ρωσία σε ρούβλια;

Επί της ουσίας τίποτε απολύτως για τις ευρωπαϊκές εταιρίες, αφού τα συμβόλαια που έχουν προβλέπουν συγκεκριμένα ποσά που αντιστοιχούν σε ευρώ. Όμως αν η πληρωμή γίνει με την μετατροπή των ευρώ σε ρούβλια, αυτομάτως θα δημιουργηθεί μία πλαστή ζήτηση για το ρώσικο νόμισμα και θα ανεβάσει την τιμή του, ισχυροποιώντας το.

Και αυτό είναι που θέλει η Βλαντιμίρ Πούτιν. Να σημειώσει με μία κίνησή τους δύο μεγάλες νίκες. Η πρώτη να σπάσει το κοινό μέτωπο της Δύσης και επιπλέον να φανεί ότι διαθέτει μία οικονομία που στηρίζεται σε ένα σκληρό νόμισμα.

Στο μεταξύ το ρούβλι βρέθηκε μέσω αυτή της απειλής στα υψηλά 2ετίας και συγκεκριμένα στα 77,84 ρούβλια για κάθε ένα ευρώ, ενώ πριν λίγες εβδομάδες για να αγοράσει κάποιος ένα ευρώ χρειαζόταν σχεδόν τα διπλάσια ρούβλια.