Φυσικό αέριο: Σκληρό πόκερ Δύσης και Ρωσίας με φόντο την τιμή – Σε τι ποντάρει η κάθε πλευρά

Με τον πόλεμο να συνεχίζεται στην Ουκρανία, ένας άλλος σε διπλωματικό και οικονομικό επίπεδο έχει ξεκινήσει και αναμένεται επίσης να κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ρωσία και Δύση βρίσκονται στα χαρακώματα και το στοίχημα της κάθε πλευράς ποιος θα σπάσει πρώτος, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται το φυσικό αέριο.

Για την ώρα τουλάχιστον και οι δύο πλευρές δείχνουν άκαμπτες και επιμένουν στις θέσεις τους. Οι μεν Ρώσοι στέλνουν με κάθε ευκαιρία μήνυμα προς την Δύση ότι θα πληρώσουν χρυσάφι το φυσικό αέριο τον φετινό χειμώνα, ενώ οι Δυτικοί διατυμπανίζουν ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί θα παραμείνουν ως έχουν και ότι θα συνεχίσουν να αναζητούν άλλες μορφές ενέργειας που θα υποκαταστήσουν το φυσικό αέριο.

Έτσι μετά την Gazprom και η Ρωσική κυβέρνηση έστειλαν μηνύματα για υψηλές τιμές του αερίου τον χειμώνα.

Και προφανώς και οι δύο πλευρές δεν εννοούν αυτά που λένε ή τουλάχιστον δεν μπορούν να πάνε μέχρι τέλους σε αυτή την λογική. Η Δύση δεν έχει την δυνατότητα αν αντικαταστήσει σύντομα το φυσικό αέριο ως μία εκ των βασικών μορφών ενέργειας και η Ρωσίας είναι αφελής αν πιστεύει ότι θα πληρωθεί το αέριο στις εξωφρενικές τιμές που ζητάει.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον το πόκερ αρχίζει να γίνεται σκληρό και μένει να δούμε ποιος θα επικρατήσει αν και σε αυτές τις περιπτώσεις κανείς δεν κερδίζει, αλλά η αντιπαράθεση αφήνει μόνο χαμένους.

Όλοι βέβαια αντιλαμβάνονται ότι υπό αυτές τις συνθήκες καμία χώρα δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υψηλές τιμές και η λύση θα δοθεί είτε από την φύση με έναν ήπιο χειμώνα, είτε από περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου ή αντικατάστασή του από άλλες πηγές ενέργειας όπου αυτό είναι δυνατό.

Χθες η τιμή του φυσικού κινήθηκε πέριξ των 220 ευρώ η μεγαβατώρα, δείχνοντας τάση συσσώρευσης μετά το άλμα την Τρίτη στα επίπεδα των 250 ευρώ. Να σημειωθεί ότι το τελευταίο 2μηνο η τιμή του φυσικού αερίου έχει παρουσιάσει αύξηση σχεδόν 190%.

Ειδικότερα στις 10 Ιουνίου η τιμή ήταν στα 87,4 ευρώ η μεγαβατώρα για να εκτοξευθεί την Τρίτη στα 250 ευρώ (ανώτερη τιμή).

Όπως είναι αναμενόμενο η εξέλιξη αυτή δημιουργεί ανατιμήσεις και στην τιμή του ρεύματος που έχει βρεθεί εκ νέου πάνω από τα 400 ευρώ η μεγαβατώρα. Συγκεκριμένα διαμορφώθηκε στα 410 ευρώ η χονδρική τιμή του ρεύματος. Το πετρέλαιο κινήθηκε στα 93 δολάρια το βαρέλι παρά το γεγονός ότι τα αμερικανικά αποθέματα σημείωσαν σημαντική κάμψη.

Στην αντλία από σήμερα εκτιμάται ότι θα έχουμε έναν νέο κύκλο αποκλιμάκωσης των τιμών, η οποία θα φανεί πρώτα σε Αττική και Θεσσαλονίκη και εν συνεχεία θα ακολουθήσει η Περιφέρεια.

Η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου κινείται στα χθεσινά επίπεδα, δηλαδή στο 1,0165.