Γαλάζια «πανστρατιά» για την εκλογή του Χαρδαλιά – «Όπισθεν» Πατούλη με το βλέμμα στο μέλλον

Γαλάζια «πανστρατιά» για την εκλογή του Χαρδαλιά – «Όπισθεν» Πατούλη με το βλέμμα στο μέλλον- Σήμερα, λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι, ο υφυπουργός Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς που φέρει και επισήμως πλέον το χρίσμα της ΝΔ για την περιφέρεια Αττικής, αναμένεται να περάσει εκ νέου την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να έχει σύντομη, εθιμοτυπική συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όσα πρέπει να ειπωθούν μεταξύ των δύο ανδρών, άλλωστε, έχουν ειπωθεί όλες τις προηγούμενες μέρες σε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαν μέχρι την οριστικοποίηση των αποφάσεων της ΝΔ.

Ο κ. Χαρδαλιάς, πάντως, μπαίνει στη μάχη από θέση ισχύος, χωρίς να έχει απέναντι του τον απερχόμενο περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη. Όπως μετέδιδε από χθες το protothema.gr, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούσε παρασκηνιακά να «αφοπλίσει» το σενάριο ανεξάρτητης υποψηφιότητας του νυν περιφερειάρχη, ο οποίος φυσικά είναι πικραμένος από την εξέλιξη των πραγμάτων. Και στο επιτελείο του κ. Πατούλη, άλλωστε, υπήρξαν εισηγήσεις συνεργατών του να προχωρήσει κατά μόνος και να αντιπαρατεθεί με τον Νίκο Χαρδαλιά, βγαίνοντας στο «αντάρτικο» και ρισκάροντας να προκαλέσει ακόμα και απόφαση διαγραφής του. Υπήρξαν, όμως, και ψυχραιμότερες φωνές στο επιτελείο του κ. Πατούλη, με τις οποίες ο ίδιος εν τελεί συντάχθηκε, που υποστήριζαν ότι, για να έχει πολιτικό μέλλον, θα πρέπει σε αυτή τη φάση να κάνει πίσω, από τη στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου είχε πάρει μια μη συζητήσιμη πολιτική απόφαση.

Η προοπτική αντιπαράθεσης Χαρδαλιά-Πατούλη δεν έθελγε κανέναν πάντως. Στο Μέγαρο Μαξίμου, παρά το ότι το ρίσκαραν, δεν θέλησαν να δυναμιτίσουν το κλίμα με τον περιφερειάρχη, ενεργοποιώντας παρασκηνιακούς διαύλους επικοινωνίας. Εξ ου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και γραμματέας της ΝΔ Παύλος Μαρινάκης στο briefing κράτησε χαμηλούς τόνους, αναγνωρίζοντας την αυτοδιοικητική συνεισφορά του κ. Πατούλη και καλώντας τον να συνταχθεί με την κομματική απόφαση. Παρόμοια ανησυχία, άλλωστε, υπήρχε και σε κορυφαία γαλάζια στελέχη του Λεκανοπεδίου, υπουργούς και βουλευτές που σε καμία περίπτωση δεν ήθελαν να βρεθούν προ ενός σεναρίου πολυδιάσπασης δυνάμεων.

Ελλείψει σοβαρών επιλογών, ο κ. Πατούλης έκανε «όπισθεν» προτάσσοντας τον παραταξιακό του σεβασμό, ενώ και στην επικοινωνία που είχε με τον κ. Μαρινάκη πριν εκδώσει τη δήλωση απόσυρσής του τόνισε ότι «ήμουν, είμαι και θα είμαι στην παράταξη».

Κινήσεις…αβρότητας

Τούτων δοθέντων ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να δώσει ένα μήνυμα καταλλαγής από τη Λέσβο, όπου βρέθηκε για την παρουσίαση της υποψηφιότητας του Αλκιβιάδη Στεφανή στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Ο ίδιος, άλλωστε, δεν είχε κανέναν λόγο να «φορτίσει» περαιτέρω τα πράγματα, από τη στιγμή που είχε καταγράψει μια πολιτική νίκη στο εσωκομματικό μπρα ντε φερ με σχετικά αναίμακτο τρόπο.

«Θέλω να ευχαριστήσω και εκείνους τους εν ενεργεία περιφερειάρχες τους οποίους το κόμμα επέλεξε τελικά να μην στηρίξει και να εξάρω την αξιοπρέπεια με την οποία αντιμετώπισαν αυτή την κομματική επιλογή, δύσκολη ενδεχομένως για αυτούς, αλλά είναι κάτι το οποίο θέλω να το τονίσω», είπε, αναφερόμενος στις περιπτώσεις του κ. Πατούλη και του απερχόμενου περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, μιας και εκεί η ΝΔ στηρίζει τον Δημήτρη Πτωχό. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει την Πέμπτη, μετά την επίσκεψη του στο Κάιρο, να βρεθεί στη Μεσσηνία για την παρουσίαση της υποψηφιότητάς του, η οποία έχει αναβληθεί δύο φορές.

«Η πολιτικά ώριμη και παραταξιακά ενωτική στάση του Γιώργου Πατούλη τον τιμά. Ανταποκρίνεται με ευθύνη στις ανάγκες της αυτοδιοίκησης, αλλά και της πολιτικής συγκυρίας. Το σημαντικό έργο του στην περιφέρεια Αττικής είναι σίγουρο ότι θα έχει δυναμική και δημιουργική συνέχεια», σχολίαζαν παράλληλα χθες το απόγευμα στελέχη της ΝΔ, στον απόηχο της απόφασης του κ. Πατούλη.

Τόσο η δήλωση του κ. Μητσοτάκη όσο και η γαλάζια κομματική διαρροή είναι κινήσεις αβρότητας μετά από ένα τετραήμερο έντασης. Αρμόδιες γαλάζιες πηγές υποστηρίζουν, πάντως, ότι εκτιμάται το γεγονός ότι ο Γιώργος Πατούλης δεν χτύπησε…τη γροθιά στο μαχαίρι, επιλέγοντας μια ευθεία σύγκρουση. Για το αν αυτό μπορεί να έχει κάποια…πρακτική μετάφραση στο μέλλον, πάντως, μόνο ο χρόνος θα δείξει.

Η πανστρατιά και η…Μαρίνα

Ο στόχος της ΝΔ είναι ευκρινής: να βάψει όλες τις περιφέρειες της χώρας γαλάζιες, με όπλο και την καθαρή της επικράτηση στις πρόσφατες εκλογές. Εξ ου και αρμόδιες πηγές σχολιάζουν ότι η περίπτωση του Νίκου Χαρδαλιά είναι μια υποψηφιότητα νίκης: ο ίδιος είναι αναγνωρίσιμος, μαχητικός, εργατικός και ξεκάθαρα αυτοδιοικητικός ως πρώην δήμαρχος και περιφερειακός σύμβουλος, ενώ έχει ευρείες συμπάθειες εντός της ΝΔ, αλλά και πέραν αυτής.

Ο κ. Χαρδαλιάς θα κληθεί τις επόμενες μέρες να φτιάξει συνδυασμό, ο οποίος θα παρουσιαστεί το επόμενο διάστημα. Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και μια περαιτέρω κίνηση με ενωτικό πρόσημο, μια κοινή προεκλογική εμφάνιση του με τον Γιώργο Πατούλη. Από τον συνδυασμό του κ. Πατούλη, πάντως, θα προέλθει μια κρίσιμη μαγιά του συνδυασμού του κ. Χαρδαλιά, καθώς ο απερχόμενος περιφερειάρχης είχε εν πολλοίς κλείσει τις λίστες και είχε δώσει στους υποψηφίους του deadline ως τις 7 Μαϊου να υπογράψουν και να πληρώσουν τα παράβολα για τις υποψηφιότητές τους. Ο κ. Χαρδαλιάς, παράλληλα, θα έχει τη στήριξη και του οργανωτικού μηχανισμού της ΝΔ, όντας σε άμεση συνεννόηση με τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννη Μπρατάκο, τον Παύλο Μαρινάκη, τον επικεφαλής του εκλογικού αγώνα και γενικό διευθυντή της ΝΔ Γιάννη Σμυρλή, τον πρωθυπουργικό σύμβουλο Θανάση Νέζης και τον γραμματέα Οργανωτικού Στέλιο Κονταδάκη.

Πέρα από το μπαράζ δημοσίων γαλάζιων στηρίξεων από κορυφαία στελέχη της ΝΔ, πάντως, δεν πέρασε απαρατήρητο από το Μέγαρο Μαξίμου το γεγονός ότι από τους πρώτους που έσπευσαν να στηρίξουν δημοσίως τον κ. Χαρδαλιά ήταν η Μαρίνα Σταυράκη-Πατούλη, η πρώην σύζυγος του κ. Πατούλη, η οποία διεκδικεί με τη σειρά της τον δήμο Πεύκης. Η κ. Σταυράκη-Πατούλη έχει εσχάτως αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τον πρώην σύζυγό της μετά το επεισοδιακό τους διαζύγιο και το γεγονός ότι έσπευσε να στηρίξει ανοιχτά την κομματική επιλογή εκτιμήθηκε από το κυβερνητικό στρατόπεδο.