Γιατί η κυβέρνηση δε μειώνει τον ΦΠΑ – Τα μέτρα για μείωση των τιμών στα τρόφιμα και στα καύσιμα

H κυβέρνηση κλείνει δια στόματος και του εκπροσώπου της Γιάννη Οικονόμου κάθε συζήτηση για μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής, παρ’ ότι υπάρχουν φωνές στο εσωτερικό της που το προτείνουν ως μία από τις λύσεις για την οικονομική ελάφρυνση των νοικοκυριών.

“Έχουμε εξηγήσει πολλές φορές γιατί δεν είναι στην προτεραιότητά μας η αξιοποίηση των φορολογικών εργαλείων για τη μείωση των τιμών. Εδώ είμαστε, κάθε δυνατότητα καινούργια που έχουμε, οτιδήποτε μπορεί να γίνει μέσα στα όρια δημοσιονομικών αντοχών της χώρας να το αξιοποιήσουμε, για να σταθούμε στο πλευρό των πολιτών και να μετριάσουμε το «αποτύπωμα» της εισαγόμενης ακρίβειας στις ζωές τους” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Διαφήμιση

Οι λόγοι που δεν προχωρά η μείωση του ΦΠΑ

Εκτός του ότι ο κρατικός προϋπολογισμός, με τη μείωση του ΦΠΑ, θα στερηθεί σημαντικά έσοδα, τα οποία θα πρέπει να αντικατασταθούν από άλλους φόρους, στο κυβερνητικό επιτελείο δεν υπάρχει η βεβαιότητα ότι η μείωση θα περάσει στα ράφια και δεν θα χαθεί στη χοάνη της κερδοσκοπίας.

Επιπλέον, όπως εξηγούν κυβερνητικά στελέχη, η κυβέρνηση δεν θέλει να καμία περίπτωση, στην τελική ευθεία για την έξοδο της χώρας από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και την απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας, να δημιουργήσει ανησυχία στις αγορές ότι για πολιτικούς λόγους λαμβάνει ριψοκίνδυνες αποφάσεις.

“Αν οι αγορές εκλάμβαναν έτσι μία απόφασή μας, αυτό θα είχε μία απότομη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας, άρα αύξηση επιτοκίων δανεισμού των τραπεζών, άρα αύξηση των επιτοκίων δανεισμού των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που έχουν δάνεια στις τράπεζες” εκτίμησε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Προς μείωση της τιμής της βενζίνης στην αντλία

Δεδομένου μάλιστα πως η ενεργειακή ακρίβεια δεν έχει ακόμη κορυφωθεί και ο τερματισμός του πολέμου στην Ουκρανία δεν είναι ορατός, η κυβέρνηση προχωρά βήμα σημειωτόν, αξιολογώντας μήνα με τον μήνα τις προτεραιότητες για παρέμβαση.

Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο δεκαήμερο, αναμένεται να ανακοινωθεί νέα παρέμβαση για τα καύσιμα, με εφαρμογή από 1ης Ιουλίου. Εκτός απροόπτου η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιδότηση της βενζίνης απευθείας στην αντλία, κατά το μοντέλο του diesel κίνησης, με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα.

Μια… δύσκολη «εξίσωση» η μείωση των τιμών στο ράφι

Στο κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστούν ότι οι παρεμβάσεις στις τιμές του ρεύματος που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους παραγωγής, θα οδηγήσουν και σε πτώση των τιμών στα προϊόντα. Ωστόσο γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη… “εξίσωση”, κι ενώ οι ανατιμήσεις “καλπάζουν”.

Οι αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης κυμαίνονται από 5 % έως 25%. Σε πολλές δε περιπτώσεις ξεπερνούν κατά πολύ τον μέσο όρο της Ευρωζώνης. Για παράδειγμα το ψωμί αυξήθηκε κατά 13,1% (έναντι 8,6% στην Ευρωζώνη), στο κρέας 14,3% (ρεκόρ αύξησης εντός της Ε.Ε.), στα λαχανικά 13,8% κ.ο.κ..