Αρεόπολη: Περπατώντας μέσα στα στενά πέτρινα σοκάκια της μεταφέρεσαι πίσω στο χρόνο
Στο κέντρο της Λακωνικής Μάνης, με μέτωπο στον Μεσσηνιακό κόλπο δεσπόζει η Αρεόπολη. Απέχει 72 χιλιόμετρα από τη Σπάρτη και είναι η ιστορική έδρα του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Η πατρίδα των Μαυρομιχαλαίων, το μέρος που ξέσπασε η φλόγα του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων το 1821 καλεί τον επισκέπτη να ανακαλύψει την άγρια ομορφιά της.
Στην Αρεόπολη θα δει κανείς δίπλα στην ελληνική σημαία να ανεμίζει η επαναστατική σημαία των Μανιατών με τον γαλανό σταυρό σε λευκό φόντο και τα δύο ρητά που μαρτυρούν το χαρακτήρα της περιοχής. Ταν ή επί τας, η φράση με την οποία έστελναν οι αρχαίες Σπαρτιάτισσες τους γιούς τους στη μάχη και Νίκη ή Θάνατος, το σύνθημα των Μανιατών πολεμιστών κατά τη διάρκεια της εθνεγερσίας του 1821. Οι άνθρωποι της Αρεόπολης καμωμένοι από την πέτρα, τον ήλιο και τη θάλασσα, σκληροί σε θέματα αρχών αλλά και φιλόξενοι, περιμένουν τον κάθε επισκέπτη ξεχωριστά για να του δείξουν όσα η περιοχή τους επιφυλάσσει.
Μανιάτικη αρχιτεκτονική
Ο ιστορικός οικισμός της Αρεόπολης που διατήρησε την ανεξαρτησία του κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, έχει κριθεί διατηρητέος και διατηρεί τον παραδοσιακό χαρακτήρα της μανιάτικης αρχιτεκτονικής, με τα ημιοχυρά πέτρινα κτίσματα, τα στενά δρομάκια και την πυκνή δόμηση.
Στον οπτικό ορίζοντα της πόλης ξεχωρίζει ένα πολυώροφο καμπαναριό. Είναι το εντυπωσιακό καμπαναριό της εκκλησίας των Ταξιαρχών που χρονολογείται στο 1836 και αποτελεί σήμα κατατεθέν ολόκληρης της πόλης. Μπροστά στην εκκλησία απλώνεται μία μικρή πλατεία με τεράστια ιστορία. Είναι η πλατεία που, όπως μας μαρτυρεί ο Ιωάννης Κολοκοτρώνης, «την 17ην Μαρτίου οι πρόκριτοι της Μάνης συνεννοήθησαν να λάβωσι τα όπλα κατά των Τούρκων». Ανάμεσα στις πέτρες της πλατείας κάποιος προσεκτικός παρατηρητής θα προσέξει μία παράξενη πέτρα με τρύπα στη μέση. Είναι η τρύπα που κάρφωσαν τη σημαία του Αγώνα και είναι το μοναδικό κομμάτι της πλατείας το οποίο δεν έχει υποστεί παρέμβαση από τις 17 Μαρτίου 1821.
Περπατώντας μέσα στα στενά πέτρινα σοκάκια της Αρεόπολης μεταφέρεται κανείς χρόνια πίσω, τότε που οι ιδέες για την έναρξη της επαναστάσεως κινούνταν με απίστευτη ταχύτητα. Φιλόξενες γυναίκες θα χαιρετήσουν τους επισκέπτες ενώ υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία μπορεί να απολαύσει κανείς έναν καφέ και έναν χυμό.
Το επίνειο της Αρεόπολης
Σε κοντινή απόσταση από την Αρεόπολη βρίσκεται το Λιμένι. Το επίνειο της Αρεόπολης αποτελεί έναν από τους ωραιότερους οικισμούς της Μάνης. Τα γαλαζοπράσινα νερά, τα λυγερόκορμα κυπαρίσσια και τα σπίτια που είναι σκαρφαλωμένα στους απόκρημνους βράχους δίνουν στο Λιμένι μία σπάνια ομορφιά που όμοια της δεν υπάρχει στη Μεσόγειο.
Στο δρόμο από την Αρεόπολη προς το Λιμένι αξίζει κανείς να σταθεί στο Παλάτι των Μαυρομιχαλαίων που σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.
πηγή : anagnostis.org