Οσο ο πλανήτης παραμένει ακόμη συνεπαρμένος από τη μυθική κηδεία στο Λονδίνο, κάτι ασύγκριτης σημασίας, ίσως πιο σημαντικό και από τον πόλεμο στην Ουκρανία, εξελίσσεται στο Βερολίνο. Στα όσα είπε προ ημερών ο γερμανός καγκελάριος Σολτς για τον στρατιωτικό ρόλο της Γερμανίας στη Γηραιά Ηπειρο. Σηματοδοτεί μια εντελώς νέα εποχή που, αν μη τι άλλο, ενώ θα έπρεπε να προκαλέσει βαθύτατο προβληματισμό δείχνει να μην απασχολεί, δημοσίως τουλάχιστον, κανέναν. Πέρασε παντού στα ψιλά. Η στιγμή ήταν ιδανική. Και ενώ υποτίθεται ότι αφορά το μέλλον της Ευρώπης, ουδείς σε αυτή ρωτήθηκε ή, έστω, ενημερώθηκε για όλα τα καταιγιστικής σημασίας που αποφάσισαν μόνοι και πάλι στο όνομά της οι Γερμανοί, φυσικά στην πραγματικότητα για ίδιον εθνικό όφελος. Και που, πλέον, είναι βαθιά ανησυχητικά.
Ξετυλίγοντας το όραμά του για τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις της επόμενης μέρας, ο (Σοσιαλδημοκράτης) καγκελάριος είπε ότι αυτές «πρέπει να καταστούν η πιο αξιόμαχη δύναμη στην Ευρώπη. (…) Η Γερμανία είναι το πολυπληθέστερο έθνος, με τη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη, και βρίσκεται στο κέντρο της ηπείρου και οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να γίνουν ο ακρογωνιαίος λίθος της συμβατικής άμυνας και η καλύτερα εξοπλισμένη δύναμη στην Ευρώπη». Παράλληλα βέβαια διευκρίνισε ότι η κύρια αποστολή τους είναι «η υπεράσπιση της ελευθερίας στην Ευρώπη» – δηλαδή την προσδιόρισε διττά: τόσο ως προς το αντικείμενό της όσο και ως προς τη γεωγραφική της δράση, λέγοντας ότι πρόκειται για ένοπλες δυνάμεις «εθνικής και συμμαχικής άμυνας», ενώ τόνισε ότι «όλα τα άλλα καθήκοντα πρέπει να υποτάσσονται σε αυτό». Ακόμα, δεν παρέλειψε να ιεραρχήσει κάθε άλλο έργο που πρέπει να αναλαμβάνουν οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας, όπως παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών κ.ο.κ.: «Ενας καλός στρατός όπως η Bundeswehr πρέπει να κάνει όλα αυτά, αλλά αυτή δεν είναι η βασική σας αποστολή. Αυτή είναι η υπεράσπιση της ελευθερίας στην Ευρώπη». Και ολοκλήρωσε όσα είπε στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις λέγοντας: «Η Γερμανία είναι αποφασισμένη να αναλάβει ηγετική ευθύνη στην Ευρώπη. Μπορεί κάποιοι να εκπλαγούν, αλλά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη για αυτό».
Ξαναγράφει την Ιστορία
Η μεταβολή αυτή είναι, με μία λέξη, κοσμογονική. Και σίγουρα ήταν εντελώς αδιανόητη πριν από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Ομως ο Σολτς άδραξε αμέσως την ευκαιρία του πολέμου. Και με εξαιρετικά αντανακλαστικά έκλεισε το τελευταίο κεφάλαιο που είχε ανοίξει με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και το οποίο ουδείς προκάτοχός του είχε διανοηθεί καν να ανοίξει ξανά από το 1949 που ιδρύθηκε η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας. Τώρα όμως ο Σολτς γράφει την Ιστορία από την αρχή. Και με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εγκαινιάζει τώρα μονομερώς μία εντελώς νέα περίοδο στην ευρωπαϊκή ιστορία στην οποία, μέσα σε ένα βράδυ, το μέχρι χθες αδιανόητο γίνεται πλέον πραγματικό. Ο Σολτς άδραξε την ευκαιρία για την ολοκλήρωση της γερμανικής ηγεμονίας με ένα εντελώς άδηλο μέλλον. Γιατί όπως τώρα ουδείς ρωτήθηκε για αυτήν, έτσι θα συμβεί και στο μέλλον. Και τα υπόλοιπα είναι απλώς προσχήματα…
Η αστραπιαία διαμόρφωση της νέας σαρωτικής γερμανικής στρατιωτικής κυριαρχίας δημιουργεί πλέον μια Γερμανία εντελώς διαφορετική και με τελείως άλλη σημασία από εκείνη της επανένωσης του 1990, αλλά και από εκείνη της οικονομικής και πολιτικής και οικονομικής ηγεμονίας των δεκαετιών που την ακολούθησαν. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μια εξέλιξη που ήδη έχει θορυβήσει πολύ σημαντικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, στις οποίες αναμφίβολα περιλαμβάνεται πρώτη απ’ όλες το Παρίσι. Το οποίο οι Γερμανοί άφησαν εντελώς έξω από όλες αυτές τις μονομερείς εθνικές αποφάσεις τους «για την Ευρώπη». Που δήθεν αποφάσισαν για αυτήν, χωρίς φυσικά να τη ρωτήσουν. Κάτι που πάντως δεν απασχολεί πια τους Αγγλους. Οχι λόγω της κηδείας. Αλλά λόγω του (σοφού) BREXIT.
πηγή: in.gr