Η ιστορία της Σπάρτης σε μόνιμο εκθετήριο στις ΗΠΑ

Ανοίγει τις πύλες του το Σπαρτιατικό Μουσείο στο Κονέκτικατ – Ο πρόεδρος της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Θ. Παυλάκος

Μία κιβωτός πολιτισμού αφιερωμένη στη Σπάρτη και την πολυσχιδή ιστορία και διαδρομή της ανά τους αιώνες, ξεκινά προσεχώς το «ταξίδι» της στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, φιλοδοξώντας να αποτελέσει το καμάρι και την παρακαταθήκη της ελληνικής -και δη της λακωνικής- παροικίας των ΗΠΑ. Μετά από διαρκείς αναβολές -λόγω πανδημίας- κι αδημονία ετών, το Σπαρτιατικό Μουσείο, ένας πολιτιστικός χώρος εμβαδού περίπου 3.000 τμ, ανοίγει τις πύλες του τον Οκτώβριο στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ.

Με θεμέλιο λίθο σχεδιασμούς, μελέτες, συναντήσεις κι αναρίθμητες ώρες ομαδικής και προσωπικής εργασίας, αλλά και συμπαραστάτη τον διακεκριμένο ακαδημαϊκό Ηλία Τομάζο, το όραμα κι ένας εκ των κομβικών στόχων της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας ΗΠΑ-Καναδά εκπληρώθηκε με τον πλέον ιδανικό τρόπο.

Το νεότευκτο μουσείο στη βορειοανατολική Πολιτεία των ΗΠΑ θα υποδεχθεί το κοινό στις 14 Οκτωβρίου 2022, παρουσία εκπροσώπων της ομογένειας, Αρχών, φορέων και μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ωστόσο, τα επίσημα εγκαίνια της μονάδας, που εκτιμάται πως θα έχουν πανηγυρικό τόνο,  προγραμματίζονται για το επόμενο έτος.

Ο πρόεδρος της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας των ΗΠΑ-Καναδά, Θεόδωρος Παυλάκος, που έλαβε τη σκυτάλη από τον προηγούμενο επικεφαλής, Γιώργο Μαραφάτσο, ο οποίος κατέβαλε τις δικές του σημαντικές προσπάθειες για την ευόδωση του εγχειρήματος όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Ο κ. Παυλάκος, ο οποίος βρέθηκε και φέτος στη Λακωνία, προαναγγέλλοντας μάλιστα τη λειτουργία του Σπαρτιατικού Μουσείου στα εγκαίνια της εμποροπανήγυρης Μυστρά, έκανε λόγο για «έναν πολύ ιδιαίτερο και ξεχωριστό χώρο» που θα αποδοθεί ως πολύτιμο μέσο στη διάδοση του ελληνικού Πολιτισμού και Παιδείας. Ο ίδιος, εμφανώς ικανοποιημένος για την αποπεράτωση του νέου αξιοθέατου, γνωστοποίησε πως επιτελούνται οι τελικές εργασίες και προετοιμασίες, με τη διαμόρφωση του κύριου και του περιβάλλοντος χώρου, ώστε όλα να είναι έτοιμα σε περίπου έναν μήνα, όταν θα αρχίσει να «πάλλεται» ο οργανισμός του μουσείου. Ο Θ. Παυλάκος έκανε ακόμα ιδιαίτερη μνεία στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας και το Υπουργείο Πολιτισμού, που είχαν σημαντική συνεισφορά στη διαμόρφωση και διαρρύθμιση των εσωτερικών εγκαταστάσεων όπου έχουν αναρτηθεί τα μουσειακά εκθέματα.

Συνάμα, μετά τη σχετική εκδήλωση και τη  δεξίωση που θα ακολουθήσει, θα διεξαχθεί και το 15ο Συνέδριο της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας και οι εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ.

Theater Connecticut

Συλλογή από την προϊστορία ως το Βυζάντιο
και σύνδεση με το σύγχρονοΤο επιβλητικό μουσείο που φέρει τον τίτλο «The Spartan/Leounes Laconian Museum» βρίσκεται στην πανεπιστημιούπολη του Κονέκτικατ και αναπτύσσεται στον χώρο όπου ήδη έχει χτιστεί ο Ναός των Τριών Ιεραρχών και το μαρμάρινο ελληνικό αμφιθέατρο 1.500 θέσεων, μαζί με μια βιβλιοθήκη κι ένα εκπαιδευτικό κέντρο.

Το Σπαρτιατικό Μουσείο επικεντρώνει το ενδιαφέρον του σε αντικείμενα και γεγονότα, που χρονολογούνται από την προϊστορική εποχή της ευρύτερης περιοχής της Λακωνίας μέχρι τους Βυζαντινούς χρόνους. Σε εξέχον σημείο στο εξωτερικό περίβλημα του οικοδομήματος, έχουν τοποθετηθεί μαρμάρινες πλακέτες όπου αναγράφονται εμβληματικά ρητά όπως «Ή Ταν ή Επί Τας» και «Το Λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν».

Στο μουσείο θα εκτεθούν αντίγραφα σπαρτιατικών εκθεμάτων, ενώ παράλληλα θα φιλοξενούνται  περιοδικές εκθέσεις, αλλά και πιθανότατα θα διατεθεί χώρος για την προβολή έργων νέων καλλιτεχνών.

Στις προθήκες ακόμα, είχε γίνει γνωστό, πως θα ενταχθούν έργα του Λάκωνα ομογενή ζωγράφου, Νικόλα Λιούνη, καθώς κι έργα τέχνης αξίας 15 εκατ. ευρώ που η οικογένεια Λιούνη δώρισε γενναιόδωρα στην Ομοσπονδία. Μάλιστα, το ζεύγος Νικολάου και Βενετίας Λιούνη, με καταγωγή από την Αρεόπολη της Αν. Μάνης, έχουν συνδράμει στην κατασκευή του μουσείου με ένα μεγάλο χρηματικό ποσό.

Ο Ηλίας Κάτσος, Έλληνας της διασποράς κι εξέχον μέλος της Νέας Υόρκης, δώρισε κεφάλαια για τέσσερις από τις μαρμάρινες μετόπες που εγκαταστάθηκαν στον χώρο. Μαζί με εθελοντές, τον Χρήστο Μπακή και τον Νίκο Σκρουμπέλο, που έλκουν την καταγωγή τους από την «Επάνω Ρίζα» του βόρειου Ταΰγετου, συνέβαλαν επίσης να γίνει πραγματικότητα το λαμπερό νέο μουσείο. Το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών για την κατασκευή του έργου, άλλωστε, καλύφθηκε από δωρεές ιδιωτών, υποστηρικτών της ομογένειας.

Επιπλέον, στο μουσείο προσδιορίζεται η τοποθέτηση ενός αγάλματος του Βασιλιά Λεωνίδα, καθώς κι ενός γλυπτού που απεικονίζει τη Μάχη των Θερμοπυλών.

Το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο δήλωσε την πρόθεσή του να βοηθήσει στο έργο, δεσμεύτηκε επίσης να προσφέρει υλικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία του. Η υπουργός Λίνα Μενδώνη είχε γνωστοποιήσει ότι το υπουργείο θα υποστηρίξει την πρωτοβουλία μέσω της παροχής αντιγράφων γλυπτών, φωτογραφικού υλικού και ψηφιακών μέσων.

Το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία»
Το έργο της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας εντάσσεται στη γενικότερη 30ετή προσπάθεια της Ομογενειακής Οργάνωσης «Παιδεία» για την προαγωγή του ελληνικού πνεύματος στην Αμερική. Εμπνευστής και δημιουργός της Οργάνωσης είναι ο Ρόδιος, ακαδημαϊκός και αντιπρύτανης στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, Ηλίας Τομάζος.

Tο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία» του Πανεπιστημίου Κονέκτικατ παρέχει άριστη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, του πολιτισμού, των αξιών, των παραδόσεων και των εθίμων της Ελλάδας, σε ομογενείς φοιτητές και μη.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με μία μικρή ομάδα φοιτητών το 1977 και πλέον έχει επεκταθεί σε αρκετές πολιτείες, ακόμη και στην Ελλάδα, προσφέροντας ταυτόχρονα υποτροφίες σε μεγάλο αριθμό μαθητών καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ  -το οποίο κάθε χρόνο υποδέχεται 5.000 φοιτητές και συνολικά αριθμεί 40.000 σπουδαστές- παραχώρησε μία μεγάλη έκταση γης όπου με δωρεές ομογενών χτίστηκαν εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, η εκκλησία των Τριών Ιεραρχών, το αντίγραφο του θεάτρου της Επιδαύρου, και -πλέον- και το Σπαρτιατικό Μουσείο.

Μπορεί στη Σπάρτη το πολυθρύλητο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο να μην έχει ακόμα οικοδομηθεί, παρά τη διαχρονική εκστρατεία προς υλοποίησή του, το… «σπαρτιατικό όνειρο» όμως έγινε αληθινό σε δυτικό έδαφος, χάρη στον συντονισμό, την οργάνωση και την προσήλωση στον στόχο.

Greek Amphitheater

 

πηγή : lakonikos.gr