Η ΚΕΔΕ για τη νέα Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων

Η ΚΕΔΕ για τη νέα Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων- Το νσχ δεν αφορά σε ιδιωτικοποίηση του νερού, το οποίο είναι και πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό, υπό Δημόσιο/Δημοτικό έλεγχο

Η επιλογή μιας Ανεξάρτητης Αρχής για τον έλεγχο και την εποπτεία στη διαχείριση του νερού, είναι βέβαιο πως θα προσθέσει γραφειοκρατία και θα αφαιρέσει την ευελιξία και τη νομοθετική ευχέρεια που ένας τέτοιος φορέας πρέπει να έχει

Διαφήμιση

Προτεραιότητα για την ΚΕΔΕ και την ΕΔΕΥΑ είναι η επίλυση των σοβαρών λειτουργικών προβλημάτων των ΔΕΥΑ

Η θεσμοθέτηση της νέας Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που ψηφίστηκε χθες από την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή, ήταν ένα από τα βασικά θέματα που απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ.

Κατά τη συζήτηση επισημάνθηκαν τα εξής:

Μετά και τις διορθώσεις που συμφωνήθηκαν με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, είναι ξεκάθαρο πως το νομοσχέδιο δεν αφορά σε ιδιωτικοποίηση του νερού, το οποίο είναι και πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό, υπό Δημόσιο/Δημοτικό έλεγχο.

Με τις τροποποιήσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή, διευθετήθηκαν θέματα που αφορούσαν σε πιθανές υποχρεωτικές συνενώσεις αλλά και στη διαπίστωση της διαχείρισης ικανότητας των ΔΕΥΑ.

Επίσης έγινε σαφές από την πλευρά Δήμων και ΔΕΥΑ πως κανείς δεν έχει αντίρρηση σε ελέγχους και εποπτεία σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Όμως τόσο από την ΚΕΔΕ όσο και από την ΕΔΕΥΑ εκφράστηκαν σοβαρές επιφυλάξεις για τον χρόνο που αυτό το νομοσχέδιο ήρθε, την ώρα που δεν έχουν λυθεί άλλα σοβαρότερα προβλήματα των ΔΕΥΑ, όπως η υποστελέχωση σε επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό, αλλά και το ενεργειακό κόστος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2022 οι ΔΕΥΑ απορρόφησαν κόστος άνω των 120εκ. ευρώ χωρίς να αυξήσουν την τιμή του νερού και χωρίς να επιδοτηθούν.

Τέλος, η επιλογή μιας Ανεξάρτητης Αρχής για τον έλεγχο και την εποπτεία αντί για παράδειγμα  μιας ενταγμένης στον υπουργείο  Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, είναι βέβαιο πως θα προσθέσει περαιτέρω γραφειοκρατία και θα αφαιρέσει την ευελιξία και τη νομοθετική ευχέρεια που ένας τέτοιος φορέας πρέπει να έχει, προκειμένου να σταθεί αρωγός δίπλα στους παρόχους ύδατος.