Η «κεραμίτιδα γη» της Ελλάδας με την ιδιαίτερη ιστορία

Κέραμος. Πολλά χωριά της Ελλάδας έχουν αξιοσημείωτη ιστορία και ενδιαφέροντα στοιχεία που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε. Μικρά ή μεγαλύτερα στην ηπειρωτική ή τη νησιωτική Ελλάδα έχουν να διηγηθούν δικά τους γεγονότα και άγνωστες λεπτομέρειες.

Μερικές από αυτές αποκαλύπτονται από το όνομά τους. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί ένα χωριό στη Χίο, ο Κέραμος. Ένα ορεινό και όχι πολύ μεγάλο χωριό το οποίο κάποτε είχε πολύ περισσότερη ζωή ακόμη και μεταλλεία.

Διαφήμιση

Αν βρεθείς στη Χίο, μπορείς να το επισκεφθείς κάνοντας τη βόλτα σου και να μάθεις τα πάντα για την λεγόμενη «κεραμίτιδα γη» της Ελλάδας και γιατί την αποκαλούν έτσι.

Το χωριό Κέραμος είναι χτισμένο στην βόρεια πλευρά της Χίου και συγκεκριμένα σε απόσταση 53 χιλιομέτρων από την πόλη. Είναι ορεινό χωριό σε υψόμετρο περίπου 200 μέτρων, σε ένα πανέμορφο και καταπράσινο περιβάλλον, απέναντι από το ψηλότερο βουνό της Χίου, το Πελιναίο.

Τι σημαίνει όμως το όνομά του και γιατί το αποκαλούν «κεραμίτιδα γη» της Ελλάδα; Ο Κέραμος υποδηλώνει την «κεραμίτιδα γην», μιλάμε χώμα από το οποίο παράγονται τα κεραμίδια.

Διαβάστε περισσότερα στο exploringgreece.tv