Η Κίνα χαλαρώνει τα lockdowns μετά την παγκόσμια κατακραυγή

Η Κίνα χαλαρώνει τα lockdowns μετά την παγκόσμια κατακραυγή – Μετά από ένα πρωτοφανές για τη χώρα κύμα οργισμένων διαδηλώσεων, που ξεκίνησαν κατά των υγειονομικών περιορισμών και εξελίχθηκαν σε πολιτική αντίδραση , η κίνα άρχισε να χαλαρώνει της πολιτική «μηδενικής ανοχής» ως μέτρο προστασίας από των κορωνοϊό.

Δεκάδες συνοικίες στη Σαγκάη και τη Γκουανγκζού, πόλεις στις οποίες υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, «απαλλάχθηκαν από τα μέτρα καραντίνας» σήμερα, Πέμπτη.

Διαφήμιση

Ειδικά στην βιομηχανική μεγαλόπολη Γκουανγκτζόου, στη νότια Κίνα, όπου την Τρίτη σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και τις δυνάμεις της τάξης, το λοκντάουν που ισχύει εδώ και αρκετές εβδομάδες ήρθη στις 11 περιοχές της Γκουανγκτζόου, μεταξύ των οποίων βρίσκεται η Χαϊτζού, που ήταν το επίκεντρο των κινητοποιήσεων.

 

Με εξαίρεση κάποιες συνοικίες που θεωρούνται «υψηλού κινδύνου», σύμφωνα με την τοπική Επιτροπή Υγείας, «οι άλλες θα αντιμετωπίζονται ως ζώνες χαμηλού κινδύνου».

Την ίδια ώρα, η αντιπρόεδρος της χώρας Σουν Τσουνλάν ανακοίνωσε ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια «νέα κατάσταση».

Χαλάρωση των απάνθρωπων lockdowns παρατηρήθηκε και σε άλλες πόλεις και κοινότητες, σύμφωνα με το BBC.

Στο Πεκίνο, δήμος επέτρεψε σε ανθρώπους που νοσούν με ήπια συμπτώματα να απομονωθούν απλά στο σπίτι τους – ενώ τα πρωτόκολλα της μηδενικής ανοχής νωρίτερα φέτος επέβαλλαν αυστηρότατη καραντίνα σε ολόκληρα κτίρια και κοινότητες, μερικές φορές ως αποτέλεσμα μόνο ενός θετικού κρούσματος.

Αυτές οι αποφάσεις – έστω και σε τοπικό επίπεδο – δείχνουν ότι η Κίνα αρχίζει να χαλαρώνει την αυστηρή πολιτική της.

Επίσης, οι αποφάσεις άρσης των lockdowns ελήθφησαν αφού επιστήμονες δήλωσαν ότι «η ικανότητα του ιού να προκαλεί ασθένεια εξασθενεί».

Ωστόσο, τα βίαια μέτρα καταστολής των διαδηλώσεων και η διεθνής κάλυψη των γεγονότων στων Κίνα, προκάλεσαν την παγκόσμια κατακραυγή για το καθεστώς. Μάλιστα, για τις κομμουνιστικές αρχές, αυτό ήταν το πιο εκτεταμένο κύμα διαδηλώσεων στη χώρα μετά τις φιλοδημοκρατικές κινητοποιήσεις στην Πλατεία Τιενανμέν το 1989, οι οποίες είχαν τερματιστεί με αιματηρή καταστολή όταν επενέβη ο στρατός.