Η Λακωνία είναι μία περιοχή με πολλές δυνατότητες ανάπτυξης

Νάγια Γρηγοράκου:«Η ιστορία του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να σβήσει»

 

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε στο «The Socialist» και τον Μπάμπη Καραγεωργίου η Νάγια Γρηγοράκου, Δικηγόρος και Μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Διαφήμιση

Η Νάγια Γρηγοράκου, που σκοπεύει να διεκδικήσει μία από τις βουλευτικές έδρες της Λακωνίας στις επόμενες εθνικές εκλογές, μίλησε για μια σειρά θεμάτων της επικαιρότητας και έκανε μια εκτενή αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει, αλλά και τις παρεμβάσεις που χρειάζεται ο τόπος της, η Λακωνία.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξή της:

Η αποκάλυψη ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ λίγες μόλις ημέρες μετά την μηνυτήρια αναφορά του για την απόπειρα παγίδευσης της συσκευής του με το λογισμισκό Predator έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Τι προσδοκά το ΠΑΣΟΚ από την Εξεταστική Επιτροπή; Θα ήσασταν θετικοί στο να διερευνηθεί και προηγούμενη περίοδος (π.χ από το 2012 και έπειτα;)

Η παρακολούθηση του κινητού του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αποτελεί ένα σκάνδαλο που μας γυρίζει πολύ πίσω, σε εποχές που η πολιτική ζωή ήταν παγιδευμένη από το συντηρητισμό και το παρακράτος. Η απόπειρα παγίδευσης της συσκευής του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη με το κακόβουλο λογισμικό Predator και η αποκάλυψη πως η ΕΥΠ παρακολουθούσε έναν εν ενεργεία ευρωβουλευτή που τότε ήταν υποψήφιος για την ηγεσία του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος δεν είναι μόνο μία κατάφορη προσβολή του δικαιώματος στην ιδιωτικότητα αλλά και ένα μείζον ζήτημα Δημοκρατίας.

Στο ερώτημα σας, λοιπόν, τι προσδοκά το ΠΑΣΟΚ από την Εξεταστική Επιτροπή, σας απαντώ πως ζητάμε τις απαντήσεις που τόσες εβδομάδες μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης ακόμα δεν έχουμε λάβει από την κυβέρνηση. Ποιος επιχείρησε να παγιδεύσει το κινητό τηλέφωνο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ με το κακόβουλο λογισμικό Predator, ένα κατασκοπευτικό «υπερόπλο» κόστους εκατομμυρίων ευρώ; Ποιος ήταν ο εθνικός λόγος με τον οποίο η κυβέρνηση δικαιολογεί την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη; Και πώς αυτός ο λόγος προέκυψε ξαφνικά με τη δήλωση υποψηφιότητας για την Προεδρία του ΠΑΣΟΚ και εξαφανίστηκε ως δια μαγείας με την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη ως Προέδρου;

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής από την πρώτη στιγμή ζήτησε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ώστε να διερευνηθεί και να διαλευκανθεί η υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη. Στην πορεία προέκυψαν στοιχεία και για άλλες υποθέσεις παρακολούθησης, όπως το ζήτημα του ΚΚΕ, το οποίο καταγγέλλει παρακολουθήσεις από το 2016. Δεν θέλουμε να καλύψουμε κανέναν για αυτό και επιμένουμε σε μία Εξεταστική Επιτροπή που θα ελέγξει συγκεκριμένες υποθέσεις της προηγούμενης περιόδου. Η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής από το 2012, η οποία βασίζεται σε αόριστες καταγγελίες και όχι σε τεκμηριωμένα στοιχεία,δεν αποσκοπεί στη διαλεύκανση υποθέσεων παρακολούθησης αλλά πρόκειταιγια ένα μέσο διαφυγής των υπευθύνων.

Ο Πρωθυπουργός πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε την έξοδο της Ελλάδας από την ενισχυμένη εποπτεία χωρίς όμως να δούμε αυτοκριτική για τις ευθύνες της παράταξης του. Το επόμενο διάστημα πως θα κινηθεί η κατάσταση στην χώρα όσο αφορά την οικονομία; Ποια είναι η οπτική σας;

Δεν μπορούμε να συμμεριστούμε τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησηςγια την, προαποφασισμένη από τους δανειστές το 2019, έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία. Πώς μπορεί να πανηγυρίσει κανείς άλλωστε όταν ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έχει αγγίξει το 11,3% και συγκαταλέγεται στους επτά υψηλότερους της Ευρωζώνης; Η αγοραστική δύναμη των Ελλήνων έχει μειωθεί αισθητά και είναι η δεύτερη χαμηλότερη στην ΕΕ. Πώς να πανηγυρίσει, λοιπόν, ένα νοικοκυριό όταν επιστρέφοντας από το σούπερ μάρκετ και τη λαϊκή αγορά οι οικογένειες συνειδητοποιούν πως έχουν ξοδέψει περισσότερα αλλά έχουν αγοράσει λιγότερα;Η ίδια δραματική εικόνα επικρατεί και στην περίπτωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Είναι πασιφανές πωςη καθημερινότητα που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες αλλά και η πραγματική κατάσταση της οικονομίας είναι εντελώς διαφορετικές από το αφήγημα της κυβέρνησης σχετικά με την έξοδο της χώρας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Οι πολίτες γνωρίζουν πότε ξεκίνησε ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός της χώρας και πλέον αναγνωρίζουν τον αγώνα και την υπεύθυνη στάση του ΠΑΣΟΚ την ώρα μάλιστα που ακόμα και η ίδια η Ευρώπη ήταν απροετοίμαστη να αντιδράσει. Καθώς και το επόμενο διάστημα για την ελληνική οικονομία προμηνύεται δυσοίωνο, πρέπει να δοθούν άμεσα συγκεκριμένες λύσεις. Πρώτο το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής μίλησε για την «κερδοσκοπία» του κράτους σε βάρος των πολιτών μέσω της έμμεσης φορολογίας. Τα υπερέσοδα του κράτους από τους έμμεσους φόρους, όπως ο ΦΠΑ και ο ΕΦΚ, δεν αξιοποιούνται για την αποτελεσματική ανακούφιση των πιο ευάλωτων.Το ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων, με γνώμονα την κοινωνική δικαιοσύνη προτείνει τη μείωση των φόρων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και τα καύσιμα για ορισμένο χρονικό διάστημα και επιμένει στη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, φορολόγηση που διαρκώς αναβάλλεται.

Γιατί οι πολίτες και κυρίως οι νεότεροι να στηρίξουν ΠΑΣΟΚ; Σε τι διαφέρει το Κίνημα κατά την γνώμη σου;

Η ιστορία του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να σβήσει. Το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα είναι ο πολιτικός φορέας της δίκαιης ανάπτυξης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, των ίσων ευκαιριών και της πρωτοπορίας. Πάντοτε ήταν, είναι και θα είναι δίπλα στην κοινωνία, άντλησε, αντλεί και θα αντλεί την πολιτική του δύναμη από την κοινωνία. Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής η ισότητα και η ισονομία των πολιτών στο στοίχημα της προόδου και της ευκαιρίας για ανέλιξη δεν είναι θεώρημα χωρίς τεκμηρίωση και ρητορική παραπλάνησης των πολιτών. Η στήριξη των ασθενέστερων και δοκιμαζόμενων πολιτών και οικογενειών είναιθεμελιώδης αρχή και διαρκής υποχρέωση και δέσμευση μας. Ιστορικά το έχουμε αποδείξει, πολιτικά το υποδεικνύουμε και σήμερα μέσω συγκεκριμένων και τεκμηριωμένων προτάσεων.

Η νέα γενιά, στην οποία ανήκω και εγώ, είναι η γενιά της οικονομικής κρίσης, της πανδημίας και των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία. Ανήκουμε σε μία γενιά, η οποία διαρκώς πλήττεται. Ένα από τα ζητήματα που απασχολεί ιδιαίτερα τους νέους στην Ελλάδα, αλλά και τους φοιτητές και εν γένει τις οικογένειες, είναι το μεγάλο πρόβλημα της πρόσβασης σε φθηνή στέγη. Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό, το κόστος για τη στέγαση έχει γίνει ακριβότερο κατά 32,5% μέσα σε έναν χρόνο, οι αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών φτάνουν μέχρι και 22%, ενώ το διαθέσιμο απόθεμα φοιτητικών κατοικιών μειώθηκε σημαντικά, κατά 25% σε σχέση με πέρσι, ιδιαίτερα σε δημοφιλείς τουριστικά πόλεις.

Ήδη από τον χειμώνα, ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσίασε μια δέσμη άμεσων και μακροπρόθεσμων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού λαμβάνοντας υπόψιν την εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. Να μια από τις πολλές διαφορές μας από τις άλλες δυνάμεις της χώρας. Η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σημασία του όρου «ανθεκτικότητα») και όχι η αντιμετώπισή του ως ενός διευρυμένου προγράμματος ΕΣΠΑ, δύναται να ανακουφίσει τους νέους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής προτείνει την κατασκευή μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης χιλιάδων κατοικιών που θα διατίθενται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους και οικογένειες. Έτσι θα δημιουργηθεί σταδιακά ένα δημόσιο αποθεματικό κοινωνικών κατοικιών. Προτείνουμε, επίσης, παροχή κινήτρων, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις αλλά και χρηματοδότηση του κόστους ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης σε ιδιοκτήτες κενών κατοικιών, με τρόπο που θα τους ενθαρρύνει αλλά παράλληλα θα τους δεσμεύει να διαθέσουν τις κενές αυτές κατοικίες προς μακροχρόνια ενοικίαση σε προσιτές τιμές.

Υπό το βάρος κρίσιμων θεμάτων θεωρείτε ότι ο Πρωθυπουργός θα εξαντλήσει την θητεία του ή θα προσφύγει στην λαϊκή ετυμηγορία;

Ανεξάρτητα με τον χρόνο των εκλογών αυτό που προέχει είναι η θεσμική θωράκιση της χώρας. Πριν τις εκλογές θα πρέπει να έχει γίνει γνωστή όλη η αλήθεια για την υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη. Δεν πρέπει οι εθνικές εκλογές να μετατραπούν σε οδό διαφυγής για την κυβέρνηση. Άρα ο χρόνος των εκλογών έχει τη σημασία του από τη στιγμή που θα δώσει την ευκαιρία σε κάθε πολίτη να κατανοήσει την κατάσταση στην πραγματική της διάσταση. Ο κόσμος θεωρώ πως πλέον αντιλαμβάνεται πως για να υπάρξει μια διαφορετική κουλτούρα διακυβέρνησης, μακριά από τον συντηρητισμό της Νέας Δημοκρατίας και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να επιστρέψει το ΠΑΣΟΚ. Για την κυβέρνηση άλλωστε, είτε οι εκλογές γίνουν σήμερα, είτε σε λίγο, είτε στο τέλος της τετραετίας, το πρόσημο θα είναι αρνητικό. Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, η αντιπολιτευτική του τακτική εδώ και τρία χρόνια αξιολογείται έτσι κι αλλιώς αρνητικά.

Δραστηριοποιείσαι πολιτικά στη Λακωνία. Ποιά θεωρείς ότι είναι τα βασικά θέματα που αντιμετωπίζει ο τόπος και ποιες είναι επιγραμματικά οι παρεμβάσεις που χρειάζονται;

Κεντρική πεποίθησή μου είναι πως ο τόπος μου, η Λακωνία, είναι μία περιοχή με πολλές δυνατότητες ανάπτυξης. Πιστεύω στην ιστορία μας, στον πολιτισμό μας, στη φυσική ομορφιά του Νομού μας, στη λακωνική γη και τα τοπικά προϊόντα της, πιστεύω στους Λάκωνες συμπολίτες μου. Πιστεύω, επίσης, στα νέα παιδιά του τόπου μου, τα οποία συναντώ σε κωμοπόλεις και χωριά. Χαίρομαι πολύ που συναντώ νέες και νέους σε μία περιοχή με μεγάλη πληθυσμιακή συρρίκνωση, νέουςπου παρά τις οικονομικές δυσκολίες επιστρέφουν στον τόπο καταγωγής τους με διάθεση δημιουργίας και όραμα για ένα καλύτερο μέλλον.Αυτή τη διάθεση να πάμε τον τόπο μπροστά και να βελτιώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την ποιότητα ζωής των Λακώνων την έχω και εγώ.

Έχω επισκεφθεί τις περισσότερες πόλεις και χωριά της Λακωνίας, έχω διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα και όπως αντιλαμβάνεστε διεκδικώ να αναλάβω ευθύνες που δεν συνηθίζουν να αναλαμβάνουν νέοι και νέες 30 ετών. Είναι, όμως, τόσο μεγάλη η επιθυμία μου να βοηθήσω τη Λακωνία, που θεωρώ πως κανείς στη Λακωνία αυτή τη στιγμή, εκλεγμένος ή μη, καταβάλλει τέτοια προσπάθεια. Αισθάνομαι βέβαια πολύ χαρούμενη γιατί ο κόσμος αντιλαμβάνεται την ειλικρίνειά μου και τη θέλησή μου να προσφέρω. Χτίζουμε πλέον σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ μας.

Το όραμα της Νάγιας για τη Λακωνία είναι η αξιοποίηση του ασύγκριτου φυσικού της πλούτου και της απαράμιλλης πρωτογενούς παραγωγής. Στη Λακωνία έχουμε πανέμορφα μέρη, τα οποία σε συνδυασμό με το διαθέσιμο πολιτιστικό απόθεμα του τόπου μας, δύναται να προσφέρουν στο κοινό ένα τουριστικό προϊόν εφάμιλλο άλλων προβεβλημένων τουριστικών περιοχών της χώρας μας. Η προβολή της Λακωνίας και οι επενδύσεις σε τουριστικές μονάδες μαζί με ένα ολοκληρωμένο και σύγχρονο οδικό δίκτυο που δεν σταματάει στη Σπάρτη αλλά φτάνει μέχρι το Ακροταίναρο και την Ελαφόνησο, θα δημιουργούσαν νέες θέσεις εργασίας που θα απορροφούσαν νέους και νέες με σπουδές και εξειδίκευση. Η Λακωνία φημίζεται κυρίως για την πρωτογενή της παραγωγή, την οποία οφείλουμε να υποστηρίξουμε, να αναδείξουμε και να προωθήσουμε στην Ελλάδα και στις διεθνείς αγορές. Η υψηλή ποιότητα των τοπικών μας προϊόντων δίνει στη Λακωνία προβάδισμα σε σχέση με άλλες περιοχές για τη διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα με τον τουρισμό.

Η Λακωνία, λοιπόν, μπορεί να διεκδικήσει την ανάπτυξή της. Ο φυσικός πλούτος και η ιστορία της σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία, την αξιοποίηση οικονομικών πόρων και τοπικών/περιφερειακών προγραμμάτων αλλά και το όραμα των ίδιων των πολιτών για τον τόπο τους μπορούν να φτάσουν τη Λακωνία ψηλά. Εκτός από τη δυνατότητα, θεωρώ πως έχουμε και την ικανότητα να μετατρέψουμε το όραμα σε ρεαλιστικό στοίχημα. Ένα στοίχημα που προσωπικά θα ήθελα να κερδίσω εάν και οι Λάκωνες συμπολίτες μου στις επόμενες εθνικές εκλογές μου δώσουν την ευκαιρία να εκπροσωπήσω τον τόπο μας.

 

πηγή : lakonios.gr