Η Μπουρκίνα Φάσο απαιτεί την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων «εντός ενός μήνα»

Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση, οι αρχές ζήτησαν « την αναχώρηση των Γάλλων στρατιωτών το συντομότερο δυνατό ».

Η Μπουρκίνα Φάσο αυτή την εβδομάδα ζήτησε την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από το έδαφός της εντός ενός μήνα, ανέφεραν το πρακτορείο ειδήσεων Burkinabè (AIB) και μια πηγή κοντά στην κυβέρνηση το βράδυ του Σαββάτου.

« Αυτή η καταγγελία που έγινε στις 18 Ιανουαρίου 2023, δίνει, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας της 17ης Δεκεμβρίου 2018, έναν μήνα στις Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις να εγκαταλείψουν το έδαφος της Μπουρκινάμπε », συνεχίζει η εθνική υπηρεσία. Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση, οι αρχές ζήτησαν « την αναχώρηση των Γάλλων στρατιωτών το συντομότερο δυνατό ». « Δεν είναι η ρήξη των σχέσεων με τη Γαλλία. Η κοινοποίηση αφορά μόνο συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας », είπε.

Διαφήμιση

Η Γαλλία, πρώην αποικιακή δύναμη, αμφισβητείται στη Μπουρκίνα Φάσο εδώ και αρκετούς μήνες. Αρκετές διαδηλώσεις, την τελευταία Παρασκευή, πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στην Ουαγκαντούγκου για να ζητήσουν την απόσυρση της Γαλλίας από αυτή τη χώρα της Σαχελίας, η οποία φιλοξενεί ένα απόσπασμα σχεδόν 400 γαλλικών ειδικών δυνάμεων.

«Αγώνας για την κυριαρχία»

Την Τρίτη, ο μεταβατικός πρόεδρος, λοχαγός Ιμπραήμ Τραορέ, ο οποίος ήρθε στην εξουσία με ένα πραξικόπημα στα τέλη Σεπτεμβρίου, το δεύτερο μέσα σε οκτώ μήνες, είπε στους φοιτητές ότι ο « αγώνας για την κυριαρχία » είχε « δεσμευτεί ». « Τις επόμενες ώρες θα δείτε έναν συγκεκριμένο όγκο πληροφοριών που τείνουν να αναθεωρήσουν τις σχέσεις μας με ορισμένα κράτη », είχε προειδοποιήσει.

Την περασμένη εβδομάδα, το Παρίσι έστειλε την υπουργό Εξωτερικών Χρυσούλα Ζαχαροπούλου να συναντήσει εκεί τον μεταβατικό πρόεδρο. « Η Γαλλία δεν επιβάλλει τίποτα, είναι διαθέσιμη να εφεύρουμε ένα μέλλον μαζί », επέμεινε, διασφαλίζοντας ότι δεν ήθελε «να επηρεάσει καμία επιλογή ή οποιαδήποτε απόφαση, κανείς δεν μπορεί να υπαγορεύσει τις επιλογές του στη Μπουρκίνα ». Οι αρχές της Μπουρκίνα, που ανήλθαν στην εξουσία με πραξικόπημα τον Σεπτέμβριο, το δεύτερο μέσα σε οκτώ μήνες, έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να διαφοροποιήσουν τις συνεργασίες τους, ιδιαίτερα στον αγώνα κατά του τζιχαντισμού που έχει υπονομεύσει τη χώρα αυτή από το 2015.

Ρωσία, επόμενος εταίρος;

Μεταξύ των νέων εταίρων που σχεδιάζονται, τίθεται τακτικά το ζήτημα μιας πιθανής προσέγγισης με τη Ρωσία. « Η Ρωσία είναι μια επιλογή του λόγου σε αυτή τη δυναμική », και « πιστεύουμε ότι η εταιρική σχέση μας πρέπει να ενισχυθεί », υπογράμμισε το Σάββατο ο πρωθυπουργός της Μπουρκίνα Φάσο Απολινέρ Κιέλεμ ντε Τεμπέλα, στο τέλος μιας συνέντευξης με τον πρεσβευτή της Ρωσίας Alexey Saltykov. . Στις αρχές Δεκεμβρίου είχε κάνει μια διακριτική επίσκεψη στη Μόσχα.

Το περασμένο καλοκαίρι, η χούντα στην εξουσία στο γειτονικό Μάλι διέταξε τις γαλλικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν τη χώρα μετά από εννέα χρόνια παρουσίας. Πολλές πηγές αναφέρουν ότι η χούντα του Μάλι άρχισε να εισάγει τη ρωσική παραστρατιωτική ομάδα Βάγκνερ στα τέλη του 2021, με ενέργειες που αποδοκιμάζονται σε διάφορες χώρες, κάτι που η χούντα αρνείται.

Σύμφωνα με πηγές εξοικειωμένες με το θέμα που συμβουλεύτηκε το Γαλλικό Πρακτορείο, η προτιμώμενη επιλογή της Γαλλίας θα ήταν η αναδιάταξη αυτών των ειδικών δυνάμεων στα νότια του γειτονικού Νίγηρα, όπου έχουν ήδη αναπτυχθεί σχεδόν 2.000 Γάλλοι στρατιώτες.

Πηγή Lefigaro.fr