Η προκλητικότητα της Τουρκίας και η ενεργειακή ακρίβεια στο «μενού» της συνάντησης Κυριάκου Μητσοτάκη – Μάριο Ντράγκι

Για όλο το φάσμα της τουρκικής προκλητικότητας ενημερώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Ιταλό ομόλογο του Μάριο Ντράγκι, σήμερα (22.06.2022) το βράδυ στη Ρώμη, λίγες ώρες πριν μεταβούν στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε..

Η κυβέρνηση συνεχίζει σταθερά την διεθνοποίηση της επιθετικότητας της Τουρκίας, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα εκ νέου στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζητώντας ξεκάθαρη καταδίκη. Και ήδη στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της υπάρχει ρητή αναφορά – μήνυμα προς την Άγκυρα να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών, ενώ εκφράζεται βαθιά ανησυχία για τις επανειλημμένες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας.

Διαφήμιση

Η Ιταλία είναι σταθερός σύμμαχος της Ελλάδας απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας και οι δύο χώρες από κοινού έχουν δείξει το δρόμο, όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές. Έχουν μεταξύ τους συμφωνία Οριοθέτησης Θαλάσσιων Ζωνών, “η οποία αποτελεί υπόδειγμα εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και διεθνούς νομιμότητας και συνεργασίας παράκτιων κρατών στην περιοχή”.

«Ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή ακρίβεια»

Το βασικό μενού στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ντράγκι είναι οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία για τους Ευρωπαίους πολίτες και η ανάγκη συντεταγμένης αντιμετώπισής τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στις τιμές της ενέργειας, αλλά και στην επισιτιστική κρίση.

Πρόσφατα οι δύο Πρωθυπουργοί είχαν σε συνεννόηση αναλάβει την πρωτοβουλία για την “ενεργειακή Σύνοδο του Νότου”, τη Σύνοδο της Ρώμης για την ενέργεια που διεξήχθη τον περασμένο Μάρτιο, στην οποία είχαν μετάσχει και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ και ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα.

Εκεί ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε ταχθεί υπέρ της ανάγκης άμεσης παρέμβασης, προκειμένου να στηριχθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Είχε μάλιστα υπογραμμίσει ότι η Ε.Ε. οφείλει να επιδείξει την ενότητα και την αποφασιστικότητα που έδειξε κατά την επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, σε ό,τι αφορά την προστασία των οικονομιών από τις συνέπειες του πολέμου, με αιχμή της τιμές της ενέργειας. Είχε τονίσει ακόμα, όπως και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, την ανάγκη να αποσυνδεθούν οι τιμές του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ατζέντα της συνάντησης

Η συνάντηση, επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, παραμονές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι υψηλής πολιτικής και συμβολικής αξίας, καθώς στη Σύνοδο Κορυφής θα γίνει συζήτηση για την απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, αλλά και ευρύτερη γεωπολιτική συζήτηση για την στρατηγική της Ευρώπης απέναντι σε χώρες- εταίρους της Ε.Ε.

Το τετ α τετ Μητσοτάκη- Ντράγκι αναμένεται να συμβάλει στην οικοδόμηση στενότερων σχέσεων σε μια σειρά από τομείς, με έμφαση στον τομέα της ενέργειας.

Στη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα τον περασμένο Σεπτέμβριο στο περιθώριο του “Med 9” ο Ιταλός πρωθυπουργός, ήδη πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είχε ταχθεί – όπως και ο Κ. Μητσοτάκης – υπέρ της χαλάρωσης των δημοσιονομικών κανόνων με αιχμή τις δαπάνες που απαιτούνται για την ανάκαμψη μετά τη πανδημία, αλλά και την απαίτηση για αύξηση των αμυντικών δαπανών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην ατζέντα και η κατάσταση στη Λιβύη με την Ελλάδα και την Ιταλία να τάσσονται υπέρ της ανάγκης ανάγκη ομαλοποίησης της κατάστασης στη χώρα αυτή.