Η προστασία του βυζαντινού Μυστρά στη Σύνοδο της UNESCO

Η έρευνα για τους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή

 

Εποικοδομητικές διμερείς συνεργασίες και συναντήσεις με στελέχη της ηγεσίας της UNESCO και ομολόγους της, είχε στο Μεξικό η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου «Mondiacult 2022», που διοργανώνει ο διεθνής οργανισμός. Σύμφωνα με το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ), κατά τις συναντήσεις αυτές ανανεώθηκαν υπάρχοντες πολιτιστικοί δεσμοί της Ελλάδας και δημιουργήθηκαν νέες προοπτικές συνεργασίας της χώρας μας.

Στη συνάντηση εργασίας της Λίνας Μενδώνη με την γενική διευθύντρια της UNESCO, Όντρεϊ Αζουλάι, έγινε μεταξύ άλλων ιδιαίτερη αναφορά στο παγκόσμιο συνέδριο, το οποίο οργανώνει το ΥΠΠΟΑ, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, για τον εορτασμό των πενήντα ετών από την υιοθέτηση της Σύμβασης της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στους Δελφούς τον προσεχή Νοέμβριο, με θέμα τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, αλλά και του υπερτουρισμού επί της πολιτιστικής κληρονομιάς, με την συμμετοχή διεθνών προσωπικοτήτων.

Κλιματική κρίση και Μυστράς
Στο επίκεντρο της συζήτησης της Λ. Μενδώνη με την πρόεδρο του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNESCO, Ταμάρα Ράσταβατς Σιαμασβίλι, ήταν οι πρωτοβουλίες, οι δράσεις και τα έργα που αφορούν στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, υλικής και άυλης, από την κλιματική κρίση, και ιδιαίτερα στους αρχαιολογικούς χώρους που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, όπως οι Δελφοί, ο Μυστράς, η Αρχαία Ολυμπία και οι Φίλιπποι, καθώς και στις θέσεις της χώρας μας για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών από την παράνομη διακίνηση.

Οι εκτιμώμενοι κίνδυνοι
Πρόσφατα, επιστημονικές ομάδες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ερευνώ – Καινοτομώ» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, μελέτησαν οκτώ σημαντικά μνημεία της χώρας: Την Αρχαία Ολυμπία, την Επίδαυρο, τον Μυστρά, τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα στην Πελοπόννησο, τους Δελφούς, τη Δήλο, τους Φιλίππους στη Μακεδονία και το Ηραίο της Σάμου.

Στα συμπεράσματά τους, αναφορικά με το πώς επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή, κατέληξαν στους εξής κινδύνους:
– Διάβρωση εδαφών
– Ξηρότητα εδαφών
– Αστάθεια του υπεδάφους και καθιζήσεις
– Αύξηση δασικών πυρκαγιών
– Πλημμύρες στην περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων
– Αυξημένες ενεργειακές ανάγκες για ψύξη στο μουσείο και στις άλλες υποδομές
– Πτώσεις βράχων

 

πηγή : lakonikos.gr