Η προσβασιμότητα, προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας- Ενημέρωση από το One Stop Liaison Office του Μηχανισμού Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της ΠΚΜ για τις εξελίξεις και τις δράσεις ενίσχυσης των ψηφιακών δεξιοτήτων στην Ε.Ε.
Σχετικά με τις εξελίξεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό στην εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και για τις νέες δράσεις που αναπτύσσει στο πλαίσιο της Στρατηγικής Καινοτομίας (RIS3) 2021-2027 ενημερώνει το One Stop Liaison Office του Μηχανισμού Υποστήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας:
Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την ανάγκη ανάπτυξης των ψηφιακών δεξιοτήτων στην πορεία για τον τεχνολογικό και ψηφιακό μετασχηματισμό και την προσβασιμότητα. Το σχέδιο δράσης για την ψηφιακή εκπαίδευση (2021-2027) είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της οποίας το 2023 έχει οριστεί ως Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων με στόχο να στηρίξει την προσαρμογή των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης στην ψηφιακή εποχή.
Ωστόσο, έρευνες καταδεικνύουν ότι η εύρεση εργαζομένων με το απαιτούμενο σύνολο δεξιοτήτων θα παραμείνει ως η μεγαλύτερη πρόκληση για την επόμενη πενταετία. Το 50% του συνόλου των εργαζομένων θα χρειαστεί επανειδίκευση, οι ψηφιακές δεξιότητες θα αποτελούν προαπαιτούμενο στον υφιστάμενο χώρο εργασίας για το 85% των εργαζομένων, ενώ ο αριθμός των θέσεων εργασίας που απαιτούν ψηφιακές δεξιότητες προβλέπεται να αυξηθεί κατά 12% έως το 2024.
Στο ίδιο πλαίσιο, τα εργαστήρια και οι έρευνες που υλοποίησε το One Stop Liaison Office του Μηχανισμού Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κατά την περίοδο 2021-2022 επιβεβαιώνουν την ανάγκη που εκφράζει η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε κλάδους προτεραιότητας της περιφερειακής Στρατηγικής Καινοτομίας (όπως είναι η ένδυση, η αγροδιατροφή, η προσβασιμότητα, ο τουρισμός υγείας, οι δημιουργικές βιομηχανίες, η κυκλική οικονομία και τα καλλυντικά) για την εύρεση εργαζομένων με επαρκείς δεξιότητες στη χρήση ψηφιακών εργαλείων και στις νέες τεχνολογίες.
Έμφαση στην προσβασιμότητα από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
Σήμερα, με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, αναπτύχθηκαν πλήθος ψηφιακά εργαλεία, τα οποία είναι υποστηρικτικά ως προς την επαγγελματική -και όχι μόνο- καθημερινότητα. Εργαζόμενοι, άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες (π.χ. ηλικιωμένοι κ.λπ.), άτομα με αναπηρίες, σπουδαστές όλων των βαθμίδων, αποτελούν πλέον ομάδες-στόχους για την ανάπτυξη καινοτομιών σε όλους τους τομείς. Έξυπνα σπίτια, έξυπνα γυαλιά, ειδικές κάμερες και οθόνες, εναλλακτικά πληκτρολόγια, εικονική πραγματικότητα, σημειωματάρια Μπράιγ, βρόγχοι ακοής, συσκευές DAF καθώς και άλλες τεχνολογίες και εφαρμογές βοηθούν τους ανθρώπους να αλληλεπιδρούν με το περιβάλλον τους.
O Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO) κατηγοριοποιεί την τεχνολογία προσβασιμότητας ως εξής: όραση, γνώση, επικοινωνία, περιβάλλον, ακοή, κινητικότητα και αυτοφροντίδα. Δεκάδες βιομηχανίες υποστηριζόμενες από ερευνητές και εργατικό δυναμικό με δεξιότητες συμβάλλουν παρουσιάζοντας καινοτομίες σε αυτούς τους τομείς. Βελτιώνουν τη δική τους ανταγωνιστικότητα, αλλά και εξασφαλίζουν ότι η ψηφιακή μετάβαση είναι κοινωνικά δίκαιη, προσφέροντας νέες ευκαιρίες και προοπτικές για τους ανθρώπους και την οικονομία σε τοπικό και ευρύτερο επίπεδο.
Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ακολουθώντας τις κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καινοτομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανάπτυξη θέσεων εργασίας, έχει εντάξει στη Στρατηγική Καινοτομίας (RIS3) 2021-2027 ως προτεραιότητα την προσβασιμότητα στον Τουρισμό, τον Πολιτισμό και τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) .
Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει ως εταίρος στο έργο “AccessCoVE”, που εντάσσεται στο πρόγραμμα Erasmus και στοχεύει στο σχεδιασμό πολιτικών Αριστείας στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, στον τομέα της προσβασιμότητας για άτομα με αναπηρίες. Οι δράσεις του “AccessCoVE” στοχεύουν στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων και την επανεκπαίδευση συγκεκριμένων ομάδων, καθώς και μαθητών στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, μέσω ολιστικής προσέγγισης της προσβασιμότητας. Το έργο συμβάλλει άμεσα στην εφαρμογή της στρατηγικής “RIS3” και ταυτόχρονα αντιμετωπίζει πολλές κοινωνικές προκλήσεις, επενδύοντας στην ανάπτυξη ψηφιακών και τεχνολογικών δεξιοτήτων για όλους, που θα επιτρέπουν σε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα να προσαρμοστούν στο νέο ψηφιοποιημένο κόσμο.
Συνεχή ενημέρωση σε θέματα καινοτομίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρίσκουν στην ιστοσελίδα του One Stop Liaison Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας https://www.ris3rcm.eu/ , στην πλατφόρμα διερεύνησης τάσεων www.horizonscanning.gr και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
FACEBOOK: https://www.facebook.com/RIS3RCMakedonia
TWITTER: https://twitter.com/RIS3RCMakedonia
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα:
– Μαντζανάκης Σταύρος 2313 319668
– Λαγκάνη Χριστίνα 2313 319667
– Γουλάπτση Μαρία 2313 319705
E-mail: info@ris3rcm.eu