Η Ρωσία έκλεισε τη στρόφιγγα σε Πολωνία, Βουλγαρία, 24% πάνω οι τιμές του φυσικού αερίου

Ένα εφιαλτικό σενάριο που εκτυλίσσεται παράλληλα με τον αιματηρό πόλεμο στην Ουκρανία. Ίσως και για να κάνει επίδειξη δύναμης, η Ρωσία «έκοψε» το φυσικό αέριο σε Πολωνία και Βουλγαρία γιατί δεν την πλήρωσαν σε ρούβλια. Και ο φόβος για το τι θα ακολουθήσει, είναι δεδομένος.

Η Ρωσία, σε αντίδραση για τις κυρώσεις που της επέβαλε η Δύση για την εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία, απαίτησε οι πληρωμές στη Gazprom για το φυσικό αέριο να γίνονται σε ρούβλια. Η Πολωνία και Βουλγαρία ήταν οι πρώτες που δεν πλήρωσαν με το ρωσικό νόμισμα και το πρωί της Τετάρτης (27.04.2022) ανακοινώθηκε και επίσημα αυτό που ήταν γνωστό από χθες το βράδυ: οι στρόφιγγες έκλεισαν!

Διαφήμιση

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε ότι ανέστειλε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία γιατί οι δύο χώρες δεν πλήρωσαν σε ρούβλια. Πολωνία και Βουλγαρία είναι οι δύο πρώτες χώρες στις οποίες διακόπτεται η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απαιτήσει από χώρες, τις οποίες χαρακτηρίζει «μη φιλικές», να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου βάσει του οποίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια.

Η Πολωνία έχει επανειλημμένα ανακοινώσει ότι δεν θα πληρώσει σε ρούβλια το ρωσικό αέριο και δεν σκοπεύει να παρατείνει το συμβόλαιό της με την Gazprom μετά τη λήξη του στο τέλος του έτους.

«Οι πληρωμές για την παράδοση αερίου μετά την 1η Απριλίου θα πρέπει να γίνονται σε ρούβλια χρησιμοποιώντας νέα στοιχεία πληρωμών για τα οποία οι συμβαλλόμενοι έχουν ενημερωθεί εγκαίρως», ανακοίνωσε η Gazprom.

Ράλι τιμών στο φυσικό αέριο

Η  Gazprom προειδοποίησε, επίσης, ότι η μεταφορά αερίου transit μέσω Πολωνίας και Βουλγαρίας θα διακοπεί, αν υπάρξει «παράνομη» άντληση ρωσικού αερίου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, προέκυψε ράλι ανόδου των τιμών στο φυσικό αέριο. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Ολλανδία σημείωσαν άνοδο έως και 24% στα 127,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Απριλίου, σύμφωνα με το euro2day.gr.

Σύμφωνα πάντως με αναλυτές της Goldman Sachs, η διακοπή των ρωσικών ροών προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία αναμένεται να έχει «μόνο μέτριο πραγματικό αντίκτυπο» στα ισοζύγια φυσικού αερίου της βορειοδυτικής Ευρώπης. Ωστόσο, αυξάνει το διακύβευμα για την ΕΕ «για το αν το νέο σύστημα πληρωμών φυσικού αερίου θα παραβίαζε τις κυρώσεις και, ως εκ τούτου, θα διατηρήσει πιθανότατα την αστάθεια της αγοράς σε υψηλά επίπεδα», πρόσθεσαν.