«Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας προς την οικογένεια και τους συγγενείς της εκλιπούσας Μαχσά Αμινί και έχουμε ζητήσει από τις δικαστικές αρχές να εντοπίσουν όσους διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις και φήμες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς και στους δρόμους,αλλά και όσους θέτουν σε κίνδυνο την ψυχολογική ασφάλεια της κοινωνίας, και να τους αντιμετωπίσουν αποφασιστικά», ανέφερε η ανακοίνωση.
Από την πλευρά της η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε «τη βίαιη καταστολή» και την «παράνομη χρήση χειροβομβίδων, σφαιρών από ατσάλι, δακρυγόνων, κανονιών νερού και γκλομπ με στόχο να διαλυθούν οι διαδηλωτές».
Τουλάχιστον 11 οι νεκροί
Στο μεταξύ, τους 11 έχουν φτάσει οι νεκροί στο Ιράν μετά το ξέσπασμα των διαδηλώσεων στη χώρα, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο επίσημο απολογισμό. Όπως μετέδωσαν τα ιρανικά πρακτορεία ειδήσεων σήμερα, επτά διαδηλωτές και τέσσερα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής.
Αδυναμία πρόσβασης σε ίντερνετ και social media
Από την αρχή των κινητοποιήσεων έχει μειωθεί η ταχύτητα σύνδεσης στο διαδίκτυο στο Ιράν, ενώ λίγο αργότερα οι ιρανικές αρχές μπλόκαραν την πρόσβαση στο Instagram και το WhatsApp.
«Έπειτα από απόφαση των αξιωματούχων, δεν είναι πλέον δυνατή η πρόσβαση στο Instagram από χθες Τετάρτη το βράδυ, ενώ η πρόσβαση στο WhatApp γίνεται επίσης με προβλήματα», μετέδωσε το πρακτορείο Fars. Το μέτρο αυτό ελήφθη λόγω «των ενεργειών των αντιεπαναστατών κατά της εθνικής ασφάλειας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», διευκρίνισε.
Στο νότιο Ιράν διαδηλωτές έκαψαν χθες το βράδυ τεράστιο πορτρέτο του στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε τον Ιανουάριο του 2020 από αμερικανικό πλήγμα στο Ιράκ.
Viral έχουν γίνει εξάλλου οι εικόνες γυναικών που πετάνε στον αέρα τις μαντίλες τους ή τις καίνε. «Όχι στη μαντίλα, όχι στο τουρμπάνι, ναι στην ελευθερία και την ισότητα!», φώναξαν διαδηλωτές στην Τεχεράνη.
Συγκεντρώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν και αλλού στον κόσμο, όπως στη Νέα Υόρκη και την Κωνσταντινούπολη.