Iταλία: Πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει

Εν μέσω προβλέψεων για επικείμενη βαρυχειμωνιά στην ευρωπαϊκή οικονομία, έχει επιστρέψει το φάντασμα των ανησυχιών για μία νέα οικονομική αναταραχή στο ευρώ και με πρωταγωνίστρια αυτή τη φορά την Ιταλία – και όχι την Ελλάδα. Οι αποδόσεις των κρατικώνομολόγων του Νότου έχουν κολλήσει σε επίπεδα άνω του 4%, στον απόηχο των επιθέσεων από τα κερδοσκοπικά funds και πλέον οι αγορές θέτουν ένα κρίσιμο ερώτημα για το μέλλον της Ιταλίας: είναι πολύ μεγάλη για να καταρρεύσει;

Οι αναλυτές βάζουν στο τραπέζι και άλλους, αρκετούς προβληματισμούς, οι οποίοι εστιάζουν καταρχάς στο πώς θα αντιδράσουν οι αγορές, αν θα αναθεωρηθεί το σχέδιο της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της Ιταλίας, τι σημαίνει η νέα κυβέρνηση για το χρέος, και τι θα γίνει με τις τράπεζες.

Η Ιταλία θα εκλέξει για τη θέση της πρωθυπουργού την Τζόρτζια Μελόνι και όπως αναφέρει το Reuters είναι πρώην νεοφασίστρια και αμφισβητίας της ευρωπαϊκής ιδέας, όμως εκτιμάται ότι δεν θα στραφεί κατά της Ενωσης.

Η Ιταλία εξάλλου ποντάρει στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης της τάξεως των 192 δισ. ευρώ. Από την άλλη, το spread μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών 10ετών κρατικών ομολόγων είναι 2,3 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή στα ίδια επίπεδα του Ιουλίου, όταν άρχισε η αποδόμηση της κυβέρνησης του Μάριο Nτράγκι.

Το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένει το χρέος να φθάσει στα τέλη του έτους στο 148% του ΑΕΠ, που είναι σχεδόν μη βιώσιμο. Εχει μάλιστα αυξηθεί ραγδαία, από 104% το 2007, ενώ σε πραγματικούς όρους το εθνικό εισόδημα της χώρας είναι σχεδόν ακριβώς όσο και πριν από 20 χρόνια.

Το κατά πόσο θα συμπαρασύρει τις ευρωπαϊκές οικονομίες μία ενδεχόμενη αναταραχή στη γειτονική χώρα θα αποτυπωθεί κυρίως στο ύψος των ομολόγων τους προσεχείς μήνες, εν μέσω μιας κρίσιμης συγκυρίας για την ευρωπαϊκή οικονομία. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ενεργειακή κρίση θα οδηγήσει την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο στην ύφεση. Προβλέπουν επίσης μια επιτάχυνση της σύσφιγξης τόσο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Προειδοποιητική βολή μπορεί να θεωρηθεί η υποβάθμιση των προοπτικών της ιταλικής οικονομίας από τη Moody’s και τη S&P. Και αυτό γιατί – πέραν του υψηλού χρέους και της πολιτικής αστάθειας – η οικονομία της Ιταλίας βρίσκεται σε μια παγίδα στασιμότητας για δύο δεκαετίες. Από το τέλος του 1995 έως το τέλος του 2021, ο μέσος ετήσιος πραγματικός ρυθμός μεγέθυνσης ήταν 0,5%, ο χαμηλότερος ανάμεσα στα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Το ΑΕΠ της Ιταλίας είναι στα 1,9 τρισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν το 14% της οικονομίας της ευρωζώνης. Το δημόσιο χρέος υπολογίζεται σε 2,77 τρισ. ευρώ και ξεπερνά το 150% του ΑΕΠ της και αντιστοιχεί περίπου στο ένα τέταρτο του συνόλου των κρατών της ευρωζώνης.

Η Ιταλία έχει μπει πλέον στην κατηγορία «ωρολογιακή βόμβα» για το ευρώ, καθώς δεν είναι μόνο το ύψος του χρέους το οποίο προκαλεί νευρικότητα αλλά και το προφίλ. Οι αποδόσεις του ιταλικού 10ετούς ομολόγου είναι στο 4%, από 0,62% το καλοκαίρι του 2021 και αυτά τα επίπεδα τα βλέπουμε για πρώτη φορά μετά το τέλος του 2013.

Η Ελλάδα

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ελλάδας ξεπέρασε το φράγμα του 4,4%. Σημειώνεται ότι στις αρχές Αυγούστου, η απόδοση ήταν στο 2,92%. Το μεγάλο κρας τεστ θα φανεί μετά τις εκλογές και στο ύψος των αποδόσεων, όμως η Ελλάδα είναι προστατευμένη αφού έχει καλύψει σχεδόν το 70% του στόχου για τις φετινές δανειακές ανάγκες του 2022 (10 δισ. ευρώ), ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα είναι το μεγάλο ατού αφού είναι κοντά στα 38 δισ. ευρώ.

 

 

 

πηγή: το Βήμα