Καιρός – Κακοκαιρία Genesis: Καταιγίδες, χαλαζόπτωση και πτώση θερμοκρασίας – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Σε συναγερμό οι αρχές για την κακοκαιρία Genesis, που έχει ήδη αρχίζει να δείχνει τα… δόντια της και θα επηρεάσει πολλές περιοχές. Ο καιρός θα βελτιωθεί την Κυριακή (12.06.2022).

Η κακοκαιρία Genesis, ένα βαρομετρικό χαμηλό που θα προσεγγίσει την Ελλάδα από τα βορειοδυτικά, προκαλεί ραγδαία αλλαγή του καιρού, με την ΕΜΥ θα εκδίδει ήδη από χθες νέο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Διαφήμιση

Από το μεσημέρι της Πέμπτης η κακοκαιρία Genesis έδειξε τα… δόντια της, με πλημμυρικά φαινόμενα σε Λάρισα, Κοζάνη, Ιωάννινα, Σέρρες να καταγράφονται τις ώρες που ακολούθησαν και τις αρχές να στέλνουν ακόμη και μηνύματα από το 112.

Σήμερα, η κακοκαιρία Genesis, που είναι κατηγορίας 4 (Πολύ σημαντική), στον πενταβάθμιο Δείκτη Επικινδυνότητας Επεισοδίου Βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index – RPI) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, θα προκαλέσει ισχυρές κατά τόπους βροχές και καταιγίδες, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή πτώση σήμερα, ενώ οι άνεμοι στα πελάγη θα φτάνουν κατά τόπους τα 6 έως 7 μποφόρ.

Δείτε πως θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Με βάση τα έως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Κυριακή, οπότε το βαρομετρικό χαμηλό θα μετακινηθεί προς την Τουρκία. Όμως η αστάθεια του καιρού θα διατηρηθεί τουλάχιστον έως και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος με βροχές και καταιγίδες κυρίως το μεσημέρι και το απόγευμα.

Ιδιαίτερα για σήμερα (10.06.2022), βροχές και καταιγίδες αναμένονται στα ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο. Τα φαινόμενα στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους ισχυρά και σε κάποιες περιπτώσεις θα συνοδεύονται από χαλάζι.

Κατά τη διάρκεια τη νύχτας της Παρασκευής προς Σάββατο βροχές και καταιγίδες αναμένονται κατά κύριο λόγο στη στις παράκτιες περιοχές της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, στο Βόρειο Αιγαίο, στα δυτικά της Πελοποννήσου και στο Νότιο Ιόνιο.

Λόγω των ισχυρών κατά τόπους φαινομένων που θα προκαλέσουν ενδεχομένως πλημυρικά φαινόμενα, των ισχυρών ριπαίων ανέμων στις περιοχές εκδήλωσης καταιγίδων και των κεραυνών, το meteo συνιστά προσοχή τόσο στις μετακινήσεις όσο και στις υπαίθριες και θαλάσσιες δραστηριότητες.